Lenkija nutarė viešinti pedofilų duomenis

Lenkijoje priimtas teisės aktas, kurį kritikai jau praminė raganų medžioklės įstatymu. Nuo šiol visi panorėję galės sužinoti, kaip atrodo ir kur gyvena seksualinius nusikaltimus įvykdę asmenys.

Prieštaringai vertinamą įstatymą jau pasirašė prezidentas A.Duda.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prieštaringai vertinamą įstatymą jau pasirašė prezidentas A.Duda.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 23, 2017, 5:22 AM

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pasirašė Seimo priimtą įstatymą, pagal kurį šalyje bus pradėtos viešinti pedofilų nuotraukos ir duomenys.

Prieš tokį įstatymą protestavo opozicinės partijos, Seksologų draugija ir Helsinkio žmogaus teisių organizacija.

Protestuotojai įstatymą prilygino viduramžiškai raganų medžioklei ir teigė, kad įstatymas pažeis pilietines teises, neskatins nusikaltėlių gydytis ir pakenks aukoms, nes jas irgi bus galima atpažinti.

Įstatymą labiausiai palaikęs teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra neigė, kad tai – populistinis sprendimas, turintis padidinti tiek jo, tiek Teisės ir teisingumo partijos populiarumą provincijos žmonių akyse.

Šerifu pravardžiuojamas Z.Ziobra pareiškė, kad kovojant su seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus negali būti gailesčio ir būtina taikyti nulinės tolerancijos taisyklę pedofilams – tokią, kokia galioja JAV. Ministras pareiškė, jog JAV pavyzdys liudija, kad negalima apsiriboti pedofilų baudimu, bet reikia vykdyti ir prevencinę kovą su jais.

Iki 2017-ųjų spalio Vidaus reikalų ministerija turi sukurti du tinklalapius, kuriuose bus kaupiama informacija apie seksualinius nusikaltėlius.

Vienas jų bus uždaras, skirtas naudoti teisėsaugai, prokurorams, vyriausybės ir savivaldybių vadovams.

Minėtoje interneto svetainėje bus visa informacija apie seksualinius nusikaltėlius ir jų aukas. Tiems, kurie neteisėtai paviešins įslaptintus duomenis, numatoma dvejų metų kalėjimo bausmė.

Antrajame visiems prieinamame tinklalapyje bus skelbiama nusikaltėlio nuotrauka ir vieta, kurioje jis gyvena.

Pakeitęs gyvenamąją vietą pedofilas privalės per tris paras apie tai pranešti policijai.

Nuo šiol papildoma prievolė bus skirta ir švietimo, gydymo, auklėjimo įstaigų ir įmonių vadovams – priimdami naują darbuotoją jie turės policijos bazėje patikrinti, ar kandidatas nėra padaręs lytinio nusikaltimo.

Varšuvos universiteto teisės profesorė Monika Platek priminė, kad didelė dalis Lenkijoje teisiamų pedofilų yra 17–20 metų jaunuoliai, sulaikyti už santykiavimą su 14–15 metų merginomis.

Nors tie santykiai esą neretai vyksta abipusiu susitarimu, vaikinai bus visam gyvenimui įtraukti į pedofilų sąrašus ir jų pilietinės teisės bus ribojamos.

Lenkijos seksologų draugija pareiškė, kad įstatymas neskatins pedofilų gydytis ir užkirs kelią jiems tapti visaverčiais visuomenės nariais.

Tuo metu šalies opozicija spėja, jog įstatyme yra palikta spraga kai kurių pedofilų neįtraukti į viešą tinklalapį buvo sumanyta tam, kad būtų galima nuslėpti prasikaltusius kunigus.

Vietos Bažnyčia nesilaiko Vatikano nurodymo kovoti su kunigų pedofilija ir neįpareigojo vyskupų pranešti policijai apie tokius pavaldinių prasižengimus.

Spėjama, kad prasikaltusius kunigus vyskupai paprasčiausiai perkelia į kitą parapiją, o aukos tėvų prašo nekelti skandalo ir nekenkti Bažnyčios įvaizdžiui.

Teismai kunigams pedofilams dažnai skiria minimalias bausmes, neretai apsiribodami vien lygtinėmis nuobaudomis. Šiuo metu kalėjimuose už pedofilijos nusikaltimus sėdi apie pusantro tūkstančio lenkų. O kiek iš jų yra kunigų, neskelbiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.