Skandalas nuplėšė dvasininkų kaukes

Daugybę metų slėptos šlykščios vienuolių paslaptys išlindo į viešumą. Ispaniją krečia dvasininkų pedofilijos skandalas, kurį įžiebė vieno seksualiai išnaudoto katalikiškos mokyklos mokinio tėvas.

Maristų ordino vienuolių mokykloje Barselonoje ilgą laiką buvo slepiami dvasininkų vykdyti nusikaltimai, tačiau juos paviešinti pagaliau ryžosi vieno išnaudoto moksleivio tėvas M.Barbero.
Maristų ordino vienuolių mokykloje Barselonoje ilgą laiką buvo slepiami dvasininkų vykdyti nusikaltimai, tačiau juos paviešinti pagaliau ryžosi vieno išnaudoto moksleivio tėvas M.Barbero.
Maristų ordino vienuolių mokykloje Barselonoje ilgą laiką buvo slepiami dvasininkų vykdyti nusikaltimai, tačiau juos paviešinti pagaliau ryžosi vieno išnaudoto moksleivio tėvas M.Barbero.
Maristų ordino vienuolių mokykloje Barselonoje ilgą laiką buvo slepiami dvasininkų vykdyti nusikaltimai, tačiau juos paviešinti pagaliau ryžosi vieno išnaudoto moksleivio tėvas M.Barbero.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 17, 2016, 4:00 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:43 PM

„Mokytojas vienuolis mane bučiavo labai keistai“, – tokie vaikino, kuris tapo Barselonos Maristų ordino vienuolių mokyklos pedofilijos auka, žodžiai sukrėtė Ispaniją.

Šio ordino mokyklų mokiniai Ispanijoje seksualiai buvo išnaudojami daugybę metų. Tačiau brolių vienuolių lytinė prievarta prieš mokinius iškilo į paviršių tik šių metų sausį.

Vieno buvusio vienuolių maristų mokyklos „Sants-Les Corts“ mokinio tėvas Manuelis Barbero nusprendė ne tik paduoti į teismą buvusį mokytoją Joaquiną Benitezą, bet ir paviešinti savo sūnaus istoriją žiniasklaidoje, taip paskatindamas kitas šeimas skųstis teismui dėl pedofilijos atvejų.

Prabilus M.Barbero paaiškėjo, kad net septyni tos pačios mokyklos mokytojai seksualiai išnaudojo mokinius. Todėl nenuostabu, kad kilus šiam skandalui mokytis „Sants-Les Corts“ kitais mokslo metais įsiregistravo per pusę mažiau mokinių.

Kaltas celibatas?

„Mokytojas, kuris visos klasės akivaizdoje masturbuojasi sėdėdamas prie stalo, arba tas, kuris rodo mokiniams savo lyties organus ir liepia juos liesti, yra patologiškai ligotas žmogus. Manau, kad visa tai dėl celibato. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) turėtų ką nors daryti“, – svarstė skulptorius Enricas Pladevallas.

Menininkas kilus maristų vienuolių mokyklos skandalui ir pats viešai prabilo apie seksualinį vienuolių išnaudojimą, kurį prieš 60 metų patyrė to paties ordino mokykloje Viko mieste.

„Tais laikais dėl pedofilijos atvejų vienuolių apskųsti negalėjau niekam. Mano šeima būtų manimi nepatikėjusi.

O mokyklos direktorius, kuriam sykį išdrįsau užsiminti apie seksualiai priekabiaujančius mokytojus, tik paklausė, kaip jie tai darė, ir ėmė pats maigyti man lyties organus“, – Katalonijos televizijos kanalo TV3 laidoje „Els Matins“ pasakojo E.Pladevallas.

Kovoja už sūnų

Dabar Barselonos maristų vienuolių mokykloje „Sants-Les Corts“ jau net 30 šeimų yra apskundusios septynis mokyklos mokytojus dėl seksualinio mokinių išnaudojimo.

Skundai dėl pedofilijos atvejų šioje mokykloje vienas po kito ėmė plaukti į policijos komisariatą po to, kai vieno buvusio mokyklos mokinio, dabar jau devyniolikamečio, tėvas M.Barbero nusprendė viešai prabilti apie skandalą.

Netoli mokyklos, kurioje jo sūnų seksualiai išnaudojo mokytojas brolis J.Benitezas, M.Barbero iškabino plakatus su elektroninio pašto adresu. Jis sukurtas raginant kitas šeimas netylėti – pranešti apie prieš jų vaikus mokykloje naudotą seksualinį smurtą.

Pasak M.Barbero, į jį kreipėsi maždaug trys dešimtys žmonių – dauguma jų jau padavė skundą į teismą.

M.Barbero sūnaus istorija pašiurpino ir sugraudino visą Ispaniją. Neseniai jis parašė viešą laišką popiežiui Pranciškui prašydamas, kad jis atsiprašytų pedofilijos aukų už vienuolių vykdytą seksualinę prievartą ir sudarytų specialią komisiją šiems įvykiams tirti.

