„Brexit“ ir atominė elektrinė: pabalsavo, o tada atsipeikėjo

„Noriu priminti, kad tai patariamasis referendumas, kurio organizavimas, mūsų manymu, nebuvo reikalingas. Be abejo, būsimosios vyriausybės turės iš tikrųjų galvoti, kaip šį projektą tęsti.“

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:33 AM

Kažkur girdėta? Ne, tai ne Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono citata, pasakyta po praėjusios savaitės referendumo dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje (ES).

Šiuos žodžius, kurie labai primena dabartinę britų situaciją, prieš daugiau nei trejus su puse metų ištarė tuometis Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Anuomet mūsų šalies valdžia atsidūrė panašioje aklavietėje: 2012 metų spalį buvo surengtas referendumas dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto.

62 proc. lietuvių tada pareiškė, kad nepritaria naujos branduolinės jėgainės statyboms, o ketvirtadienį 52 proc. britų paprieštaravo Jungtinės Karalystės narystei Bendrijoje.

O rezultatai panašūs: referendumai atnešė daugiau sumaišties nei realių rezultatų.

Aklavietė, į kurią tada pateko naujai išrinktas Lietuvos Seimas – panaši į dabartinę Jungtinės Karalystės valdžios krizę.

Abiem atvejais ugninga priešininkų retorika ištižo iškart, kai laimėjus teko perimti atsakomybę į savo rankas.

Visa socialdemokratų frakcija Seime balsavo už tai, kad referendumas būtų surengtas. O po Seimo rinkimų rudenį atėjusi į valdžią nebežinojo, ką su referendumo rezultatu daryti.

Tiesa, britams dabar kur kas sunkiau – vienos jėgainės klausimas neprilygsta planams palikti ES po 43 metus trukusios narystės.

Brexit“ įvarė į kampą Londoną, nes niekas nesitikėjo, kad valdžiai atkeršyti norintys britai iš tikrųjų taip įsiūbuos valtį, kad ši apvirs. Apvirto ji skaudžiai. Dabartinis premjeras Davidas Cameronas pranešė paliekantis postą, jo įpėdiniai mindžikuoja, nes niekas nenori užsikrauti ant savo pečių skausmingos išstojimo iš Bendrijos naštos.

Žvelgiant į mikčiojančius ir premjerą staiga girti pradėjusius aršiausius „Brexit“ šalininkus akivaizdu, kad norintieji pasitraukti iš ES net nesitikėjo laimėti.

Nustebo ir patys balsavusieji už išstojimą: pasipylė žinios apie norinčius perbalsuoti ar atsisakyti savo balso britus. Anksčiau apie nepriklausomybę kalbėję gyventojai puolė teisintis galvoję, jog šalis išsaugos narystę, nors ir balsavo prieš ją, kad parodytų Briuseliui kur vėžiai žiemoja.

Viskas dėl apgaulingos tyliosios masės, kurios nuomonių neatspėjo dauguma apklausų: ramūs dėl rezultato jaunuoliai patingėjo ateiti prie balsadėžių vildamiesi, kad „Brexit“ tikrai neįvyks.

O kalbomis apie krintantį Briuselio jungą patikėję britai aiškiai sušuko: „Mes norime išstoti iš ES!“

Sušuko ir patys išsigando savo balso. Nes dabar nebežino, ką daryti su tokiu rezultatu.

D.Cameronas temps gumą, kol galės, o premjero postą naktimis sapnuojantis Borisas Johnsonas penktadienį atrodė tikrai išsigandęs to, kad svajonės kartais pildosi.

Už „Brexit“ agitavęs politikas paskutinę kampanijos dieną, trečiadienį, švaistėsi po turgų su žuvimi rankose, taip norėdamas parodyti, kad britai – išdidi ir saloje gyvenanti nepriklausoma žvejų tauta.

O pirmadienį B.Johnsonas jau prabilo apie tai, kad Jungtinė Karalystė yra Europos dalis ir niekada nesiruošia nuo jos atskilti.

Panašu, staiga aprimę „Brexit“ šalininkai dabar gali pasiskolinti iškart po 2012 metų referendumo ištartus Algirdo Butkevičiaus žodžius: „Mes tikrai esame racionalūs žmonės ir tarsimės, kalbėsimės ir skubotų sprendimų nepriiminėsime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.