Rusijos interneto trolius triuškina gudrūs Lietuvos elfai

Reklamos agentūrai vadovaujantis lietuvis Mindaugas kartu su dar šimtais bendraminčių stojo į kovą su Rusijos propaganda ir Kremliaus platinamais melais. Interneto trolius triuškinanti lietuvių komanda save pavadino elfais, pasakoja „The Daily Beast“ žurnalistas Michaelis Weissas, kuris neseniai lankėsi Lietuvoje.

Su prorusiškais interneto troliais kovoja ne tik lietuviai, bet ir kitų Baltijos šalių gyventojai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Su prorusiškais interneto troliais kovoja ne tik lietuviai, bet ir kitų Baltijos šalių gyventojai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Prorusiški protestuotojai renkasi prie JAV ambasados ar prezidentūros.<br>V.Balkūno nuotr.
Prorusiški protestuotojai renkasi prie JAV ambasados ar prezidentūros.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-21 15:03, atnaujinta 2017-06-01 01:51

„Mums reikėjo kažkaip pavadinti savo grupę. Mes kovėmės su troliais. Todėl aš pasakiau: „Būkime elfai“, – pasakojo lietuvis Mindaugas (red. vardas pakeistas).

Iš pradžių Mindaugui talkino dar 20-30 lietuvių. Jie kovojo su troliais, kurie internete skelbdavo neigiamus ir šmeižiančius komentarus apie Lietuvos valdžią ir visuomenę, kurstė neapykantą NATO, Europos Sąjungai ir, žinoma, Jungtinėms Valstijoms.

Dabar vadinamųjų interneto elfų tinklas išsiplėtė iki kelių šimtų. Jie veikia jau ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėje Latvijoje bei Estijoje. Jų taip pat yra ir Suomijoje.

„Dauguma mūsų jau dalyvavo kai kuriose internetinėse grupėse, – pasakojo Mindaugas. – Kovojome su troliais socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „vKontakte“, atskleisdavome Rusijos melus. Taip mes ir susipažinome.“ 

Internete – komentarų mūšiai

Visgi socialiniuose tinkluose vyksta palyginti nedideli susirėmimai. Stipriausios kovos vyksta komentarų skiltyse po įvairių Lietuvos žiniasklaidos šaltinių straipsniais.

Čia troliai mėgina sukurti nepatenkintos ir sovietmečio besiilginčios visuomenės įvaizdį. Jie giria buvusį režimą ir rašo, jog laukia jo sugrįžimo ir kol „draugiška kaimyninės Rusijos armija juos išlaisvins“.

Įdomu tai, kad troliai vykdo karą ne tik reaguodami į aktualijas, bet ir bandydami perkurti praeitį: Lietuvą juodinančius komentarus skelbia ir po senais straipsniais. Tiksliau, palieka šimtus komentarų po tekstais, kurie buvo rašyti prieš kelerius metus.

Niekas nežino, kiek trolių teršia Lietuvos žiniasklaidoje. Tuo labiau neaišku, kiek jų yra tikri žmonės, o kiek – robotai, užprogramuoti skelbti tokius komentarus.

Taip pat nežinoma, kiek jų priklauso vadinamosioms Kremliaus „trolių fermoms“, kuriose žmonėms sumokama už nesantaiką kurstančių komentarų kūrimą ir skelbimą.

Kol kas aišku tik tai, kad šie troliai rašinėja komentarus nuosekliai ir nepailsdami.

„Mes esame naciai, mūsų prezidentę kontroliuoja Barackas Obama, mūsų šalis yra JAV marionetė“, – trolių skleidžiamus melus apie Lietuvą vardijo Mindaugas.

Vyras pasakoja, kad kovojant su trolių propaganda bandoma jiems suduoti smūgį išryškinant melus, o ne skelbiant savo propagandines istorijas.

Organizuoja savo darbą

Per pastaruosius 18 mėnesių kova su troliais sustiprėjo. Mindaugas teigia, kad jis kartu su kitais vadinamaisiais elfais dabar bendrauja dar intensyviau ir kartu derina strategijas, kaip kovoti su propagandistų puolimu.

Jis sukūrė „Google“ grupę, kurioje elfai vieni kitiems palieka komentarus, patarimus ir pastebėjimus.

