Kinų policija blokavo miestelį prieš planuojamus protestus

[[ge:lrytas:lrytas:1125080]]

Protestas Vukano miestelyje 2011 metais.<br>AP nuotr.
Protestas Vukano miestelyje 2011 metais.<br>AP nuotr.
Demokratiškai išrinktas vietos lyderis Linas Zuluanas.<br>AP nuotr.
Demokratiškai išrinktas vietos lyderis Linas Zuluanas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 1:09 PM, atnaujinta May 21, 2017, 10:02 AM

Vienas Vukano, esančio Guandongo provincijoje, gyventojas telefonu pranešė, kad policija užplūdo kaimelį vėlų penktadienio vakarą, apsupo valstybinius pastatus ir suėmė demokratiškai išrinktą vietos lyderį Liną Zuluaną.

Vietos policija ankstų šeštadienio rytą socialiniame tinkle pranešė, kad L.Zuluanas buvo suimtas dėl kaltinimų korupcija. Policija taip pat paragino vietos gyventojus išsaugoti socialinį stabilumą ir „neleisti keliems įstatymų pažeidėjams kurstyti drastiškų veiksmų“.

Minėtas kaimo gyventojas agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad ginkluoti policininkai patruliuoja Vukano gatvėmis ir saugo pastatus, tarp jų ir vietinį policijos departamentą. Tačiau parduotuvės veikia ir gyvenimas eina sena vaga.

Laikraščio „The South China Morning Post“ teigimu, L.Zuluanas planavo šeštadienį surengti protestų prieš neteisėtą žemės užgrobimą.

2011 metais Vukane kilo didelio masto neramumų. Tuomet buvo išvaryti vietos valdžios atstovai ir policininkai, o kaimo gyventojai užsibarikadavo. Po savaitę trukusio pasipriešinimo konfliktas buvo taikiai išspręstas, Guandongo gubernatoriui leidus kaimui surengti seriją rinkimų ir išsirinkti savo naujus lyderius. L.Zuluanas, vienas iš protestų organizatorių, buvo išrinktas naujuoju vietiniu Komunistų partijos sekretoriumi.

Prieš savo sulaikymą L.Zuluanas buvo parašęs kalbą, kurią ketino pasakyti šeštadienį. Jis planavo pasakyti, kad Vukano gyventojai yra nepatenkinti aukšto lygio korupcija ir „yra pasirengę paaukoti daugiau, negu paaukojo 2011 metais“, rašo Honkongo laikraštis „The South China Morning Post“.

Šeštadienį L.Zuluano paskyroje socialiniame tinkle „Weibo“ buvo paskelbtas 30 sekundžių trukmės vaizdo įrašas, kuris, kaip manoma, buvo padarytas jo arešto metu. Įrašas pavadintas „Padėkite man. Padėkite W.K.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.