Broliai musulmonai atsisakė spausti mokytojoms ranką

Šveicarijoje įsiplieskė nesutarimas tarp musulmonų bendruomenės ir šalies kultūrą palaikančių politikų. Bazelio srityje esančio Tervilio miesto mokykla nusprendė, kad Islamą išpažįstantiems berniukams nuo šiol nebereikės spausti moterų mokytojų rankų, skelbia „The Local“.

Šveicarijoje įsiplieskė ginčas dėl to, kad vienoje mokykloje berniukams musulmonams buvo leista nespausti rankos mokytojoms.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šveicarijoje įsiplieskė ginčas dėl to, kad vienoje mokykloje berniukams musulmonams buvo leista nespausti rankos mokytojoms.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 8:07 PM, atnaujinta May 29, 2017, 1:24 AM

Viena Tervilio mokykla priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą po to, kai du iš Sirijos kilusio imamo vaikai aiškino, kad spausti ranką moterims prieštaravo Islamo mokymams. Musulmonams yra draudžiamas fizinis kontaktas su priešingos lyties žmonėmis, nebent tai būtų šeimos nariai.

Mokyklos nuosprendis sukėlė daug pykčio ir kritikos Šveicarijoje. Kairiųjų pažiūrų politikė ir teisingumo ministrė Simonetta Sommaruga nacionalinės televizijos eteryje pabrėžė, kad „spausti vienas kitam rankas yra dalis mūsų kultūros“.

Bazelio srities valdžia sureagavo į nesutarimus ir nusprendė, kad klausimui išspręsti bus iškviesti teisiniai profesionalai.

Derino dvi kultūras

Ginčą sukėlę 14 ir 16 metų broliai musulmonai pirmą kartą šia tema atviravo šveicarų savaitraščiui „SonntagsZeitung“.

„Mes niekam nedarome žalos“, – teigė brolis jaunėlis, pabrėždamas, kad atsisakymas paspausti ranką mokytojoms neturėjo būti laikomas provokacija.

Paauglys paaiškino, kad jo ir brolio sprendimas buvo susijęs su gyvenimu pagal Islamo principus ir pagarbos rodymu moterims. Pasak jaunuolio, Šveicarijos visuomenės reakcija buvo absurdiška, o žurnalistai jį ir jo brolį sekiojo „mokykloje ir mečetėje. Jis taip pat teigė sulaukęs grasinimų iš „nepažįstamų žmonių“.

„Politikai mus išnaudoja, kad šalyje paskleistų musulmonams priešiškus jausmus“, – tvirtino vyresnysis brolis, šnekėjęs apie Šveicarijos liaudies partiją, kuri pagarsėjusi tarptautinėje bendruomenėje dėl prieš imigrantus nutaikytų pažiūrų.

„Mes gerbiame šveicarų kultūrą ir ir be abejonės laikomės šios šalies įstatymų. Bandome kiek įmanoma labiau integruotis, – šnekėjo paauglys. – Tačiau mes taip pat turime ir savo kultūrą. Kultūra nėra tarsi informacija kietajame diske – negalime jos tiesiog imti ir ištrinti“.

Vyresnysis brolis taip pat neigė mintį, kad berniukai buvo radikalizuoti arba, jog juos „manipuliavo“ religiniai asmenys.

Klausėsi džihadistų muzikos

Prasidėjus skandalui paaiškėjo, kad jaunesnysis brolis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje buvo paviešinęs „Islamo valstybės“ (IV) vaizdo įrašus. Tačiau brolis jaunėlis aiškino, kad tai nebuvo susiję su radikalizacija ar ekstremizmu.

„Man tada buvo tik 12 metų ir aš net nežinojau, kas buvo ta IV, – sakė paauglys. – Vaizdo įrašais dalinausi, nes man patiko jų muzika“.

Interviu metu broliai musulmonai pasakojo, kaip jie apie fizinio kontakto draudimą sužinojo internete ir kad tą faktą patvirtino jų tėvas.

„Niekas negali priversti mūsų paliesti kieno nors ranką“, – bylojo broliai, minėdami, kad tokia prievarta būtų laikoma diskriminacija.

Sekmadienį tai pat paaiškėjo, kad dar vienas mokinys Ženevos kantone taip pat atsisakė visokeriopo fizinio kontakto su savo mokytoja.

Šis įvykis nutiko 2015 metų pradžioje, kai fizinio lavinimo pamokos metu mokinys darė atsilenkimus. Prie jo priėjo mokytoja norėjusi pataisyti jo laikyseną, tačiau mokinys atsisakė būti jos liečiamas dėl religinių priežasčių.

Tos mokyklos direktorius Šveicarijos transliuotuojui RTS pranešė, kad mokiniui buvo leista lankyti fizinio lavinimo pamokas neliečiant moteriškos lyties mokinių ir mokytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.