Baimės kupinas vertėjo iš Afganistano gyvenimas: Talibano grėsmė

Afganistane vertėju Jungtinių Valstijų kariuomenei dirbęs Wahdatas savo karjerą pradėjo vos 17 metų. Interviu metu su „Al Jazeera“ programai „Fault Lines“ Wahdatas pasakojo, kaip jis slapstėsi sostinėje Kabul, nuolatos bijodamas teroristinės grupuotės Talibano keršto ir mėgindamas gauti jam priklausančią ypatingą vizą, kuri padėtų išvengti baimės kupino gyvenimo.

Dėl darbo su JAV kariuomene Talibano kovotojų persekiojamas vertėjas Wahdatas gyvena nuolatinėje baimėje ir siekia gauti vizą išvykti iš Afganistano.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dėl darbo su JAV kariuomene Talibano kovotojų persekiojamas vertėjas Wahdatas gyvena nuolatinėje baimėje ir siekia gauti vizą išvykti iš Afganistano.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Talibanui lojalių žmonių yra visur, todėl sunku pasitikėti net draugais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibanui lojalių žmonių yra visur, todėl sunku pasitikėti net draugais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vertėjas Wahdatas pergyveno dėl to, kokį poveikį jo veiksmai turėjo jo šeimai ir artimiesiems, tačiau nesigailėjo savo sprendimo dirbti su JAV vyriausybe.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Vertėjas Wahdatas pergyveno dėl to, kokį poveikį jo veiksmai turėjo jo šeimai ir artimiesiems, tačiau nesigailėjo savo sprendimo dirbti su JAV vyriausybe.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-08 22:21, atnaujinta 2017-05-30 00:03

Dirbti vertėju JAV karinėms pajėgoms 2010-2014 metais Wahdato nuomone buvo teisingas sprendimas ir jis visiškai dėl to nesigailėjo.

„Aš buvau vienintelis žmogus savo šeimoje galėjęs dirbti, – pasakojo vyras. – Atlyginimas nebuvo ypatingai geras, bet man jis padėjo aprūpinti šeimą“.

Sulaukė grasinimų

Jaunasis vertėjas savo akimis regėjo, kaip Talibanas žudė žmones ir ilgainiui visa savo esybe pradėjo nekęsti tų radikalų. Vieną dieną Wahdatui septynmetis vaikas atnešė laišką nuo šaltakraujų ekstremistų.

„Mes žinome, kad tu dirbai su JAV specialiosiomis pajėgomis ir tu privalai nustoti padėti šiems bedieviams, – buvo parašyta Talibano laiške. – Žinok, kad mes palikome gyvus tuos, kurie pasidavė ir mūsų klausė“.

„Tu lygiai taip pat kaip ir jie privalai pasiduoti ir mūsų klausyti, – toliau buvo rašoma. – Jei tu nesilaikysi mūsų paliepimų, nurodymų ir taisyklių, pagal Islamo šarijos įstatymą mes galime tave nužudyti. Mes niekados neleisime tau ramiai gyventi bet kurioje Afganistano dalyje“.

Šiek tiek išgąsdintas Wahdatas vis dėl to nusprendė, kad vertėjo darbas jį apsaugos, o po to jis galėsiąs išvykti gyventi į Jungtines Valstijas. Deja niekas nevyko pagal jaunuolio planą.

Vieną kartą, kai jaunojo vertėjo senelis keliavo pas jį į svečius, Talibano kovotojai senolį sugavo, jam prigrasino ir įteikė dar vieną laišką perduoti Wahdatui.

„Kitą kartą mes užmušime tavo senelį, – grasino teroristai. – Tu patekai į mūsų juodąjį sąrašą“.

Wahdatas pradėjo gyventi nuolatinėje įtampoje ir ilgainiui pajuto, kaip atsiskyrė nuo visuomenės ir artimųjų. Vertėjas beveik aštuonerius metus nebuvo grįžęs į savo namus ir nuogąstavo, kad viskas buvo apgriuvę ir niekas negalėjo pasirūpinti jo žeme bei nuosavybe.

Bemiegės baimės naktys

„Pradėjau rūkyti, kad sugebėčiau naktį nemiegoti, – atviravo Wahdatas. – Kai pradėdavau drebėti – rūkydavau. Kartais jausdavausi tarsi būčiau košmare. Tačiau retkarčiais rizikuodavau ir naktį miegodavau“.

Dabar darbo neturintis jaunuolis miegodavo nuo penktos ryto iki vidurdienio, kai atsibusdavo. Likusį laiką jis visados būdavo atsibudęs ir tik kam nors iš šeimos žūtbūt ko nors prireikus jis nukeliaudavo į miestą .

Naktimis Wahdatas pasiėmęs šaunamąjį ginklą eidavo tikrinti apylinkių, jei išgirsdavo ką nors keisto.

„Kartą kažkas naktį pateko į mano namą ir turėjau išsitraukti ginklą, kad išsiaiškinčiau, kas vyko, – pasakojo persekiojamas jaunuolis. – Viskas vyko tarsi siaubo filme: žinojai, kad name galėjo būti kažkas, kas norėjo užgauti tave ir tavo šeimą“.

