Sustabdyti Donaldo Trumpo traukinį gali būti jau per vėlu

Praūžus JAV prezidento pirminių rinkimų Superantradienio balsavimams Respublikonų partija atsidūrė kryžkelėje. Sustabdyti magnatą Donaldą Trumpą darosi vis sunkiau, bet kuo jį pakeisti – neaišku.

Respublikonų elitas dar gali įtikinti delegatus nusisukti nuo pergales skinančio D.Trumpo.<br>AP nuotr.
Respublikonų elitas dar gali įtikinti delegatus nusisukti nuo pergales skinančio D.Trumpo.<br>AP nuotr.
H.Clinton užtikrintai artėja prie demokratų nominacijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
H.Clinton užtikrintai artėja prie demokratų nominacijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Justė Adakauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-03-03 12:26, atnaujinta 2017-06-05 17:11

Verslo magnatui D.Trumpui pavyko iškovoti pergales septyniose valstijose iš 11. Tad dabar vis mažiau abejonių, kad jam pavyks laimėti Respublikonų partijos nominaciją ir vesti ją į rinkimus šių metų lapkritį.

Jeigu D.Trumpas taptų respublikonų kandidatu, tai būtų puiki naujiena lyderio pozicijos Demokratų partijoje neužleidžiančiai Hillary Clinton.

Buvusiai JAV valstybės sekretorei buvo palankios septynios vakar balsavusios valstijos, tad Vermontui atstovaujantis senatorius Bernie Sandersas iškovoti Demokratų partijos nominacijos galimybių beveik nebeturi.

O respublikonų elitas susiėmęs už galvos. Pagrindinis jų klausimas išlieka toks pat: ką išsiųsti į kovą, kad Baltuosiuose rūmuose pagaliau ir vėl apsigyventų konservatorius?

Nėra šansų prieš H.Clinton

Įtakingi respublikonai vis garsiau gąsdina tuo, kad D.Trumpo pasirinkimas partijos kandidatu reikštų H.Clinton pergalę.

„D.Trumpo nominacija būtų geriausia dovana, kokią respublikonai galėtų įteikti H.Clinton“, – antradienį pareiškė buvęs Luizianos gubernatorius Bobby Jindalas.

Visuomenės nuomonės apklausose politikė prieš aštrialiežuvį milijardierių pirmauja mažiausiai 3 procentiniais punktais.

Tad nestebina ir tai, kad respublikonai svarsto įvairias strategijas, kaip dabar dar būtų galima sustabdyti elito nekenčiamą rėksnį.

„Vienu iš atvejų D.Trumpui mesti iššūkį galėtų vienas aiškus jo konkurentas.

Dabar jis kovoja prieš visus likusius kandidatus – natūralu, kad jų balsai išsiskaido“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Rytų Europos studijų centro analitikas Linas Kojala.

Jokio pakaitalo D.Trumpui

Pagrindiniai su lyderiu galintys konkuruoti kandidatai šiuo metu yra Teksasui atstovaujantis senatorius Tedas Cruzas ir jo kolega iš Floridos Marco Rubio.

Tiesa, nė vienas iš jų kol kas nepateisino lūkesčių, kuriuos turėjo į juos su viltimi žvelgę partijos elito nariai.

„M.Rubio prieš šį balsavimą visą savaitę labai intensyviai kritikavo D.Trumpą, gana sėkmingai pasirodė debatuose ir geriau nei kiti išryškino prieštaringiausiai vertinamus jo politikos aspektus“, – priminė L.Kojala.

Bet nors M.Rubio siuntė žinią, kad jam pavyks laimėti maždaug keturiose valstijose, užkariauta tik nedidelė Minesota. Daug kur senatoriui nepavyko užsikabinti net sidabro medalio, o anksčiau tuo jis galėjo pasigirti ne kartą.

„Tai labai didelis smūgis žmogui, kuris prisistato kaip pagrindinis D.Trumpo konkurentas“, – „Lietuvos rytui“ pabrėžė L.Kojala.

Be to, dar didesnė problema – po dviejų savaičių balsuosiančioje M.Rubio gimtojoje Floridos valstijoje. Net čia 44 metų respublikonas apklausose atsilieka nuo D.Trumpo.

„Jei pralaimės Floridoje, M.Rubio nebeturės vilčių tęsti kovos, nes jam bus labai sunku argumentuoti, kodėl jis turėtų tai daryti, jei nesugeba laimėti net toje valstijoje, iš kurios yra deleguotas į Senatą“, – tvirtino L.Kojala.

Surenka trečdalį balsų

O tęsti kovą M.Rubio būtina. Bent jau taip mano respublikonai, kurie palaiko antrąją strategiją, kuri gali tapti paskutine viltimi D.Trumpą sustabdyti norintiems partijos nariams.

Mat kandidatas, norintis iškovoti partijos nominaciją, turėtų užsitikrinti daugiau kaip 50 proc. visų rinkimuose balsuosiančių partijos delegatų – iš viso 1237 – paramą.

Bet D.Trumpas, net pirmaudamas prieš savo konkurentus, kol kas toli gražu nėra net pakeliui į tokį skaičių.

Milijardieriui daugumoje valstijų kol kas sekasi surinkti maždaug trečdalį rinkėjų balsų, tad dėl absoliučios daugumos jam dar teks pasistengti.

„Tokiu atveju net būtų geriau, kad liktų kuo daugiau konkurentų, nes tada balsai labiau skaidosi ir D.Trumpui sudėtingiau surinkti absoliučią daugumą valstijose“, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ paaiškino L.Kojala.

O tada visas įdomumas persikels į liepos 18–21 dienomis vyksiantį Respublikonų partijos suvažiavimą.

Mat neatsiradus vienam 50 procentų delegatų paramą užsitikrinusiam lyderiui, delegatai, pažadėję atiduoti savo balsus konkrečiam politikui, bus išvaduoti nuo šios atsakomybės ir galės balsuoti už bet ką.

Gali lemti suvažiavimas

Tikėtina, kad respublikonų elitas tada iš paskutiniųjų mėgintų įtikinti delegatus balsuoti ne už D.Trumpą, o už kurį nors kitą palankesnį kandidatą.

„Tada suvažiavime, kuris taptų labai įdomus ir istoriškai išskirtinis, galėtų išryškėti visiškai naujos pavardės. Pavyzdžiui, Mittas Romney, kuris yra įtakingas, mėgstamas elito ir nuosaikus“, – teigė L.Kojala.

Bet tai esą galėtų turėti pražūtingų pasekmių visai partijai.

„Klausimas, ko Respublikonų partija bijo labiau: nominuoti beprotį ir žiauriai pralošti ne tiktai prezidento, bet ir kitus rinkimus, ar atimti iš D.Trumpo nominaciją suvažiavime ir suskaldyti partiją?“ – „Facebook“ rašė komunikacijos konsultantas Mykolas Katkus.

Kol kas lieka laukti kovo 15 dienos, kurią balsuos kelios daug delegatų laimėtojui pasiūlysiančios valstijos – Florida, Ohajas ar Ilinojus.

Po jų bus išdalinti jau 60 proc. respublikonų delegatų ir paaiškės, ar D.Trumpo traukinys jau nebesustabdomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.