Popiežius ramybės ieškojo tarp vienuolyno sienų

Popiežius Pranciškus praėjusį savaitgalį sveikino katalikų pasaulį sulaukus Jėzaus Kristaus prisikėlimo. Tačiau ką dabar veikia atsistatydinęs jo pirmtakas Benediktas XVI, kuris vis rečiau pasirodo viešumoje?

Prieš trejus metus atsistatydinęs popiežius Benediktas XVI (nuotr.) puikiai sutaria su savo įpėdiniu Pranciškumi ir šiuo metu leidžia dienas vienuolyne, toliau nuo visuomenės akių.
Prieš trejus metus atsistatydinęs popiežius Benediktas XVI (nuotr.) puikiai sutaria su savo įpėdiniu Pranciškumi ir šiuo metu leidžia dienas vienuolyne, toliau nuo visuomenės akių.
Prieš trejus metus atsistatydinęs popiežius Benediktas XVI puikiai sutaria su savo įpėdiniu Pranciškumi (stovi dešinėje) ir šiuo metu leidžia dienas vienuolyne, toliau nuo visuomenės akių.
Prieš trejus metus atsistatydinęs popiežius Benediktas XVI puikiai sutaria su savo įpėdiniu Pranciškumi (stovi dešinėje) ir šiuo metu leidžia dienas vienuolyne, toliau nuo visuomenės akių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-02 15:36, atnaujinta 2017-05-30 18:01

Didžiojo ketvirtadienio pavakarę Romos katalikų bažnyčios popiežius Pranciškus aplankė pabėgėlių centrą, esantį 30 kilometrų nuo Romos.

Ten pontifikas aukojo Paskutinės vakarienės mišias ir per jas nuplovė kojas dvylikai migrantų.

Šis nepaprastai populiarus ir aktyvus popiežius yra dažnai matomas viešumoje.

Kitaip nei jo pirmtakas Benediktas XVI, kuris dienas dabar dažniausiai leidžia toliau nuo žmonių akių.

265-asis Katalikų bažnyčios ir Vatikano vadovas Benediktas XVI jau kiek daugiau nei treji metai yra emeritas – taip vadinami katalikų dvasininkai, pasitraukę iš pareigų.

Benedikto XVI istorinis atsistatydinimas iš popiežiaus posto įvyko 2013-ųjų vasario 28-ąją.

Dabar jis gyvena Bažnyčios Motinos vienuolyne, kuris įsikūręs Vatikano soduose Romoje.

Ką veikia 88-erių popiežius emeritas? Ir kaip jis gyvena dabar, kai jam nuo pečių nukrito tokia didelė atsakomybė?

Pasitraukęs vengia viešumos

Nuostabių Vatikano sodų viduryje stovi nedidelis baltas popiežiaus emerito Benedikto XVI papamobilis. Šį automobilį sergi mėlyną uniformą vilkintis Vatikano žandarmerijos pareigūnas.

Du kartus per dieną, lydimas asmeninio sekretoriaus 59 metų arkivyskupo Georgo Gansweino, popiežius emeritas eina pasivaikščioti. Pirmą kartą – po pietų, vienuolyno terasoje. Antrą – jau vėlyvą popietę jis išeina pramankštinti kojų Vatikano soduose.

Jau treji metai, kai vokiečių kilmės popiežius Benediktas XVI nebevadovauja Katalikų bažnyčiai ir vengia viešumos.

Kai 2013-aisiais dvasininkas pranešė pasitraukiantis iš posto, jis aiškino, kad nori atsidėti maldai ir meditacijai, o vadovavimą Katalikų bažnyčiai visiškai perleisti savo įpėdiniui.

„Šios nuostatos popiežius Benediktas XVI griežtai laikosi ir dabar.

Atsistatydinęs jis niekada nebeišvyko iš Vatikano. Išskyrus trumpas atostogas, per kurias važiavo į 25 kilometrai nuo Romos esantį Kastel Gandolfą. Šis miestelis taip pat priklauso Vatikanui, – pasakojo popiežiaus emerito asmeninis sekretorius G.Gansweinas. – Savo vienuolyne, kuris dabar yra jo namai, Benediktas XVI jaučiasi geriausiai.“

Pastarąjį kartą popiežius emeritas pasirodė žmonėms 2015 metų gruodžio 8 dieną per Šventųjų Gailestingumo metų pradžios iškilmes. Tada jis pro Šv.Petro bazilikos duris įžengė dešine ranka ramsčiuodamasis lazdele, o kaire remdamasis į savo asmeninį sekretorių.

