Gydytojas papasakojo apie siaubą ir žiaurumus Konge

Vienas garsiausių Kongo

Ginekologas D.Mukwege tikina, kad nusikaltimai ir žiaurumas, kurie vyksta rytiniame Konge pastaruosius 20 metų, atgimė su nauja jėga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ginekologas D.Mukwege tikina, kad nusikaltimai ir žiaurumas, kurie vyksta rytiniame Konge pastaruosius 20 metų, atgimė su nauja jėga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 8:29 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:42 AM

Denisas Mukwege, kuriam 2014 metais buvo įteikta prestižinė Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija, už jo pagalbą tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje, sakė, kad nuo 2014 metų spalio žuvo daugiau nei 600 žmonių.

„Šio masinio žvėriškumo vaizdai yra nepakenčiami: mėsinėjamos nėščios moterys, luošinami kūdikiai, žmonės skerdžiami peiliais“, – rašė jis naujienų agentūrai AFP.

Ginekologas D.Mukwege, šalies rytinėje dalyje Pietų Kivu provincijoje įkurtos „Panzi“ ligoninės vadovas, paragino „radikaliai keisti dabartinę sistemą“.

Pasak jo, „nusikaltimai ir žiaurumas, kurie vyksta rytiniame Konge pastaruosius 20 metų, atgimė su nauja jėga“.

Du dešimtmečius nerimstančius neramumus regione kursto etniniai nesutarimai ir kovos dėl žemės, taip pat besivaržančių regiono valstybių siekis kontroliuoti vertingų gamtos išteklių turtingus rajonus.

Niujorko Universiteto Kongo tyrimų grupės kovą paskelbtoje atskaitoje apie civilių gyventojų žudymą nuo 2014 metų spalio mėnesio sakoma, kad žudynėse dalyvavo ir reguliariosios armijos kariai.

Kongo Demokratinė Respublika yra apimta krizės nuo prezidento Joseph Kabilos perrinkimo 2011 metais, kai rinkimus temdė pažeidimai ir masinis sukčiavimas.

Didelė įtampa tebetvyro šalyje, o opozicija baiminasi, kad nuo 2001-ųjų šalį valdantis J.Kabila nenorės trauktis iš posto gruodį, kai baigsis jo kadencija.

JT kritikavo neseniai šioje šalyje buvusią opozicijos veikėjų ir protestuojančiųjų suėmimų bangą.

Gyd. D.Mukwegės atviravimas pasireiškė tą pačią dieną, kai buvo švenčiamos 19-osios J.Kabilos tėvo Laurent-Desire Kabilos atėjimo į valdžią 19-osios metinės.

D.Mukwegė sakė, kad kongiečiai jaučiasi „pamiršti“, bet tikisi „mobilizuotis ir pasiekti seniai trokštamų pokyčių“.

2104 metais Europos Parlamentas D.Mukwegei skyrė Sacharovo premiją už jo darbą, teikiant pagalbą tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Belgų kino režiseriaus Thierry Michel dokumentinis filmas „Žmogus gydantis moteris: Hipokrato priesaika“ („The Man Who Mends Women“) atskleidė D.Mukwegės pastangas padėti lytinio smurto aukoms pagydyti fizines ir psichologines žaizdas.

Šis filmas Kongo Demokratinėje Respublikoje yra uždraustas, nes valdžia jį laiko „aiškiu ketinimu pakenkti ir suteršti mūsų armijos įvaizdį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.