Lenkiją sukrėtė norvegų kova su „Barnevernet“

Ši istorija sujaudino visą Lenkiją. Šalies gyventojai kreipėsi net į valdžią prašydami padėti į nelaimę patekusiems lenkams bei suteikti jiems prieglobstį. Tiesa, niekas iki galo nežino, kur yra sutuoktinių pora iš Norvegijos. Tačiau spėjama, kad jie galėjo pasislėpti Lenkijoje, bet jau taip skelbia norvegų spauda.

Norvegijos sutuoktiniai pabėgo nuo vaikų teisių apsaugos tarnybos „Barnevernet“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos sutuoktiniai pabėgo nuo vaikų teisių apsaugos tarnybos „Barnevernet“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 3:45 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:29 PM

24-erių Natasha Olsen Myra ir jos vyras Erikas, norvegai, kurie pasiėmę dvynes vos devynių mėnesių dukras nusprendė pabėgti iš savo gimtosios šalies. Kaip teigiama, bėga jie ne nuo ko nors kito, o vaikų teisių apsaugos tarnybos „Barnevernet“.

Žinia apie juos pasklido po to, kai naujienų portalo „ScanPress“ redaktorius Henrykas Malinowkis, kuris išplatino straipsnį apie norvegų sutuoktinių likimą. Straipsnį perspausdino ir daugelis lenkų portalų. Dabar H.Malinowkis atvyko į Lenkiją ir siekia užmegzti kontaktą su N.O.Myra. Tiesa, kol kas nesėkmingai. „Manau, jiems kažkas padėjo, tai negalėjo būti spontaniškas pabėgimas“, – teigė H.Malinowkis.

„Kodėl būtent į Lenkiją? Galbūt jie jautė, kad čia gali būti saugūs, nes pastaruoju metu šioje šalyje vis daugiau kalbama apie šeimos apsaugą. O galbūt pastebėjo, kad nemažai lenkų šeimų Norvegijoje taip pat netenka savo vaikų dėl Barnevenet veiksmų“, – tęsė H.Malinowkis.

Norvegijoje, kaip jis teigė, šeimos esą priprato prie vaikų atiminėjimo ir su tuo susitaikė. Todėl niekas garsiai apie tai nekalba. Esą ir apie minėtą norvegų šeimą imta kalbėti tik tuomet, kai šie pabėgo. Tačiau ir tai tik trumpam.

„Norvegai nesipriešina „Barnevernet“ veiksmams, nes tai valstybinė institucija ir jos sprendimus privalu vykdyti. Norvegijoje niekas neprotestuos prieš vaikų atėmimą. Skirtingai nei Lenkijoje. Internete apstu komentarų, palaikančių šeimas, taip pat ir norvegų šeimą. Prašoma neišduoti jų Norvegijai, kreipiamasi į premjerę, prezidentą“, – sakė H.Malinowkis.

Tarptautinė paieška

N.O.Myrą ir jos vyrą Eriką ieško net Interpolas. Jie kaltinami nelegaliai išvežę savo vaikus iš šalies, kur „Barnevernet' darbuotojai nusprendė, kad vaikai turi būti atimti praėjus vos kelioms dienoms po gimimo.

Kuo gi prasikalto sutuoktiniai? Teigiama, kad N.O.Myra nelamonumų sulaukė dėl savo elgesio prieš 11 metų. Neva būdama vos 13 ji pasižymėjo sunkiu charakteriu. „Barnevernet“ psichologas, tuomet lankęs jos šeimą nusprendė, kad šeima yra išsiblaškiusi ir netvarkinga. Taip pat buvo nuspręsta, kad mergaitė turi vystymosi sutrikimų. Būtent šią diagnozę gydytojas „išsitraukė iš stalčiaus' kai N.O.Myra gimdė“, – sakė H.Malinowkis.

Jos dvynukės pateko į laikinąją globą, tačiau šeimai priešinantis tokiam sprendimui buvo leista jiems apsigyventi specialioje institucijoje, kur prižiūrimi jie mokėsi rūpintis vaikais. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad savo vaikų jie vis tiek neatgaus. Nuspręsta, kad motina turi psichikos sutrikimų. Tačiau H.Malinowskis tikino, jog pagrindo tokiam sprendimui nebuvo. „Ši moteris yra visiškai sveikai“, – sakė jis.

Pasak H.Malinowskio, Lenkija turi padėti norvegų šeimai, nors padaryti tai bus sunku. Iš savo šalies jie pabėgo birželio pabaigoje, tačiau tik aptikus pėdsakus Lenkijoje viskas iškilo į viešumą.

Kol kas teigiama, kad jie galėjo apsistoti viename mažame miestelyje Lenkijoje. Esą Norvegijos policija turi tam įrodymų, o taip pat vaizdo įrašą, kurį pora galimai persiuntė televizijai iš Lenkijos.

„Suprantame, kad ne visiems priimtinas mūsų žengtas žingsnis. Tačiau mergaitėms čia gerai ir tai svarbiausia. Mes pirmiausia galvojome apie savo mergaites“, – vaizdo įraše esą kalba N.O.Myra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.