Perversmas Turkijoje gali kelti įtampą santykiuose su Vašingtonu

Nepavykęs karinis perversmas gali baigtis dar viena auka: Turkijos ir JAV santykiais. Ankara šeštadienį uždraudė amerikiečių lėktuvams kilti iš Indžirliko oro bazės, kurią JAV naudoja skrydžiams prieš teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ pozicijas.

JAV karinės oro pajėgos skraido iš Turkijos Indžirliko oro bazės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV karinės oro pajėgos skraido iš Turkijos Indžirliko oro bazės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV karinės oro pajėgos skraido iš Turkijos Indžirliko oro bazės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV karinės oro pajėgos skraido iš Turkijos Indžirliko oro bazės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt ir BNS inf.

Jul 16, 2016, 5:12 PM, atnaujinta May 18, 2017, 5:35 PM

JAV konsulatas Turkijoje pranešė, kad oro pajėgų bazė yra uždaryta, o elektros tiekimas į ją nutrauktas.

Visa tai dėl to, kad žmogus, kurį Turkijos prezidentas Recepas Tayipas Erdoganas laiko perversmo organizatoriumi, gyvena JAV.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos padės Turkijai tirti sužlugdytą pučą ir prašė Ankaros pasidalinti bet kokiais įkalčiais prieš JAV gyvenantį opozicijos veikėją Fethullah Guleną.

Kalbėdamas Liuksemburge J.Kerry pažymėjo, kad kol kas Vašingtonas nėra gavęs oficialaus prašymo išduoti šį turkų dvasininką, bet pridūrė: „Mes tikrai manome, kad bus klausimų iškelta apie poną Guleną“.

R.T.Erdoganas yra pareiškęs, kad už perversmo stovi šis musulmonų dvasininkas, gyvenantis JAV nedideliame miestelyje Pokono kalnuose Pensilvanijos valstijoje. Pats F.Gulenas neigia prisidėjęs prie bandymo surengti perversmą Turkijoje.

Turkijos prezidentas jau seniai įtarinėjo, kad jo buvęs bendražygis teologas Fethullah Gulenas gali ruoštis nuversti R.T.Erdogano valdžią.

Iš Turkijos pasitraukęs F.Gulenas jau kurį laiką gyvena JAV Pensilvanijos valstijoje, tačiau šalyje liko nemažai jo rėmėjų.

Šalies vadovas ir vakar užsiminė, kad perversmą galėjo surengti kažkas „užsienio valstybėje“.

F.Guleno judėjimas neigė savo vaidmenį, o teologą palaikančios grupuotės Turkijoje teigė, kad sukilimas buvo „keistas, bet įdomus“, bet pabrėžė, kad prieš demokratiją puolimo tikrai neorganizavo.

Tiesa, vyriausybė labai greitai suskubo nušalinti penkis generolus ir 29 pulkininkus, kurie esą buvo susiję su „užsienio valstybe“.

Tačiau jeigu Turkijos valdžia toliau bus įsitikinusi, kad perversmą surengė F.Gulenas, tai galėtų baigtis labai liūdnai: netgi karu su JAV.

Turkijos premjeras Binali Yildirimas šeštadienį pareiškė, kad bet kuri šalis, kuri palaiko F.Guleną „bus laikoma ne Turkijos drauge, o su ja kariaujančia valstybe“.

Tad jeigu Ankara sumanytų paprašyti Vašingtono išduoti F.Guleną ir šis nesutiktų, Turkijos grasinimai galiotų ir JAV.

JAV ir Turkija pastaruosius dvejus metus kartu naudojosi Indžirliko oro baze naikintuvams, kurie kovoja prieš islamistus Sirijoje ir Irake.

Tiesa, Turkijos uždaryta bazė gali reikšti tik norą kontroliuoti savo oro erdvę įtemptu laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.