Pirmosios damos Michelle Obamos pasiilgs net konkurentai

Ji nesiekė tilpti į ankstesnių JAV pirmųjų ponių rėmus ir išliko savimi. Galbūt todėl dabar Michelle Obama laikoma viena įtakingiausių pasaulio moterų ir yra net populiaresnė už savo sutuoktinį.

M.Obama niekada nevengia rodyti švelnių jausmų savo vyrui JAV prezidentui B.Obamai.
M.Obama niekada nevengia rodyti švelnių jausmų savo vyrui JAV prezidentui B.Obamai.
Anksčiau kalbėjusi, kad politika jai nerūpi, dabar M.Obama net savo apranga siekia perduoti politinę žinutę.
Anksčiau kalbėjusi, kad politika jai nerūpi, dabar M.Obama net savo apranga siekia perduoti politinę žinutę.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 13, 2016, 4:49 PM, atnaujinta May 16, 2017, 12:52 AM

Kiečiausia pirmoji JAV ponia istorijoje. Tokia etiketė klijuojama 52 metų M.Obamai, kuri parodė, kad prezidento žmona kartais gali būti ryškesnė nei svarbias pareigas einantis jos vyras.

Iš pradžių kalbėjusi, kad politika jai svetima, Michelle ilgainiui perrašė protokolą, skirtą pirmajai šalies damai.

Ji nebijojo televizijoje daryti atsispaudimų, šokti, rodyti mankštos pratimų, dainuoti populiarių dainų, laikydama ropę rankose repuoti ar meiliai bučiuoti savo vyro Baracko Obamos.

Besibaigiančios B.Obamos antrosios kadencijos pabaigoje jo žmona Michelle jau vadinama JAV politikos superžvaigžde ir tapo populiariosios kultūros ikona.

Žavisi ir konkurentai

Net kai kurie jos vyro kritikai, manantys, jog B.Obama padarė pernelyg daug klaidų, teigia pasiilgsiantys Michelle.

Prezidentienė, remiantis visuomenės apklausomis, yra vertinama itin palankiai – kur kas geriau nei jos vyras.

O jos populiarumas dar išaugo po kalbos, kurią ji liepos mėnesį pasakė Demokratų partijos suvažiavime paremdama Hillary Clinton – demokratų kandidatę į JAV prezidentus.

„Kas rytą pabundu name, kuris buvo pastatytas vergų. Žiūriu į savo dukras, dvi gražias protingas juodaodes mergaites, žaidžiančias su šunimis pievelėje, – sakė M.Obama. – Dėl H.Clinton mano dukterims ir visiems mūsų sūnums bei dukterims dabar savaime suprantama, kad moteris gali būti JAV prezidentė.“

Ši jos kalba sukėlė audrą socialiniuose tinkluose, o apžvalgininkų buvo pavadinta „stipresne, nei pati H.Clinton kada nors yra pasakiusi“.

„Džiaugiuosi, kad Michelle pasirodė jau per pirmąjį Demokratų partijos suvažiavimo vakarą, – tikino ilgametė šios partijos strategė Donna Brazile. – Šalis ja pasitiki. Žmonės mano, kad ji nuoširdi ir atvira. Jie nori žinoti, ką M.Obama mano.“

„Daugybė žmonių ją apibūdina kaip tikrą, autentišką. Visuomet žinai, kad jei užduosi Michelle tiesmuką klausimą, gausi tokį pat atsakymą“, – teigė biografas Peteris Slevinas.

Visų nuostabai, pirmąją JAV ponią giria net milijardierius Donaldas Trumpas, kuris siekia perimti vairą iš jos vyro B.Obamos ir vadina jį „blogiausiu prezidentu istorijoje“.

„Manau, jos kalba buvo puiki. Ji gerai padirbėjo, man iš tiesų patiko“, – taip po Michelle kalbos Demokratų partijos suvažiavime kalbėjo D.Trumpas, kuriam pirmoji JAV ponia negailėjo kritikos, nors jo vardo tiesiogiai ir nepaminėjo.

Visi netruko pastebėti, kad Michelle – bene vienintelis žmogus, kurio skandalingasis verslo magnatas nekritikuoja.

Galbūt tai iš dalies susiję su tuo, kad pirmąja ponia itin žavisi jo žmona Melania Trump. Būtent dėl to, kaip teisinosi D.Trumpo štabo atstovai, ir buvusios manekenės M.Trump kalba, kurią ji sakė respublikonų suvažiavime, buvo nukopijuota nuo Michelle pareiškimo.

