Pentagono galvos skausmas – orkestrai

Pentagonas kiekvienais metais išleidžia beveik pusę milijardo dolerių, kad išlaikytų 137 JAV kariuomenės orkestrus. Tačiau yra manančiųjų, kad šiuos pinigus vertėtų panaudoti karinėms pajėgoms sustiprinti.

Kariuomenės orkestrų išlaikymas JAV kasmet atsieina milijonus, todėl svarstoma jų skaičių gerokai sumažinti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kariuomenės orkestrų išlaikymas JAV kasmet atsieina milijonus, todėl svarstoma jų skaičių gerokai sumažinti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šie orkestrai atlieka svarbų vaidmenį per valstybines ceremonijas ir paradus.
Šie orkestrai atlieka svarbų vaidmenį per valstybines ceremonijas ir paradus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2016, 8:47 PM, atnaujinta May 19, 2017, 11:49 PM

437 mln. dolerių (391 mln. eurų) – tiek kasmet JAV skiria kariuomenės muzikantams išlaikyti, aprūpinti juos instrumentais bei uniformomis, jų keliavimo išlaidoms padengti.

Didžiausi Gynybos departamento rėmėjai Kongrese mano, kad laikas pinigus panaudoti ne paradams ir net 11 tūkst. dolerių (10 tūkst. eurų) kainuojančioms fleitoms, o karinėms pajėgoms stiprinti – ypač tada, kai Pentagonas dabar nutarė mažinti kovinių būrių skaičių.

JAV politikai dabar reikalauja, kad Gynybos departamentas įvertintų, ar būtų galima skirti daugiau lėšų kareiviams, jeigu būtų sumažintas muzikantų skaičius.

„Kariuomenė nėra atsakinga už linksminimą, – aiškino JAV Kongreso narė Martha McSally. – Nejaugi JAV teks skolintis pinigų iš Kinijos ir kitų užsienio šalių vien dėl to, kad Gynybos departamentas galėtų leisti milijardus dolerių savo orkestrams? Kaip tai sustiprina mūsų šalies saugumą?“

Tačiau kariuomenės muzikantai atlieka svarbų vaidmenį per ceremonijas, pavyzdžiui, per prezidento inauguraciją, paraduose ar svarbių valstybės asmenų laidotuvėse. Taip pat negalima atmesti ir to, kad muzika yra ypač svarbi mūšio lauke.

„Kariniai orkestrai būtini, kad į kariuomenę pritrauktų naujokų, palaikytų santykius su visuomene, – kalbėjo Kongreso narys Johnas Carteris. – Įkvepianti muzika mūsų kariams suteikia valios kovoti ir laimėti.“

Dažnai primenamas pavyzdys, kaip JAV pilietinio karo metu Sąjungos generolas Philipas Sheridanas įsakė muzikantams savo instrumentais groti garsiai ir „nekreipti dėmesio, jeigu kulkos pradės varpyti trombonus ir trombonininkus“.

Nors Pentagonas tikina, kad Jungtinių Valstijų kariuomenė atsisakė didelio skaičiaus orkestrų, kai kuriais skaičiavimais, departamentas muzikaliems kareiviams dabar skiria 100 mln. dolerių (89 mln. eurų) daugiau nei 2011 metais.

„Jeigu sumažinsime orkestrų skaičių, likusių muzikinių grupių išlaidos gali gerokai išaugti, nes joms reikės dažniau keliauti, kad dirbtų tiek, kiek dirbo orkestrai, kurių atsisakytume“, – svarstė Pentagono atstovas Markas Wrightas.

Kritika dėl didelių kariuomenės muzikinių išlaidų nėra visiškai nauja.

Prezidento Baracko Obamos pirmasis gynybos sekretorius Robertas Gatesas kelis kartus atkreipė dėmesį į tai, kad Amerika turėjo daugiau karinių muzikantų nei diplomatų.

JAV kariuomenės orkestrams taip pat teko atšaukti kai kuriuos neseniai vykusius muzikinius renginius. Koks buvo jų pasiteisinimas? Nepakankamas biudžetas.

„Galima argumentuoti, kad visi šie kariniai orkestrai yra smagūs ir svarbūs dalykai, – šnekėjo Kongreso narė M.McSally. – Tačiau taip pat turime apsvarstyti ir pagrindinę mūsų kariuomenės atsakomybę. Yra dalykų, kuriuos turime daryti, kuriuos privalome daryti ir už kuriuos esame atsakingi. Man nelogiškai skamba Pentagono žodžiai, kad būtina mažinti kovinių būrių skaičių, kai orkestruose yra pilna kareivių.“ („Politiko“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.