Kartais elfai sužino vienas kito tikruosius vardus ir susitinka gyvai pašnekėti. Tačiau dažniausiai jie vieni kitų tapatybių nežino ir jas slepia, kad apie tai neišsiaiškintų troliai.

„Mes, kaip ir visi šnipai, vykdome ir kontržvalgybą“, – pasakojo Mindaugas, ką daro, kad apsisaugotų

Elfų gretose yra patyrusių informacinių technologijų specialistų. Taip pat ir psichologų, kurie seka trolių elgesį.

„Mes mėginame išsiaiškinti trolių tapatybes. Bent jau išsiaiškinti šalį ir miestą, iš kurių jie yra“, – aiškino Mindaugas, tačiau pridūrė, kad bent jau kol kas tai padaryti sunku.

Rūpinasi patys piliečiai

Vyras pasakoja, kad kovą su troliais dabar perėmė ir paprasti piliečiai. Jie patys nori išsklaidyti prieš šalį nukreiptą melą.

„Šiuo metu situacija gera, nes per pastaruosius pusantrų metų mūsų visuomenė pasikeitė. Mums nebereikia tiek daug dirbti komentarų skiltyse, nes dabar tai daro patys žmonės“, – teigė Mindaugas.

Lietuva propagandą ir dezinformaciją laiko aukšto lygio saugumo grėsme nacionaliniam saugumui.

„Pavojingiausias informacinio karo tikslas yra palaužti žmonių valią priešintis ir ginti savo šalį bei sukurti palankią situaciją galimai karinei intervencijai, – apie propagandą kalbėjo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. – O Ukrainos pavyzdys yra įrodymas, kad konvencinis karas Europoje nebėra tik teorinis.“ 

Pastaruoju metu Mindaugas ir jo bendražygiai nebeapsiriboja vien kova internete – jie su prorusiškais provokatoriais kovoja ir gatvėse.

Tokių provokatorių protestai pastaruoju metu dažnai vyksta Vilniuje, o juos organizuoja keistos grupės, kurios gauna paramą iš neaiškių šaltinių.

Jų programoje – tos pačios temos, kurias interneto troliai aptarinėja komentarų skiltyse. Šie žmonės su plakatais renkasi prie JAV ambasados, prezidentūros ir ten rengia protestus, smerkiančius NATO, JAV ir ES.

Šiuos žmonių susibūrimus nufilmuoja rusiški žiniasklaidos šaltiniai ir pateikia juos, kaip Lietuvos visuomenės nuomonę.

Įsimaišo į minią

„Paskutinė mada – pabėgėliai, – pasakoja Mindaugas. – Prorusiškų pažiūrų žmonės ir Lietuvos nacionalistai vienijasi prieš arabus. Jie mėgina suorganizuoti referendumą prieš pabėgėlius, kad šie nebūtų priimti.“ 

Taigi, prieš tokius gatvėse protestuojančius Kremliaus trolius Lietuvos elfai rengia kontratakas: apsisiaučia JAV ar ES vėliavomis ir išsišiepę įsimaišo tarp protestuotojų.

Taip prorusiškų televizijų operatoriams sunkiau pagauti kadrą, kur matytųsi tik nepatenkinti ir ES bei JAV niekinantys žmonės.

Mindaugas teigia, kad elfai protestų žlugdytojai nufotografuojami, o internautų prašoma padėti juos identifikuoti. Tai kelia grėsmę, kad troliai išsiaiškins elfų tapatybes.

Tačiau lietuvis rūpinasi dar ir dėl to, kad tokie smulkūs trolių protestai gali išaugti į smurto proveržius.

„Aš bijau, kad jie mėgins išprovokuoti smurtą, naudodami tuos pačius metodus, kaip Ukrainoje. Aš nusipirkau ginklą. Mokausi taktikos. Jei reikės, mes apsaugosime savo namus ne tik žodžiais, bet ir ginklais, – sakė vyras ir pridėjo, kad ketina prisijungti prie Lietuvos ginkluotųjų pajėgų rezervo, kaip tai padarė jo draugai. – NATO ir ES? Na ir kas? Mes turime pasiruošti kautis patys, apsaugoti save.

Mums reikia tapti Baltijos Izraeliu labai greitai. Maža šalis su maža teritorija prieš didelius nedraugiškus kaimynus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.