Naujos detalės kursto spėliones dėl V.Putino bendražygio mirties

Rusijos žiniasklaidos magnatas, „Russia Today“ įkūrėjas ir buvęs Vladimiro Putino padėjėjas Michailas Lesinas mirė daugiau nei prieš metus, tačiau jo mirtis vis dar kelia daugybę klausimų.

Skrodimo ataskaita dar labiau pakurstė spėliones dėl M.lesino mirties.<br>Reuters nuotr.
Skrodimo ataskaita dar labiau pakurstė spėliones dėl M.lesino mirties.<br>Reuters nuotr.
M.Lesinas padėjo Kremliui kontroliuoti Rusijos žiniasklaidą.<br>Reuters nuotr.
M.Lesinas padėjo Kremliui kontroliuoti Rusijos žiniasklaidą.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2016, 6:00 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:21 AM

Kremliaus žiniasklaida tvirtino, kad vyras mirė nuo širdies smūgio, tačiau Vašingtono teismo medicinos tyrėjų biuras neseniai paskelbė, kad vyras mirė nuo smūgio buku daiktu į galvą. Tačiau kas dar žinoma apie jo mirtį?

Dar daugiau spėlionių

2015-ųjų lapkričio 3-iąją šimtai svečių rinkos į prabangų „Ritz-Carlton“ viešbutį JAV sostinėje Vašingtone. Ten vyko vakarienė, skirta pagerbti Rusijos milijardierių ir filantropą Piotrą Aveną bei Vašingtono įžymybę, meno mecenatę ir investuotoją Susaną Lehrman.

Svečių sąraše, kaip rašo „Radio Free Europe“ buvo ir M.Lesinas – buvęs Rusijos žiniasklaidos ministras, Kremliaus patarėjas ir V.Putino parankinis.

Tačiau M.Lesinas renginyje taip ir nepasirodė. O po mažiau nei 48 valandų, lapkričio 5-ąją, jo kūnas buvo rastas viešbučio „Dupont Circle“ kambaryje.

Jo mirtis paskatino jau daugiau nei metus trunkančias spėliones apie tai, kas ir kodėl pražudė V.Putino parankinį ir ką jis veikė Vašingtone.

Neaišku net ir tai, kas pakvietė vyrą atvykti į iškilmingą vakarienę, kurią organizavo Vašingtone įsikūręs Woodrow Wilsono centro Kennano institutas. Šis tyrimų centras užsiima Rusijos ir buvusių Sovietų Sąjungos šalių tyrimais ir patvirtino, kad velionis iš tiesų buvo pakviestas į renginį.

Po jo mirties kai kas ėmė spėlioti, kad su M.Lesinu susidorota, nes šis išdavė Kremliaus paslaptis JAV.

Tokie įtarimai dar labiau sustiprėjo, kai kovo 10-ąją teismo medicinos ekspertai pareiškė dienraščiui „The Washington Post“, kad M.Lesinas mirė nuo smūgio buku daiktu į galvą.

Tokios teismo medicinos tyrėjų išvados visiškai priešingos Kremliaus finansuojamos žiniasklaidos versijai. Pagal ją vyras mirė nuo širdies smūgio.

Ar M.Lesinas buvo nužudytas?

Jungtiniame teismo medicinos tyrėjų ir policijos departamento pareiškime, kuris buvo pateiktas kovo 10-ąją, teigiama, kad M.Lesino „mirties pobūdis“ – ji buvo natūrali ar ne – dar nenustatytas.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad vyras patyrė smūgį į galvą buku daiktu. Taip pat patyrė kaklo, liemens ir galūnių sužalojimus. Tačiau nenurodoma, kaip šie sužalojimai galėjo būti padaryti.

Penktadienį dienraštis „The New York Times“ citavo vieną neįvardintą pareigūną, kuris tvirtino, kad sužalojimai ant vyro kaklo, liemens ir kojų galėjo būti padaryti konflikto metu, kuris įvyko prieš vyrui grįžtant į viešbučio kambarį.

Kambaryje nebuvo matyti akivaizdžių grumtynių ženklų. Tačiau, kaip teigė vienas pareigūnas, vaizdo kamerų įrašai rodo, kad M.Lesinas grįždamas į viešbutį atrodė „netvarkingai“ – jo drabužiai buvo sudarkyti.

Ar policija pradėjo tyrimą dėl žmogžudystės?

Praėjus kelioms dienoms Vašingtono policijos pareigūnai pranešė, kad bylą tiria ir žmogžudysčių skyrius. Tačiau lapkritį pareigūnai patikslino, kad atvejį tiria šio skyriaus atšaka, kuri nagrinėja natūralias mirtis.

Šiuo metu nėra aišku, ar byla vis dar šios teisėsaugos atšakos rankose. Tačiau ketvirtadienį Vašingtono policija pranešė, kad šiuo metu neketinama nutraukti tyrimo.

Kodėl skrodimo rezultatai paaiškėjo tik dabar?

Vašingtono teismo medicinos atstovai teigė, kad 90 proc. skrodimų rezultatų paaiškėja per 90 dienų nuo asmens mirties. Tačiau M.Lesinas priklausė tiems 10 proc., kurių atvejai sudėtingesni. Tiesa, tyrėjai nepatikslino kodėl.

Ar M.Lesinas buvo patekęs į JAV teisėsaugos akiratį?

Tai lieka neaišku. JAV senatorius Rogeris Wickeris 2014 metų rugpjūtį paprašė Teisingumo departamento ištirti ar M.Lesinas pasinaudojo neteisėtai įgytais pinigais, kad nusipirktų nekilnojamo turto Kalifornijoje.

R.Wickeris parašė laišką JAV generaliniam prokurorui Ericui Holderiui, jog jam kelia įtarimų tai, kad „Rusijos valstybės tarnautojas galėjo surinkti ir išlaikyti tokio dydžio fondus, kad įsigytų tokį brangų turtą užsienyje“.

Senatoriaus raginimas pradėti tyrimą taip pat pakurstė kalbas, kad 2015-ųjų lapkritį M.Lesinas lankėsi Vašingtone, nes aiškinosi dėl savo turtų federaliniams tyrėjams. Tačiau iki šiol nepasirodė jokių įrodymų, kad tai buvo tiesa.

Vis dėlto kai kas kalba, kad jei buvęs V.Putino parankis iš tiesų lankėsi Vašingtone dėl šios priežasties, jis galėjo būti nužudytas, kol nespėjo atskleisti Kremliaus paslapčių Amerikai.

Ką M.Lesinas veikė JAV?

M.Lesinas pasitraukė iš valstybės valdomos žiniasklaidos grupės „Gazprom-Media“ 2014-ųjų gruodį dėl to, ką jis pats įvardijo, kaip „šeimyninės priežastys“.

Iki pasitraukimo jis gyveno Kalifornijoje, tačiau visuomet neigė, kad nekilnojamas turtas buvo jo. Esą jis priklausė jo vaikams.

Jo sūnus Antonas yra sėkmingas investuotojas į kelis žinomus Holivudo filmus. O M.Lesino dukra Jekaterina, kuri dabar taip pat gyvena JAV, kurį laiką dirbo tėvo įkurtame žiniasklaidos portale „Russia Today“.

Tuo metu, kai buvo nužudytas, M.Lesinas JAV buvo su turistine viza. tačiau ką jis veikė konkrečiai Vašingtone – lieka neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.