„Net jei nesi narsus žmogus, tu nebeturi kito pasirinkimo, kaip elgtis drąsiai, kad tavęs neužgautų, – tvirtino Wahdatas. – Tačiau į namą naktį įsliūkinęs žmogus pabėgo“.

Jungtinių Valstijų kariuomenei vertėjavęs afganistanietis tikino, kad Talibanui lojalių žmonių buvo visur ir dėl to teroristinė grupuotė sugebėjo susekti norimus žmones. Todėl vertėjui buvo sudėtinga pasitikėti bet kuo, net artimiausiais draugais.

„Talibanas puikiai supranta savo veiksmų pasekmes ir dėl to sugebėjo Afganistaną paversti pragaru, – aiškino besislapstantis afganistanietis. – Nėra skirtumo, kiek laiko slapstysies, kiek laiko sliūkinsi ar kiek namų pakeisi: net jei skrisi iš vienos provincijos į kitą vengdamas mirties, galiausiai padarysi klaidą“.

Pasalose taikosi į vertėjus

Talibano kovotojai yra įsitikinę, kad vertėjai kariuomenei praneša viską, kas vyksta. Dėl to teroristų pasalų metu radikalų prioritetas visados yra nužudyti vertėjus.

Tačiau vertėjų darbas nėra vien tik gyvai versti vietinių kalbą: jie taip pat sekdavo bendravimą radijo bangomis ir perspėdavo kariuomenę apie Talibano pasalas ir paslėptus sprogmenis“.

„Jei vertėjas nepatardavo JAV kareiviui, galėdavo įsivelti daugybė klaidų bendraujant su žmonėmis užduočių metu ir todėl galėdavo kilti aukų skaičius, – atskleidė Wahdatas. – Vertėjo darbas nebuvo vien tik šnekėjimas ir žodžių vertimas – vertėjas buvo tikras kareivis. Vienintelis skirtumas buvo tas, kad vertėjo niekas neparengė Jungtinėse Valstijose, jis buvo naujokas pradėjęs dirbti su kariuomene“.

Wahdatas dar kartą pabrėžė, kad nesigailėjo tapęs vertėju JAV kariuomenei, nes elgėsi laikydamasis savo principų ir žinojo, jog darė teisingą dalyką. Tačiau jis tuo pačiu metu gailėjo savo šeimos ir artimųjų, kurie dėl jo veiksmų patyrė neapsakomą įtampą.

Jaunasis vertėjas manė galėsiąs išvykti gyventi į Jungtines Valstijas dėka ypatingos vizos, kuri suteikiama afganistaniečiais, kurie padėjo ir dirbo su JAV vyriausybe. Tačiau Wahdato prašymas gauti vizą buvo atmestas, nes JAV vyriausybei nepavyko rasti vertėjo darbo kontrakto.

„Jie atsisakė duoti man vizą net kai jiems parodžiau visus turėtus elektroninius laiškus ir rekomendacinį laišką iš JAV prižiūrėtojo, – nuogąstavo Wahdatas. – Mano prašymas buvo atmestas“.

Talibanas nelaukia

Iš karto po to buvo priimtas įstatymas leidęs jaunajam afganistaniečiui apeliuoti JAV vyriausybės nuosprendį.

„Nusiunčiau jiems tuos pačius dokumentus, bet vienintelis man padėjęs dalykas buvo laiškas įrodęs, kad man buvo leista nešioti šaunamuosius ginklus, – tvirtino nuosprendį apeliavęs Wahdatas. – Yra įprasta, kai pateiki prašymą, kad reikės duoti trumpą pareiškimą apie grėsmes ir pavojus tavo gyvenime. Aš taip ir padariau“.

Interviu su JAV pareigūnais Wahdatas turėjo 2015 metų vasarį ir šiuo metu jis yra pakibęs vienoje vizos gavimo proceso dalyje vadinamoje „administraciniu apdorojimu“, kas dažniausiai reiškia, kad apie žmogų informaciją renka Federalinis tyrimų biuras (FTB).

„Jie man davė bylos numerį, kurį galiu pasitikrinti JAV tinklalapyje, – šnekėjo Wahdatas. – Paprastai, kai byla yra patikrinama, prie jos parašoma „atnaujinta“. Mano bylos niekas netikrino ištisus metus, o tada sausio 28 dieną ją pagaliau atnaujino“.

„Aš tikrinau tinklalapį gali kokius penkis ar dešimtį kartų į dieną. Ten buvo parašyta „Jūsų vizos prašymas šiuo metu yra apdorojamas administracijos ir tai gali užtrukti kelias savaites, – sakė jaunasis afganistanietis. – Geriau būtų parašyta, kad užtruks kelerius metus. Jei kas nors miršta, juk nėra sakoma „Nežinau, kada jums padėsiu: po vienerių, dvejų ar trejų metų“.

Wahdatas su JAV vyriausybe dirbo iš viso septynerius metus, ketverius iš jų kartu su kariuomene ir dėl to jautėsi nuviltas, kai susidūrė su ilgai trunkančiu ir neaiškiu vizos gavimo procesu.

„Visa tai neleidžia gyventi taip, kaip norėtum, – atviravo Wahdatas. – Tu tesi kažkas įstrigęs procese pavadiname „administraciniu apdorojimu“, o iš tiesų tai yra „vertėjų sudorojimo“ procesas, nes Talibanas ilgai nelaukia, kad tave nužudytų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.