Pabaisa ryja save: „Islamo valstybė“ ieško šnipų ir žudo savus

Teroristinė organizacija „Islamo valstybė“ (IV) įvykdė mirties bausmę kelioms dešimtims savo kovotojų baimindamasi, kad jie yra šnipai. Džihadistai buvo nužudyti, nes jie tariamai perdavinėjo informaciją JAV vadovaujamai koalicijai, kurios naikintuvų antskrydžiai nukovė svarbius teroristų vadus ir narius, rašo AP.

„Islamo valstybė“ pradėjo žudyti savo kovotojus, nes ieško šnipų, kurie išdavė informaciją apie teroristų organizacijos vadus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybė“ pradėjo žudyti savo kovotojus, nes ieško šnipų, kurie išdavė informaciją apie teroristų organizacijos vadus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybė“ pradėjo žudyti savo kovotojus, nes ieško šnipų, kurie išdavė informaciją apie teroristų organizacijos vadus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybė“ pradėjo žudyti savo kovotojus, nes ieško šnipų, kurie išdavė informaciją apie teroristų organizacijos vadus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistai ieško šnipų išduodami įtariamiesiems melagingą informaciją apie IV vadą A.B.al Baghdadį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Džihadistai ieško šnipų išduodami įtariamiesiems melagingą informaciją apie IV vadą A.B.al Baghdadį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
IV netenka vis daugiau teritorijos ir pajamų.<br>„Reuters“/“Scanpix nuotr.
IV netenka vis daugiau teritorijos ir pajamų.<br>„Reuters“/“Scanpix nuotr.
Teroristai įtaria mobiliuosius telefonus turinčius kovotojus ir civilius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Teroristai įtaria mobiliuosius telefonus turinčius kovotojus ir civilius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-06-08 16:10, atnaujinta 2017-05-22 10:33

Kovą vyresnysis IV vadas Abu Hayjaa al-Tunsi keliavo Šiaurės Sirijoje, kai bepilotis orlaivis sunaikino jo transporto priemonę. Šio iš Tuniso kilusio džihadisto mirtis pasėjo paniką IV teroristų gretose: kovotojai pradėjo tarp savų ieškoti galimų išdavikų, kurie koalicijai galėjo pranešti apie slaptus A.H.al-Tunsi ir kitų lyderių veiksmus.

Pasibaigus šiai „raganų medžioklei“ džihadistai buvo išžudę 38 savo draugus dėl įtarimų šnipinėjimu. 

Įtarinėja visus

Pasak kurdų pusiau sukarintų grupuočių vadų, Irako žvalgybos pareigūnų ir Irako vyriausybės informatoriaus, dirbančio IV gretose, ne visi įtariami šnipai buvo nužudyti: kai kurie atsidūrė kalėjime, o dar kiti pabėgo, nes bijojo būti nuteisti myriop.

Mintis, kad radikalų gretose gali slapstytis informatoriai ir šnipai, padidino džihadistų paranoją: įtariami visi turintys mobilųjį telefoną arba priėjimą prie interneto. IV ėmė gąsdinti savo kovotojus ir demonstruoti nužudytų įtariamųjų kūnus. Kai kurių šnipų lavonai buvo įmesti į rūgšties statines.

Per kelis mėnesius JAV karinėms pajėgoms pavyko nukauti ištisą virtinę svarbių IV vadų, įskaitant „karo ministrą“ Omarą al Shishanį, grėsmingąjį kovotoją iš Irako Shakerą Wuhayebą ir vyriausią džihadistų finansų pareigūną Hajį Imaną, kuris dar žinomas kaip Abu Alla al Afari ar Abu Ali al Anbari.

Šiaurės Irake esantis Mosulo miestas vis dar yra užimtas IV, tačiau ten valdę islamistų gubernatoriai žuvo naikintuvų antskrydžiuose. Irako vyriausybės informatorius IV gretose pranešė, kad naujieji Mosulo vadovai džihadistai stengiasi, kad jų tapatybės nebūtų paviešintos, nes bijo žūti kaip jų pirmtakai. 

Saviškius išduoda dėl pinigų

IV jau kurį laiką netenka užimtos teritorijos, o vidiniai nesutarimai dar labai praretino džihadistų pajėgas. Irako vyriausybės kariuomenė iš teroristų atkovojo Ramadžio miestą, o dabar vykdo puolimą siekdama išlaisvinti netoliese esančią Faludžą.

Jungtinėje Karalystėje esančios žmogaus teisių organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ vadovas Rami Abdurrahmanas tvirtino, kad IV kovotojai pradėjo teikti informaciją su jais kovojančiai koalicijai dėl finansinių priežasčių.

Teroristai pardavė informaciją apie svarbius grupuotės pareigūnus, nes jų algos sumažėjo po to, kai koalicijos ir Rusijos naikintuvai pradėjo naikinti IV kontroliuojamą naftos išgavimo infrastruktūrą. IV finansus taip pat sumažino tai, kad radikalai nebekontroliuoja svarbių kelių, vedančių į Turkiją.