Su amžiumi silpsta

Kaip pasakojo popiežiaus emerito asmeninis sekretorius G.Gansweinas, Benediktui XVI tampa vis sunkiau vaikščioti. Jo kojos pamažu silpsta.

„Benediktas XVI neserga, neturi ypač didelių sveikatos problemų. Tai paprasčiausiai su amžiumi susijęs silpnumas.

Bet, atsiremdamas į vaikštynę, jis gali visiškai gerai vaikščioti.

Vaikštynė jam suteikia saugumo – jis gali tvirtai jos laikytis.

Keturi ratai ir dvi kojos: taip sakant, trijų ašių judėjimo priemonė“, – juokaudamas pasakojo G.Gansweinas.

Popiežius emeritas dabar turi ir problemų su klausa, todėl visų, kurie dvasininką lanko, prašoma kalbėti kiek garsiau.

„Klauskite jo, ko norite, ir elkitės įprastai. Kalbėkite tik tuputį garsiau, nes popiežius girdi prasčiau negu anksčiau“, – įspėja arkivyskupas G.Gansweinas žurnalistus, kurie ateina susitikti su buvusiu Katalikų bažnyčios vadovu.

Popiežius Benediktas XVI, į kurį ir po atsistatydinimo iš Katalikų bažnyčios vadovo pareigų kreipiamasi „Šventasis Tėve“, nešioja paprastą baltą sutaną, baltą pūkinę striukę, ant galvos užsidėjęs baltą prigludusią kepuraitę.

Jo asmeninis sekretorius apsirengęs taip pat, tik visi drabužiai yra juodos spalvos.

Benediktas XVI dabar atrodo žemesnis ir sulysęs. Kiek pasikeitusi ir jo laikysena – vaikšto šiek tiek palinkęs į priekį.

Tačiau jo akys spindi, o skruostai nurausvinti gryno oro.

Turi ištikimą padėjėją

Atsistatydinusio popiežiaus asmeninis sekretorius G.Gansweinas tikina, kad devintąją dešimtį baigiančio Benedikto XVI protas šviesus.

Dvasininkas dalyvauja bažnyčios ir pasaulio gyvenime, domisi šių dienų įvykiais, per televiziją žiūri Italijos žinias.

„Jo dienotvarkė tokia: ankstyvosios mišios, brevijoriaus skaitymas (taip vadinama katalikų dvasininkų knyga, skirta kasdienėms maldoms ir apmąstymams. – Red.), pusryčiai ir malda.

Po to popiežius emeritas peržiūri korespondenciją, skaito, rašo laiškus ir kartais priima lankytojus“, – vardijo arkivyskupas G.Gansweinas.

O ir pats popiežiaus emerito sekretorius G.Gansweinas neturi ramių ar nuobodulio nuspalvintų akimirkų.

G.Gansweino dienotvarkė irgi griežtai suplanuota: darbai sudėlioti nuo 6 val. ryto, kai jis keliasi, iki vidurnakčio, kai eina miegoti.

Jis, popiežiaus namų prefektas, tarnauja dabartiniam popiežiui Pranciškui. Prieš pietus lydi jį į audiencijas, o po pietų dirba savo biure prefektūroje. Tačiau kartu jis lieka ištikimas savo buvusiam darbdaviui popiežiui emeritui Benediktui XVI – jam talkina kaip asmeninis sekretorius.

„Mes gyvename, meldžiamės ir valgome kartu. Vakarais rūpinuosi gausia popiežiaus emerito korespondencija. Jis gauna daug laiškų iš viso pasaulio, į kuriuos mielai pats norėtų atsakyti.

Žinoma, tai neįmanoma. Dažnai rašo tiek žinomi, tiek nežinomi žmonės, kurie nori padėkoti už jo apaštališkąją tarnystę ir teologijos darbus, daugeliui atvėrusius duris į tikėjimą“, – pasakojo G.Gansweinas.

Popiežių santykiai šilti

Popiežiaus emerito asmeninis sekretorius liepos 30 dieną švęs 60-ąjį gimtadienį.

„Turiu prisipažinti, kad jaučiuosi daug jaunesnis ir energingesnis. Skaičius 60 man nebaisus, tačiau didelių švenčių neplanuoju“, – sakė G.Gansweinas.

Šiemet solidų jubiliejų minės ir dabartinis popiežius Pranciškus: gruodį jam sukaks 80 metų.

„Kiek pažįstu popiežių Pranciškų, nemanau, kad ši data jam ypač svarbi. Kai popiežiui Benediktui XVI sukako 80 metų, tai jam buvo tiesiog įprasta darbo diena“, – prisimena G.Gansweinas.

Tačiau įdomu, kaip sutaria abu popiežiai, kuriuos vienas nuo kito Vatikane skiria tik 200 metrų?

