Vašingtonas neigia sumokėjęs Iranui išpirką už amerikiečius

Baltieji rūmai trečiadienį

J.Earnestas neigė, kad Iranui buvo sumokėta išpirka.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Earnestas neigė, kad Iranui buvo sumokėta išpirka.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 9:52 AM, atnaujinta May 16, 2017, 10:40 PM

Atskleidus, kad po amerikiečių kalinių paleidimo JAV sumokėjo Iranui 400 mln. dolerių, Baltieji rūmai atkakliai tvirtino, kad šie du veiksmai yra visai nesusiję.

Kaip pranešė „The Wall Street Journal“, sumą užsienio valiuta, ekvivalentišką 400 milijonų dolerių, JAV perdavė Irano valdžiai 2016 metų sausio mėnesį. Medinės dėžės su eurais ir Šveicarijos frankais buvo atgabentos transporto lėktuvu be atpažinimo ženklų.

Tačiau Baltieji rūmai pateikia tokį paaiškinimą: „Šie 400 mln. dolerių iš tikrųjų yra pinigai, kuriuos, kaip sandorio dalį, už aprūpinimą karine įranga iraniečiai sumokėjo į JAV sąskaitą 1979-aisiais“, – teigė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

Baltųjų rūmų žodžiais, 1970 metais Irano kariuomenė pateikė užsakymą, kuris dėl Islamo revoliucijos nebuvo įgyvendintas, todėl JAV grąžino Iranui pinigus.

Aiškindamas, kodėl pinigai atgabenti lėktuvu, J.Ernestas sakė: „Tiesa ta, kad JAV neturi su Iranu bankininkystės santykių“. Jis emocingai neigė kaltinimus, neva buvo sumokėta išpirka: „Išpirkų mokėjimas už įkaitus prieštarauja JAV politikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.