„Prezidento D.Trumpo“ valdymo vizijoje – riaušės ir deportacijos

Labai neraminanti vizija

„Prezidento D.Trumpo“ valdymo vizijoje – riaušės ir deportacijos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Prezidento D.Trumpo“ valdymo vizijoje – riaušės ir deportacijos<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-11 13:43, atnaujinta 2017-05-29 16:06

Laikraštis apie tuos išgalvotus įvykius paskelbė specialiai sumaketuotame savo netikrame pirmajame puslapyje kartu su vedamuoju straipsniu „GOP (Respublikonų partija) turi sustabdyti Trumpą“, likus trims mėnesiams iki respublikonų nacionalinio suvažiavimo, kuriame bus išrinktas partijos kandidatas į prezidento postą.

„Deportacijos prasidės“, – skelbia išgalvoto 2017 metų balandžio 9-oasios „The Boston Globe“ numerio antraštė straipsnyje apie D.Trumpo pastangas išsiųsti iš šalies daugiau negu 11 mln. dokumentų neturinčių imigrantų. Tas žingsnis esą išprovokuoja riaušes ir atsakomuosius policijos veiksmus visoje šalyje.

„Tokia yra Donaldo Trumpo America“, – sakoma redakcijos prieraše to puslapio apačioje.

„Tai, apie ką skaitote šiame puslapyje, gali įvykti, jeigu GOP favoritas galės paversti savo idėjas praktika, o savo žodžius – veiksmais“, – pridūrė redakcija.

Virtinė svarbių JAV laikraščių, tarp jų „The New York Times“, „The Los Angeles Times“ ir „The Washington Post“ savo vedamuosiuose skelbė perspėjimus dėl padarinių, kurių gali sukelti D.Trumpo išrinkimas prezidentu, ragindami respublikonus atmesti šio populisto retoriką, nukreiptą prieš imigrantus, musulmonus ir moteris.

Tačiau „The Boston Globe“ satyra yra iki šiol įspūdingiausias tokios kritikos pavyzdys.

Išgalvotame straipsnyje „Rinkos grimzta, gresiant prekybos karui“ laikraštis aprašo pašlijusius JAV prekybos ryšius su Kinija ir Meksika.

Tuo tarpu D.Trumpas, vėl aktyviai dalyvaujantis rinkimų kampanijos renginiuose, pareiškė savo šalininkams, kad tas laikraštis yra „kvailas“.

„Jis bevertis. Parduotas už dolerį“, – milijardierius nekilnojamojo turto magnatas sakė per susitikimą Ročesterio miestelyje Niujorko valstijoje, kurioje respublikonų pirminiai rinkimai vyks balandžio 19 dieną.

Labai neraminanti vizija

Viename iš tų išgalvotų straipsnių sakoma, kad JAV kariai atsisakė paklusti įsakymui žudyti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų šeimų narius, o kitame – kad respublikonų kontroliuojamas Kongresas priėmė įstatymą prieš šmeižtą, nukreiptą prieš „absoliučias padugnes“ žiniasklaidoje. Šios kritikos strėlės irgi yra pagrįstos D.Trumpo priešrinkiminiais pasisakymais.

Atskiras „straipsnis“ apžvelgia, kaip D.Trumpas išprovokavo diplomatinę krizę su Kinija, pavadindamas savo šarpėjų veislės šunį Kinijos pirmosios ponios Peng Liyuan vardu.

„Nežinau, ko ji taip įsižeidė – aš myliu žavius šunelius ir myliu moteris! Juk aš nepaskelbiau „Twitter“ nuotraukos, kurioje matoma rotveilerė, vardu Merkel“, – rašoma išgalvotame pranešime, kuriame turima omenyje Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Nors D.Trumpas yra užsitikrinęs tvirčiausias pozicijas per respublikonų pirminius balsavimus, prognozuojama, kad jis triuškinamai pralaimėtų visuotinius rinkimus, jeigu juose susigrumtų su tikėtina demokratų kandidate Hillary Clinton.

Tačiau laikraščio vedamajame perspėjama, kad net ir menka to verslo magnato pergalės tikimybė renkant valstybės vadovą „reikalauja aktyvaus ir angažuoto priešinimosi“.

„Donaldo J.Trumpo vizija apie mūsų šalies ateitį yra labai neraminanti, nes ji yra itin neamerikietiška“, – pažymėjo „The Boston Globe“, perspėdamas, kad D.Trumpas gali tapti nauju pasaulio „autoritariniu demagogu“.

Satyrinis pirmasis puslapis „yra mėginimas priimti žmogaus žodžius už gryną pinigą. Ir jo Amerikos vizija žada būti tokia pati atgrasi realiame gyvenime, kaip ir išdėstyta juodu ant balto šiame puslapyje“, – pridūrė laikraštis.

„Dėl to reikalinga opozicija, kuria būtų siekiama neleisti Trumpui užimti Baltųjų rūmų, nes šis kandidatas yra lengvabūdiškas ir beatodairiškai to siekia“, – rašo „The Boston Globe“.

Laikraščio vedamajame respublikonų lyderius išrinkti alternatyvų kandidatą – pavyzdžiui, Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną arba verslininką Mittą Romney, buvusį Masačusetso gubernatorių, jeigu D.Trumpas iki liepą vyksiančio partijos suvažiavimo nesugebėtų užsitikrinti pakankamos delegatų daugumos, kad automatiškai taptų kandidatu.

„Geriau pralaimėti laikantis principų negu priimti pavojingą sandėrį su demagogu“, – rašo „The Boston Globe

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.