Trumpas vėl gyrė Saddamą Husseiną už teroristų naikinimą

Donaldas Trampas antradienį gyrė Irako diktatorių

Donaldas Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 1:39 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 PM

Anot D.Trumpo, Jungtinėms Valstijoms „nereikėjo destabilizuoti“ Irako, kuris virto grupuotės „Islamo valstybė“ židiniu, praėjus 13 metų nuo JAV vadovauto įsiveržimo į šią šalį. D.Trumpas vangiai palaikė karo idėją prieš jam prasidedant, o vėliau nepritarė karo veiksmams.

„Jis buvo blogietis – tikrai blogas vaikinas. Bet, žinote, ką jis darė gerai? Jis naikino teroristus. Ir darė tai puikiai“, – sakė D.Trumpas savo šalininkams.

„Jie neperskaitydavo jiems jų teises. Su jais nekalbėdavo. Jie buvo teroristai. Bet tai baigta. Šiandien Irakas yra terorizmo Harvardas“, – dėstė šis respublikonas, turėdamas omenyje prestižinį universitetą Jungtinėse Valstijose.

H.Clinton kampanijos atstovai netrukus sukritikavo akivaizdų D.Trumpo palankumą buvusiam diktatoriui, kuris buvo pakartas Irake 2006 metais, apkaltintas įsakęs prieš du dešimtmečius žudyti šiitus, kurių buvo nužudyta beveik 150.

„Šįvakar D.Trumpas vėl šlovino Saddamą Husseiną – esą didelį teroristų naikintoją, dar palankiai vertindamas tai, kad jis (diktatorius) nesivargindavo perskaityti kam nors jo teises, kai iš tikrųjų Husseino režimas buvo terorizmo rėmėjas“, – sakoma H.Clinton patarėjo Jake'o Sullivano pareiškime.

„Trumpo komplimentai žiauriems diktatoriams ir jo iškreiptai išmoktos istorijos pamokos vėl rodo, koks jis būtų pavojingas, jeigu taptų vyriausiuoju vadu, ir kaip jis netinka tarnybai, kurios jis siekia“, – pridūrė jis.

Paprašytas pakomentoti Paulas Ryan, respublikonas, Atstovų Rūmų pirmininkas, taip pat nepalaikė D.Trumpo.

Saddamas Husseinas „buvo vienas blogiausių XX amžiaus žmonių; jis buvo vadas, jis surengė savo paties tautos genocidą cheminiais ginklais; Saddamas Husseinas buvo blogietis“, – sakė P.Ryanas per televiziją „Fox News“.

Pernai D.Trunpas sakė, kad pasaulis būtų „100 procentų“ geresnis, jeigu Saddamas ir nužudytas Libijos lyderis Muamaras Kadhafis tebebūtų valdžioje, dar pridurdamas, kad dabar žmogaus teisių pažeidimai Irake ir Libijoje „yra baisesni nei bet kada“.

„Štai, pažvelkite į Libiją, pažvelkite į Iraką. Irake teroristų nebuvo. Jis (Saddamas) žudydavo teroristus nedelsdamas, o dabar ten yra terorizmo Harvardas“, – sakė anuomet D.Trumpas.

„Jeigu pažvelgtume į Iraką prieš (keliolika) metų... Nesakau, kad jis (S.Husseinas) buvo mielas vaikinas. Jis buvo siaubingas vaikinas, bet (toje šalyje) buvo geriau negu yra dabar“, – tikino jis pernai spalį.

Abu velioniai autoritariniai lyderiai yra kaltinami vykdę žiaurumus prieš savo žmones. S.Husseinas, buvęs Irako prezidentas, buvo nuverstas 2003 metai per JAV vadovaujamą invaziją, o 2006 metais jam buvo įvykdyta egzekucija.

M.Kadhafi, valdęs Libiją keturis dešimtmečius, buvo nuverstas ir brutaliai nužudytas 2011 metų spalį per sukilimą, kuriam pagalbą teikė NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.