Prabangios Kremliaus atstovo vestuvės padėjo apeiti įstatymus

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas buvo įtrauktas į Panamos skandalą, kilusį paviešinus nutekintus teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ dokumentus. 

D.Peskovo vestuvių data: raktas į atsakymą, ar jis pažeidė įstatymą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
D.Peskovo vestuvių data: raktas į atsakymą, ar jis pažeidė įstatymą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos vardu įkurta ofšorinė įmonė buvo panaikinta 2015 metų lapkritį, tačiau tai galimai pažeidė įstatymą, nes nėra aišku, kada tiksliai pora susituokė.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos vardu įkurta ofšorinė įmonė buvo panaikinta 2015 metų lapkritį, tačiau tai galimai pažeidė įstatymą, nes nėra aišku, kada tiksliai pora susituokė.<br>„ViDa Press“ nuotr.
D.Peskovo vestuvių data: raktas į atsakymą, ar jis pažeidė įstatymą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
D.Peskovo vestuvių data: raktas į atsakymą, ar jis pažeidė įstatymą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 5, 2016, 1:38 PM, atnaujinta May 30, 2017, 10:48 AM

Pasak Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos paskelbimo projekto (OCCRP), ar D.Peskovas pažeidė įstatymą, priklauso nuo to, kada jis iš tikrųjų susituokė su Tatjana Navka.

D.Peskovo žmonos vardu įkurta ofšorinė įmonė buvo likviduota 2015 metų lapkritį, tačiau, jei pora oficialiai susituokė ne per prašmatnią ceremoniją rugpjūtį, o anksčiau, jų finansinė veikla galėjo prieštarauti Rusijos įstatymams. 

Rusijoje 2013 metų gegužę įsigalėjo įstatymas, kuris uždraudė aukštas pareigas einančių valstybės tarnautojų sutuoktiniams pasipelnyti iš užsienio finansinių šaltinių, tarp jų – ir ofšorinių sandorių.

Nuo įstatymo įsigaliojimo susituokę valstybės tarnautojai turėjo lygiai tris mėnesius, per kuriuos turėjo atsisakyti tokio pobūdžio nuosavybės. Tarnautojams susituokus jie taip pat turėjo tris mėnesius, per kuriuos turėjo paklusti įstatymui.

Ofšorinė įmonė „Carina Global Assets“ buvo įkurta 2014 metų sausį, o jos savininke tapo dabartinė D.Peskovo žmona – šokių ant ledo olimpinė čempionė T.Navka.

Prie dokumentų, pateiktų įkuriant įmonę, buvo pritvirtintas T.Navkos pasas ir juose taip pat buvo užsiminta, kad įmonė ketino valdyti daugiau nei 1 mln. dolerių (880 tūkst. eurų). Taip pat dokumentuose buvo minima, kad įmonė ketino „pirkti investicijas savininkės vardu“.

Ofšorinė įmonė „Carina Global Assets“ buvo likviduota 2015 metų lapkritį, tačiau kol kas nėra aišku, ar toks vėlyvas sprendimas nepažeidė įstatymo, nes nėra žinoma, kada tiksliai įvyko D.Peskovo ir T.Navkos vestuvės.

Neaišku, kada susituokė

Ofšorinės įmonės registravimo metu nebuvo viešai žinoma, kad D.Peskovas ir T.Navka susitikinėjo. Pora susilaukė dukros 2014 metų rugpjūtį, o lygiai po metų iškėlė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį patraukusias vestuves.

Tačiau dukra Jelizaveta iš ankstesnės D.Peskovo santuokos Rusijos nepriklausomam naujienų kanalui „Dožd“ patvirtino, kad tai nebuvo oficialios vestuvės.

„Tos vestuvės, apie kurias visi žino, nebuvo oficialios, – tikino Jelizaveta. – Ką žmonės matė, tebuvo dar vienos atostogos, tik dar viena priežastis pašvęsti. Man taip sakė D.Peskovas.“

Pasak laikraščio „Sobesednik“, oficiali D.Peskovo ir T.Navkos vestuvių ceremonija įvyko civiliniame metrikacijos biure, beveik trim mėnesiais ankščiau – 2015 metų birželį.

Jei tai yra tiesa, kad nepažeistų įstatymo dėl valstybės tarnautojų turto, D.Peskovas per tris mėnesius nuo birželio turėjo atsisakyti savo žmonos, savo posto arba jo žmona turėjo likviduoti ofšorinę įmonę.

Tai reiškia, kad jei oficialios vestuvės įvyko ne pernai metų rugpjūtį, o birželį, D.Peskovas nusižengė įstatymui, nes „Carina Global Assets“ buvo likviduota tik lapkritį.

Žmona nieko nežinojo

D.Peskovo žmona T.Navka nurodė nežinojusi nieko apie šią ofšorinę įmonę ir tvirtino neturėjusi nieko bendro su tokia veikla.

„Aš niekada nesu turėjusi jokių ofšorinių įmonių arba sąskaitų, – T.Navka kalbėjo su „Novaja Gazeta“ žurnalistu. – Apskritai nesu turėjusi nė vienos tokios įmonės.“

„Niekas negalėjo registruoti įmonės man nežinant su mano dokumentų kopijomis. Juokinga apie tai net kalbėti, – tęsė šokių ant ledo olimpinė čempionė. – Aš neturiu nė menkiausio supratimo, kas būtų galėjęs taip pasielgti arba kaip jie gavo reikiamus dokumentus. Iš tiesų man pačiai būtų labai įdomu visa tai sužinoti.“

Prieš kelerius metus D.Peskovas buvo viešai pasmerkęs ofšorinius tinklus ir įmones: „Ofšoriniai tinklai padeda gyvuoti korupcijai. Nors nėra jokių tiesioginių įstatymų pažeidimų, yra visiškai aišku, kad tokiu būdu yra plaunami pinigai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.