Esą Melania pati skambino savo kalbos rašytojai ir citavo M.Obamos žodžius, kuriuos norėjo įterpti į savąjį tekstą.

Tiesa, toks M.Trump susižavėjimas B.Obamos žmona neturėtų patikti konservatyviesiems respublikonams, kurie Michelle vertina itin nepalankiai. Šis Respublikonų partijos sparnas tradiciškai nemėgsta demokratų prezidentų sutuoktinių.

Sustiprėjo tik vėliau

Kaip ir visos pirmosios JAV ponios, M.Obama išsikėlė sau uždavinių ir vykdė socialines kampanijas.

Pirmosios prezidento kadencijos metu Michelle daug dėmesio skyrė karių šeimoms. Taip pat skatino amerikiečius daugiau judėti rengdama kampaniją „Let’s Move!“, valgyti daugiau daržovių, sodininkauti ir kovojo su vaikų nutukimu.

Tokius tikslus M.Obama pasirinko atsižvelgdama į Ameriką kamuojančią visuomenės sveikatos krizę ir nutukimo epidemiją. Vis dėlto kai kas tyčiojosi, kad Michelle elgiasi kaip XVIII a. rūmų dama, demonstruojanti dailų sodą ir aiškinanti apie ekologišką maistą, kurio dalis žmonių net neįstengia įpirkti.

Michelle pirmaisiais metais itin kritikuota ir dėl to, kad nepasinaudojo savo padėtimi moterų ir mergaičių padėčiai gerinti. Tad į tokią kritiką buvo atsižvelgta per antrąją jos vyro kadenciją.

M.Obama pradėjo kampaniją „Let Girls Learn“ („Leiskite mergaitėms mokytis“), kurios tikslas – padėti viso pasaulio mergaitėms gauti išsilavinimą ir jo nemesti.

Prieš tai kiek mažiau politikoje, kurią ji vadino „cinišku“ ir „žiauriu“ reikalu, dalyvavusi Michelle prabilo garsiau ir ryžtingiau. Pagaliau ji kalbėjo daugybės pasaulio moterų balsu.

„Esu pavyzdys, kas nutinka, kai mergaitės nuo pat mažens yra mylimos ir jomis rūpinamasi. Mane visą gyvenimą supo nepaprastos moterys ir mokė, kas yra stiprybė ir garbė“, – ši citata buvo viena iš daugelio, po kurių prabilta, kad M.Obama pagaliau atsivėrė ir yra savimi, o ne pilkos pirmosios ponios, kuriai rūpi tik rožynas Baltųjų rūmų sode, karikatūra.

Ir pati Michelle gali pasigirti solidžiu mokslo bagažu, kurį sukaupė prestižiniuose šalies universitetuose. Iš pradžių Prinstono universitete sociologiją studijavusi Michelle vėliau baigė Harvardo teisės mokyklą. O dirbdama vienoje advokatų kontoroje sutiko ir B.Obamą, kurį vadina savo gyvenimo meile.

„Jei jūsų amžiaus būčiau galvojusi tik apie tai, kokiam vaikinui atrodau miela ir kam patinku, dabar nebūčiau JAV prezidento žmona“, – taip M.Obama kalbėjo Amerikos moksleivėms.

Prisistato kaip mama

Tačiau kad ir kiek būtų pasiekusi ar kokia veikla užsiimtų, M.Obama pirmiausia prisistato kaip dviejų mergaičių – 15-metės Sashos ir 18-metės Malios – motina.

Jau pirmosios savo vyro kadencijos pradžioje amerikiečiai susidarė įspūdį, kad Michelle už viską labiau vertina šeimą ir yra rūpestinga motina.

„Nors iš pradžių ji atrodė kaip abejinga politiko žmona, vėliau nutapė linksmos mamos ir visuomenės veikėjos portretą“, – pasakojo žurnalistė ir knygos apie M.Obamą autorė Liza Mundy.

Ji tapo savotiška populiariosios kultūros ikona ir įkvėpimu daugybei moterų: protinga, graži, gerą humoro jausmą turinti, automobilyje popmuzikos atlikėjos Beyonce dainas traukianti rūpestinga motina.

Tokį Michelle įvaizdį per aštuonerius metus stengtasi išryškinti labiau nei oficialios užsienio svečius priiminėjančios pirmosios šalies damos.