Laiške popiežiui – istorija

Laiške M.Barbero atskleidė sukrečiančią savo sūnaus istoriją.

„Mano sūnus seksualinę fizinio lavinimo mokytojo Joaquino Benitezo prievartą patyrė 2007–2010 metais. Mes tuomet nieko apie tai nežinojome.

2010-aisiais, kai sūnui buvo trylika, mokyklos direktorė patarė jam pakeisti mokyklą. 2013 metais mano sūnus jau sirgo sunkia depresija ir mes nežinojome jos priežasčių.

Vieną vakarą žmona neišlaikė ir pareiškė sūnui, kad jei jis ir toliau nepasakys mums, kas jam yra, išvarys jį iš namų“, – laiške popiežiui rašė M.Barbero.

Tėvas atkūrė tarp motinos ir sūnaus per susirašinėjimo programėlę „WhatsApp“ vykusį pokalbį, kuris padėjo tėvams pagaliau išsiaiškinti sūnaus kančių priežastį.

– Mama, ar tu turi paslapčių, kurių nesakai tėčiui? – Ne. Negąsdink manęs ir pasakyk, kas tau. – Turiu tau papasakoti vieną dalyką, bet pažadėk, kad ant manęs nepyksi. – Sakyk man tučtuojau, kas yra? – Fizinio lavinimo mokytojas mane seksualiai išnaudojo.

„Po šios išpažinties mano žmona tučtuojau nuėjo į sūnaus kambarį, ir jie abu verkė visą naktį.

Mes negalėjome iškart skųstis policijai, nes vaikas nebuvo toks stiprus, kad pajėgtų liudyti komisariate ir teisme“, – dėstė popiežiui M.Barbero.

Mokykla nesiėmė veiksmų

Sužinojęs kraupią žinią M.Barbero nuvyko į maristų vienuolių mokyklą pasikalbėti su direktore. Ši jam pareiškė, kad mokytojas J.Benitezas atleistas iš mokyklos 2011 metais, nes seksualiai išnaudojo kitą mokinį.

Nors tėvas prašė pagalbos savo sūnui, mokyklos direktorė pareiškė nieko negalinti padaryti ir paragino tėvą paduoti J.Benitezą į teismą.

„Negali būti, kad per 30 mokytojavimo metų mokyklos direkcija nieko neįtarė. Ji tiesiog nutylėdavo pedofilijos atvejus.

Nuo 2013 metų, kai pasiskundžiau, iki šių metų sausio mokykla turėjo galimybę imtis veiksmų, išsivalyti ir mums padėti. Ji to nepadarė. Mes iš mokyklos nesulaukėme jokios pagalbos, įstaiga nepranešė apie seksualinę prievartą nei prokurorui, nei teismui. Todėl ruošiuosi imtis teisinių veiksmų prieš šią mokyklą.

Sieksiu, kad visuomenė sužinotų, kiek vaikų čia patyrė traumą visam gyvenimui“, – sakė kovingai nusiteikęs M.Barbero.

Vyras pasakojo, kad pastaruosius septynerius metus sūnus jo nė sykio neapkabino.

„O štai vakar jis prie manęs priėjo, stipriai apsikabino ir pasakė, kad didžiuojasi manimi, kaip tėvu“, – apie sūnaus dėkingumą susijaudinęs kovą spaudai pasakojo M.Barbero.

Ieškinyje – šiurpios detalės

Po sūnaus išpažinties praėjo dveji metai, padedamas psichologų jis sustiprėjo ir šįmet sausį šeima nutarė paduoti J.Benitezą į teismą.

„Perskaitęs savo sūnaus ieškinį apstulbau. Aš net neįsivaizdavau, kokių baisybių jam teko patirti. J.Benitezas sėsdavosi ant jo lyties organų, išsirengdavo nuogas, masturbuodavo mano sūnų ir liepdavo jį masturbuoti. Buvo ir įsiskverbimo atvejų. Ir tai truko net dvejus metus“, – nuo spaudos detalių neslėpė tėvas.

J.Benitezas vasario mėnesį buvo suimtas ir apklaustas bylą tiriančio teisėjo. Vėliau vyras buvo paleistas į laisvę, jam uždrausta išvykti iš šalies ir vykdyti bet kokią su nepilnamečiais susijusią veiklą.

Kai buvo išmestas iš mokyklos, šis pedofilija kaltinamas vienuolis apsigyveno pas savo brolį dvynį viename Katalonijos kaimelyje.

J.Benitezas Katalonijos žiniasklaidai prisipažino seksualiai išnaudojęs savo mokinius – apie 13 aukų – ir sakė, kad dėl to gailisi.

Prievarta – iš silpnumo

„Maniau, manęs ieškos anksčiau. Pastaraisiais metais stojau dėl savo nuodėmių prieš Dievą.

