JAV prezidento rinkimai: laukia visiškas chaosas

Respublikonų stovykloje po antradienio – dar daugiau sumaišties. Iškovojęs užtikrintą pergalę Floridos, Ilinojaus ir Šiaurės Karolinos valstijose, Donaldas Trumpas dar padidino savo persvarą prieš kitus Respublikonų partijos kandidatais siekiančius tapti politikus.

Respublikonų kandidatai vis dar gali nustebinti.<br>AP nuotr.
Respublikonų kandidatai vis dar gali nustebinti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas vis dar gali surinkti reikiamą 50 proc. plius vieno delegato skaičių.<br>AP nuotr.
D.Trumpas vis dar gali surinkti reikiamą 50 proc. plius vieno delegato skaičių.<br>AP nuotr.
T.Cruzas nuo D.Trumpo šiuo metu atsilieka, tačiau ir toliau kovos dėl nominacijos.<br>AP nuotr.
T.Cruzas nuo D.Trumpo šiuo metu atsilieka, tačiau ir toliau kovos dėl nominacijos.<br>AP nuotr.
J.Kasichas norėtų netikėtos pergalės Ohajuje, kur ir vyks Respublikonų partijos suvažiavimas.<br>AP nuotr.
J.Kasichas norėtų netikėtos pergalės Ohajuje, kur ir vyks Respublikonų partijos suvažiavimas.<br>AP nuotr.
D.Trumpas šluoja naujas pergales.<br>AP nuotr.
D.Trumpas šluoja naujas pergales.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 2:44 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:29 PM

Vienintelėje Ohajaus valstijoje visus rinkimams reikalingus delegatus laimėjo jos gubernatorius Johnas Kasichas.

Nors jam šansų iškovoti nominaciją mažai, tačiau ši pergalė šiek tiek sumaišė kortas D.Trumpui, kuris dabar vis dar negali būti tikras, ar surinks tiek delegatų, kad galėtų tapti užtikrintu partijos kandidatu.

Be to, respublikonų elitas prarado Floridai atstovaujantį senatorių Marco Rubio, kuris patyrė pralaimėjimą savo valstijoje. Šis kandidatas iki šiol buvo laikomas priimtinu nuosaikesniu atsaku aštriais pasisakymais piktinančiam verslo magnatui.

Skirtingos stipriosios vietos

D.Trumpas, dabar prieš artimiausią savo priešininką – Teksasui atstovaujantį senatorių Tedą Cruzą – pirmauja beveik 200 delegatų. Tačiau kova dar nesibaigė.

„Kertinis klausimas dabar yra tai, ar D.Trumpui pavyks surinkti daugiau nei 50 proc. rinkėjų balsų. Tai reiškia, kad jam dabar būtina laimėti ir tose vietose, kurios jam yra nepalankios“, – pabrėžė ryšių su visuomene agentūros „VRP Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus

Pasak komunikacijos eksperto, D.Trumpo kampanija pasižymi labai silpna organizacija, kuri yra daugiausiai paremta nemokamu eteriu. O juo milijardierius iš tiesų moka naudotis.

Antai „The Huffington Post“ skaičiavimu, per praėjusius metus D.Trumpas gavo nemokamo įvairių televizijos kanalų eterio, kurio vertė yra 2 mlrd. JAV dolerių (1,8 mlrd. eurų).

„T.Cruzas turi nuostabią ekspertų komandą ir puikiai išvystytą savanorių tinklą, o D.Trumpas į tai gali atsakyti tik labai dideliu savo entuziazmu“, – pažymėjo M.Katkus.

Kas vyks toliau?

Po antradienio pirminių rinkimų kova persikels į Arizonos valstiją, kur balsavimas vyks už savaitės.