Tiesa, M.Obama turi atstovauti ne tik JAV motinoms, bet ir juodaodėms moterims, nes ji – pirmoji istorijoje afroamerikietė prezidento žmona.

„Kai pristatinėjau savo knygą, pamenu, viena moteris sakė, kad meldžiasi už Michelle ir jos šeimą kiekvieną dieną. Tai gana aiškiai parodo, kiek daug jos pareigos reiškė afroamerikietėms moterims, – pasakojo L.Mundy. – Ir tai yra didelė atsakomybė: žinai ne tik tai, kad ši grupė tau linki gero, bet ir seka kiekvieną tavo žingsnį manydami, kad jų gyvenimas priklauso nuo tavojo.“

Kai kalba drabužiai

Galų gale, kad ir kas vyktų, pirmosios damos apranga neišvengiamai tampa apkalbų objektu. Iš pradžių aptarę Michelle pareiškimus ir iniciatyvas žmonės galiausiai vis tiek pereina prie svarstymų, ką ji vilkėjo.

Pasinaudodama tokiu dėmesiu Michelle net ir savo apranga siekia perduoti tam tikras politines žinutes.

Neatsitiktinai pirmajai poniai buvo parinkta ir klasikinio kirpimo kobalto mėlynumo suknelė, kurią ji vilkėjo per šiųmetį Demokratų partijos suvažiavimą.

Iš pirmo žvilgsnio paprastoje suknelėje buvo įkūnytos vertybės, kurias palaiko pirmoji JAV pora.

Ją kūrė niujorkietis dizaineris Christianas Siriano – homoseksualų teisių aktyvistas, kuriantis drabužius įvairaus sudėjimo moterims ir griežtai kalbantis prieš seksistinius moteriško kūno standartus.

M.Obama beveik visada ypatingoms progoms rinkosi nepriklausomų JAV dizainerių kūrinius. Ir vilkėjo juos ne tik dėl estetinių sumetimų, bet todėl, kad jais pasipuošusi perduodavo svarbią žinutę, kuria pati tiki: migrantų integracijos, homoseksualų lygybės, kovos su seksizmu, rasizmu ir daug kitų.

„Viena pamokų, kurią išmokau, kai augau, – visuomet likti savimi ir neleisti kitiems atitraukti tavęs nuo užsibrėžtų tikslų. Todėl kai išgirstu kokių nors neigiamų komentarų, neskiriu tam energijos, nes aš žinau, kas esu“, – teigė M.Obama.

Kas pakeis mėgstamą pirmąją ponią?

Po B.Obamos kadencijos pabaigos į Baltuosius rūmus įsikraustys kitas prezidentas. O kitų metų sausį po inauguracijos amerikiečiai turės ir naują pirmąją ponią arba poną. Jais gali tapti Donaldo Trumpo žmona Melania arba Hillary Clinton sutuoktinis ir buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

Tiesa, nors jos vyras kol kas vos per plauką atsilieka nuo savo varžovės, buvusi manekenė iš Slovėnijos M.Trump amerikiečių vertinama labai nepalankiai. Įdomu ir tai, kad nė viena kandidato į JAV prezidentus antroji pusė nebuvo vertinama taip prastai nuo pat 1996 metų, kai pirmąja ponia tapo H.Clinton.

Prie M.Trump nepopuliarumo prisidėjo ne tik kaltinimai dėl nugvelbtų minčių iš M.Obamos kalbos, bet ir įtarimai, kad nelegalius imigrantus kiekviena proga pliekiančio politiko žmona pati į JAV atvyko nesilaikydama taisyklių. M.Trump visada teigė, kad į savo svajonių šalį atvyko ir manekene pradėjo dirbti 1996 metais. Bet praėjusią savaitę dienraštis „New York Post“ paviešino JAV dar 1995-aisiais mados fotografo kamerai pozavusios nuogos slovėnės nuotraukas.

O B.Clintonas yra kur kas labiau mėgstamas. Nors iki šiol šias pareigas turėjo tik moteris, sunku patikėti, kad buvęs JAV vadovas imtųsi įprastai pirmajai poniai priskiriamų užduočių: rengti labdaros renginius, rūpintis namų puošyba ar kalėdinėmis puošmenomis. Tad neatmetama, kad šiuos darbus už B.Clintoną galėtų atlikti 36 metų jo duktė Chelsea.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.