Dabar esu pasiruošęs stoti prieš visuomenę. Visa tai dariau iš silpnumo, pripažįstu savo kaltę.

Tikiuosi, turėsiu progą paprašyti visų tų berniukų atleidimo“, – sakė J.Benitezas Katalonijos dienraščiui „Periodico“.

Buvęs mokytojas sako, jog ilgai negalėjo sau pripažinti, kad yra homoseksualus. Dabar jau su tuo esą susitaikė.

Manoma, kad J.Benitezas seksualiai išnaudojo ne tiktai „Sants-Les Corts“ mokyklos mokinius.

Jis įvairiuose Katalonijos miestuose vadovavo popamokinei veiklai daugiau nei tūkstančiui nepilnamečių.

Beni – taip vaikai vadino pedofilą – buvo Katalonijoje plačiai paplitusio šaudymo į balionėlius sporto treneris. Jis norėjo, kad šis sportas būtų įtrauktas ir į olimpines žaidynes.

„Tokiu būdu J.Benitezas siekė prieiti prie vaikų. Norėčiau, kad visi tėvai, kurių vaikai užsiėmė šiuo sportu, paklausinėtų jų apie J.Benitezą. Tikriausiai atrastume ir daugiau lytinės prievartos aukų“, – sakė M.Barbero.

Trauma liko iki šiol

Net septyniems Maristų vienuolių ordino „Sants-Les Corts“ mokyklos mokytojams yra pateikti kaltinimai dėl lytinės prievartos.

Oficialiai dėl seksualinio priekabiavimo yra prisipažinę du vienuoliai – J.Benitezas bei vardo ir pavardės neskelbiantis A.F.

Dabar jau keturiasdešimtmetis vyras, patyręs A.F. smurtą, tačiau neatskleidžiantis savo vardo, įrašė pokalbį su savo buvusiu išnaudotoju jam to nežinant.

Įraše buvęs mokytojas prisipažįsta lytiškai santykiavęs su savo auka ir paklaustas, kodėl taip elgėsi, priduria: „Aš pats jaučiausi kaip vaikas, tie santykiai man atrodė kaip tarp dviejų vaikų.“

Po to, kai lytiškai išnaudoto mokinio tėvas M.Barbero atskleidė vienuolių maristų mokytojų paslaptis, keturiasdešimtmetis vyras apskundė teismui buvusį šios mokyklos mokytoją A.F. dėl seksualinės prievartos.

„Jis mane prievartavo šešerius metus, pirmą sykį tai įvyko, kai man buvo aštuoneri. A.F. mokykloje buvo tikras karalius, jis turėjo rūsį, į kurį vesdavosi „privilegijuotuosius“. Tarp tokių buvau ir aš“, – tvirtino lytinę prievartą patyręs vyras. – Dar ir dabar, kai myliuosi su žmona, prisimenu situacijas, kurias aš išgyvenau būdamas vaikas, ir kartais jaučiu, kad elgiuosi taip, kaip elgdavosi jis. Tada man būna be galo šlykštu.“

Atskleidžia bjaurias paslaptis

„Ispanijoje ligi šiol kunigų pedofilijos temą gaubė spengianti tyla“, – tvirtina Barselonos universiteto profesorius, Katalikų bažnyčios klausimų ekspertas ir didžiulis jos priešas ispanas Pepe Rodriguezas. Pats Ispanijos kardinolas Carlosas Amigo Vallejo yra uždraudęs P.Rodriguezui kelti koją į šalies bažnyčias.

P.Rodriguezas yra knygos „Pedofilija Katalikų bažnyčioje“, apie kurią, pasak P.Rodriguezo, buvo uždrausta kalbėti Ispanijos spaudai, autorius.

„Kolegos žurnalistai iš televizijos, kurios laidose dalyvaudavau ir aš, man skambindavo ir sakydavo, kad, jų nuomone, knyga puiki, tačiau jie negali apie ją kalbėti“, – pasakoja P.Rodriguezas.

„Visi mano kartos žmonės kada nors yra girdėję, jog vienas ar kitas kunigas lietė vieną ar kitą vaiką. Anksčiau tai buvo normalu, visi tai žinojo ir niekas dėl to nebuvo traumuotas“, – ironizuoja P.Rodriguezas.

Anot jo, šiuo metu Ispanijoje yra tik maždaug 10 kunigų, nubaustų už pedofiliją. Ir dar 10, kuriems pateikti ieškiniai su kaltinimais. Visus kitus atvejus gaubia tyla.

„Pirma pakeičiama parapija. Jie eina iš vienos bažnyčios į kitą, atlikdami tuos pačius nusikaltimus. O kai viskas ima kilti į paviršių, jie išsiunčiami į Peru, Kolumbiją arba Meksiką, kur ir toliau užsiima tuo pačiu“, – sako P.Rodriguezas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.