Pasak G.Gansweino, jų abiejų santykiai labai asmeniški ir nuoširdūs, jie nemažai bendrauja.

Pavyzdžiui, Benediktas XVI paskambino savo įpėdiniui kovo 13-ąją ir pasveikino išrinkimo popiežiumi sukakties proga.

Be to, anot Benedikto XVI asmeninio sekretoriaus, jie turi vieną panašų pomėgį: tiek buvęs, tiek dabartinis popiežius labai mėgsta saldumynus.

Nebijo netekti popiežiaus

Po dviejų savaičių, balandžio 16-ąją, popiežius emeritas Benediktas XVI švęs 89-ąjį gimtadienį. Su savo asmeniniu sekretoriumi jis kartais pasikalba ne tiktai apie gyvenimiškus dalykus, bet ir apie mirtį.

„Mirtis priklauso prie gyvenimo. Apie ją negalvoti jau tapo užkrečiama tautos liga. O štai popiežius Benediktas XVI neatsiejamas nuo jį supančių žmonių, kuriems tenka išgyventi ir netektį, – kalbėjo G.Gansweinas. – Mano tėvas mirė prieš metus, mama – kiek seniau.

Žinoma, kai mirtis pasiglemžia mūsų artimuosius, mes apie tai kalbamės.

Mes, krikščionys, šia tema turėtume kalbėti nesivaržydami.“

Popiežiaus padėjėjas arkivyskupas G.Gansweinas pripažįsta, jog prarasti mylimą žmogų visuomet sunku ir skausminga, tačiau moko, kad „paskutinį žodį taria ne mirtis“.

„Paskutinis žodis priklauso tam, kuris nugalėjo mirtį, – Jėzui Kristui. Mes tikime prisikėlimu – tai tikėjimo esmė, kurią šventėme per Velykas!

Tikėjimas ir Kristaus prisikėlimas skausmą dėl mylimo žmogaus netekties paverčia viltimi vėl pasimatyti“, – sakė Benedikto XVI dešiniąja ranka vadinamas dvasininkas.

Arkivyskupas daugiau nei 20 metų talkina Benediktui XVI.

Tačiau mintys, kad kada nors gali prarasti popiežių emeritą, sekretoriui G.Gansweinui kelia liūdesį, bet ne baimę.

„Nebijau. Žinoma, mane užlieja liūdesys, kai pagalvoju, kad ta diena kada nors ateis. Bet, kita vertus, sakydamas savo atsisveikinimo kalbą po atostogų Kastel Gandolfe jis pasakė, kad dabar įžengia į paskutinį savo žemiškojo piligrimo gyvenimo etapą. Ir kiek jis truks, nežino niekas, taip pat ir jis“, – svarstė ištikimas Benedikto XVI palydovas ir draugas G.Gansweinas. („Bunte“, LR)

Faktai apie Benediktą XVI

Būsimasis popiežius Benediktas XVI, kurio tikrasis vardas Josephas Aloisas Ratzingeris, gimė Vokietijoje 1927-ųjų balandžio 16-ąją. Popiežius gimė Didįjį šeštadienį ir tą pačią dieną buvo pakrikštytas.

Jo tėvas buvo vietos policijos pareigūnas, dėl jo darbo šeima turėjo nuolat kraustytis iš vieno miesto į kitą. Benedikto XVI motina kilusi iš amatininkų šeimos ir prieš ištekėdama dirbo virėja.

J.A.Ratzingeris tapo popiežiumi 2005-ųjų balandžio 16-ąją. Jis buvo vienas artimiausių velionio popiežiaus Jono Pauliaus II patikėtinių.

Jis laikytas konservatyvių pažiūrų, griežtu Katalikų bažnyčios tradicijų rėmėju. Benediktas XVI yra atvirai pasisakęs prieš homoseksualumą, tos pačios lyties atstovų santuokas, eutanaziją, abortus, klonavimą, prezervatyvus bei moteris kuniges.

Popiežius Benediktas XVI, kitaip nei jo pirmtakas Jonas Paulius II ir dabartinis popiežius Pranciškus, nebuvo kelionių gerbėjas. Jam labiau patiko atsidėti maldoms neišvykstant iš Romos. Per savo kadenciją jis vyko į 24 užsienio vizitus.

Benediktas XVI pribloškė pasaulį 2013-ųjų vasario 11 dieną lotynų kalba paskelbęs, kad nebeturi pakankamai fizinių ir dvasinių jėgų toliau vadovauti, o jau vasario 28-ąją pasitraukė iš posto. Tai buvo pirmasis popiežiaus atsistatydinimas per 600 metų – nuo viduramžių laikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.