„Čia D.Trumpas turi gerus šansus laimėti, nes jo prieš imigraciją nukreipta žinutė, kad ir dabar susilpnėjusi, yra gerai matoma. Kita vertus, Arizona yra ir pakankamai palanki dirva T.Cruzui, todėl sunku pasakyti, kaip jam ten viskas klosis“, – svarstė M.Katkus.

Regis, kad tokia nežinomybė reiškia, jog toliau pamatysime dar daugiau kruvinų pjautynių.

„Kitą savaitę jau pamatysime D.Trumpo pajudėjimą į centrą, nes pradės labai agresyviai kritikuoti T.Cruzą ir mėgins įrodyti, kad tik jis vienas yra tinkamas respublikonų kandidatas“, – tikino M.Katkus.

Be to, anot eksperto, šiuo metu Teksaso senatoriaus pagrindinis darbas yra neleisti D.Trumpui lengvai iškovoti Respublikonų partijos nominacijos .

„Be to, jo kampanija dar turi viltį, kad jam pavyks surinkti pakankamai balsų, kurių jam dar reikia, kad galėtų tapti vienintele alternatyva D.Trumpui, – pažymėjo M.Katkus.

Laukia sumaištis suvažiavime

Į Klivlende vyksiantį partijos suvažiavimą delegatai atvyksta jau žinodami, už kurį nominantą turės atiduoti balsus.

Tačiau jeigu D.Trumpas taip ir neužsitikrins 1237 delegatų balsų iš 2472, kurie Respublikonų partijos suvažiavime balsuos dėl partijos nominacijos, liepos pabaigoje laukia tikras rinkimų spektaklis.

„Jeigu šis skaičius nebus surinktas, tada dalis delegatų bus išlaisvinti nuo savo įsipareigojimo balsuoti už, pavyzdžiui M.Rubio. Tada jeigu ir per antrąjį balsavimą nebus išrinktas kandidatas, dar daugiau delegatų atsilaisvins“, – sudėtingas rinkimų taisykles aiškino M.Katkus.

Be to, kaip pažymėjo viešųjų ryšių ekspertas, iš balsavimų neiškrenta mažiau balsų surinkę kandidatai.

„Laukia visiškas chaosas. O žmonių, kurie žino, kaip šitoje sumaištyje yra daroma tvarka, yra labai nedaug“, – teigė M.Katkus.

Gali atsirasti daugiau kandidatų

Tad suvažiavime galima tikėtis įvairiausių siurprizų. Dėl nominacijos neabejotinai aršiai kovos D.Trumpo stovykla, kuri tikins, kad net ir nesurinkęs pakankamo delegatų skaičiaus, verslo magnatas yra labiausiai nusipelnęs nominacijos.

„Kita lygiai tokia pat didelė banga bus ta, kuri sakys, kad vienintelis kandidatas, kuris nesurinko pakankamai balsų, bet yra priimtinas didžiajai partijos daliai, yra T.Cruzas, tad nominaciją reikia atiduoti jam“, – tvirtino komunikacijos specialistas.

Bet tai – ne vieninteliai variantai. Anot M.Katkaus, agresyvūs konservatoriai, tokie kaip radijo laidų vedėjas Rushas Limbaugh, prakalbo apie Jebo Busho sugrįžimą, kuris įkūnytų patikimą ir nuosaikų Respublikonų partijos elito remiamą kandidatą.

Tiesa, vis dažniau minima ir rinkimuose nedalyvaujančio, bet įtakingo respublikono Mitto Romney pavardė.

Galiausiai, nedidelių šansų turi ir šiuo metu rinkimuose pirmąją pergalę iškovojęs J.Kasichas.

„J.Kasichas nesitiki pergalės pagal delegatus, bet kadangi viskas vyks Ohajuje, čia kaip komandai žaidžiant namuose – jis ten tarp savų sienų. Jis sako: „Ohajiečiai klykdami gali padėti išrinkti mane.“ Ir tai nebūtų beprecedentis atvejis“, – šyptelėjo M.Katkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.