„IV atliko mirties bausmę dešimtims kovotojų, kurie buvo apkaltinti suteikę informaciją koalicijai arba padėję GPS imtuvus, kad naikintuvai žinotų, kur reikia bombarduoti“, – aiškino R.Abdurrahmanas.

Žiauri raganų medžioklė

Džihadistai ėmėsi savų metodų surasti šnipus, pavyzdžiui, vienam įtariamajam pasakė netikrą informaciją apie tai, kur esą ketino keliauti IV lyderis Abu Bakras al Baghdadi.

Jei koalicijos naikintuvai būtų subombardavę tą vietovę, džihadistai žinotų, kad žmogus, kuriam buvo atskleista melaginga informacija, iš tiesų yra išdavikas.

Islamistai taip pat pradėjo stabdyti kovotojus miestų gatvėse ir tikrinti jų mobiliuosius telefonus. Jei telefone aptinkama keistų kontaktinių duomenų, džihadistams liepiama iš karto paskambinti tuo numeriu, kad būtų nustatyta numerio savininko tapatybė.

Kai buvo nukautas A.A.al Anbari, septyni ar aštuoni IV pareigūnai Mosule buvo suimti ir pradingo – nėra žinoma, kas jiems nutiko.

„IV dabar visas pastangas deda, kad surastų šnipus, nes jie prarado vadų, kuriuos sudėtinga pakeisti, – kalbėjo vyresnysis Irako žvalgybos pareigūnas Bagdade. – Dabar bet kuris IV vadas turi teisę nužudyti žmogų, įtariamą informacijos perdavimu koalicijai.“

Nukauti vadai – kruvini galvažudžiai

Dar vienas Irako žvalgybos pareigūnas pranešė, kad mažiausiai 10 IV kovotojų ir saugumo pareigūnų Mosule buvo nužudyti balandį, nes juos įtarė šnipinėjimu, dėl kurio mieste įvyko naikintuvų antskrydžiai.

Balandį Mosule taip pat įvyko vienas žiauriausių įtariamų informatorių nužudymas: IV dešimtį savo kovotojų ir civilių paskandino rūgšties kubile.

Džihadistų kovotojas Sh.Wuhayebas buvo nukautas Rutbos mieste, gegužės 6 dieną vykusio antskrydžio metu. Sh.Wuhayebas buvo kovotojas veteranas, tarnavęs teroristinėje grupuotėje „Al Qaeda“ Irake“, iki jai tampant grupuote IV.

Šis kovotojas į viešąją erdvę pateko 2013 metais, kai nužudė tris sirų sunkvežimių vairuotojus, nes jie neteisingai atsakė į religinį klausimą ir priklausė alavitų sektai.

Antskrydžio metu žuvus Sh.Wuhayebui IV nužudė kelias dešimtis savo narių, įskaitant vidutinio rango pareigūnus. Kiti įtariami džihadistai pabėgo į Turkiją. Kai kurie įtariamieji buvo nušauti priešais IV kovotojus, kad šie „pasimokytų“. 

Teroristų gretose – panika, baimė, paranoja

Kai kovo 30 dieną buvo nukautas A.H.al Tunsi, IV vadovybė Irake siuntė irakiečių ir čečėnų saugumo pareigūnus ištirti, kodėl tai įvyko.

Įtariami šnipai buvo sulaikyti ir nugabenti į karines bazes prie Rakos. Dalis jų buvo išžudyti: per kelias dienas mirė 21 kovotojas, įskaitant vyresnįjį IV vadą iš Šiaurės Afrikos.

Likę šnipai buvo nugabenti į Iraką, kur toliau buvo tardomi. Iš jų 17 buvo nuteisti myriop, o 32 buvo išmesti iš IV, tačiau jiems buvo leista gyventi.

Džihadistams beieškant informatorių dažnai nukenčia ir civiliai.

Netoli Rakos IV kovotojai į aikštę atvedė vietinį gyventoją Abdulą Hadi Issą, jį prieš minią apkaltino šnipinėjimu, o tada vienas džihadistas jam dūrė peiliu į širdį, kitas – šovė pistoletu į galvą. Tada A.H.Issos kūnas buvo pakartas aikštėje, o ant jo krutinės buvo prisegtas popieriaus lapas su kaltinimais – šio vaizdo nuotrauką IV paskleidė socialiniuose tinkluose.

JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų atstovas Sherfanas Darwishas teigė, kad IV kontroliuojamose teritorijose kilo panika, nes džihadistai yra nužudę nekaltų žmonių, kurie namuose turėjo telekomunikacijos prietaisų.

„Visur sąmyšis, kai kurie IV nariai ir vadai bando pabėgti“, – aiškino Sh.Darwishas.

Vėlyvą gegužę JAV koalicija iš karo lėktuvų virš IV kontroliuojamos teritorijos Sirijoje mėtė skrajutes, ant kurių buvo pavaizduoti du nukauti vyresnieji džihadistų vadai su užrašu „Ką šie IV vadai turi bendro? Juos abu nužudė koalicija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.