Donaldui Trumpui – skausmingas partijos dūris į nugarą

Pastaruoju metu ne pačią sėkmingiausią rinkimų kampaniją vykdantis JAV respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas sulaukia vis naujų smūgių: prieš jį masiškai atsisuko net saviškiai.

D.Trumpui niekaip nepavyksta numalšinti sukilimo Respublikonų partijoje.<br>AP nuotr.
D.Trumpui niekaip nepavyksta numalšinti sukilimo Respublikonų partijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-08-11 09:49, atnaujinta 2017-05-16 06:04

Vakar 50 Respublikonų partijos aukšto rango nacionalinio saugumo pareigūnų perspėjo, kad jeigu milijardierius patektų į Baltuosius rūmus, jis būtų pavojingiausias prezidentas per Amerikos istoriją.

Tarp atvirą laišką pasirašiusių partijos kolegų esama buvusių teritorinio saugumo vadovų, žvalgybos direktorių, aukšto rango prezidentų patarėjų. Didelė dalis jų dirbo respublikonų prezidentų – nuo Richardo Nixono iki George’o W.Busho – administracijose.

„Esame įsitikinę, kad jis būtų pavojingas prezidentas ir sukeltų pavojų mūsų šalies nacionaliniam saugumui bei gerovei“, – rašoma jų atvirame laiške.

Tiesa, D.Trumpo varžovei Demokratų partijos atstovei Hillary Clinton dar nereikėtų džiūgauti: nekilnojamojo turto magnatą išpeikę saugumo ekspertai nepažadėjo jo išmainyti į buvusią JAV valstybės sekretorę.

Tačiau kai kuriems ilgamečiams respublikonų pagalbininkams taip nepatinka D.Trumpas, kad jie žada savo balsą atiduoti už H.Clinton.

Nors D.Trumpas vis dar patinka nemažai daliai amerikiečių, politikos senbuviai jo kratosi.

Be to, nemažai žymių respublikonų pareiškė nebalsuosiantys už šiai politinei jėgai rinkimuose lapkritį atstovausiantį kandidatą.

Antai įtakinga JAV senatorė Susan Collins vakar atkartojo praėjusią savaitę dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos ištartus žodžius: D.Trumpas yra nevertas užimti aukščiausio renkamo posto ir jos palaikymo nesulauks.

O Floridos respublikonas Wadi Gaitanas dėl D.Trumpo paskelbimo kandidatu net pranešė išstosiantis iš partijos.

Už respublikonų kandidatą rinkimuose taip pat nebalsuos buvusi pirmoji ponia Barbara Bush, anksčiau rinkimuose mėginę kandidatuoti Johnas Kasichas, Mittas Romney ir Jebas Bushas.

Tiesa, pastarojo sūnus George’as P.Bushas nepakluso tėvo raginimams kovoti su D.Trumpu ir išreiškė jo palaikymą: „Bushų komandai“ reikia nuryti karčią piliulę. Reikia palaikyti laimėjusį kandidatą, jam padėti ir pasirūpinti, kad sustabdytume H.Clinton.“

Pats D.Trumpas laišką pavadino politiniu pareiškimu, o jį pasirašiusius respublikonus – žlugusio Vašingtono elito nariais, kurie iš paskutiniųjų nori išsaugoti savo įtaką.

„Į šį vardų sąrašą amerikiečiai turėtų žvelgti norėdami sužinoti, kas yra atsakingas dėl to, kad pasaulis yra toks pavojingas.

Džiaugiuosi, kad jie prabilo – dabar visi šalyje žinos, ką kaltinti dėl netvarkos“, – vakar aiškino respublikonų kandidatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.