Lenkijos kunigas grasino papjauti politikę

Vos prieš kelias savaites Lenkijoje viešėjęs popiežius Pranciškus kritikavo vietos dvasininkus dėl kišimosi į politiką, o dabar šalyje „sužibėjo“ jaunas kunigas, šiurkščiai pamynęs pontifiko pamokymus.

J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
J.Miedlaras dažnai dalyvauja nacionalistų ir radikalų eitynėse.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2016, 10:22 AM, atnaujinta May 15, 2017, 2:11 PM

28 metų kunigas Jacekas Miedlaras opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) narę Joanną Scheuring-Wielgus išvadino išdavike, žudikiškų abortų ir islamizacijos šalininke ir užsiminė, kad „kadaise tokios sulaukdavo skutimosi peiliuko ašmenų“. Tokį įrašą dvasininkas, save vadinantis kunigu nacionalistu, paviešino socialiniame tinkle „Twitter“.

Spėjama, jog taip J.Miedlaras išliejo pyktį ant 44 metų parlamentarės už tai, kad ji prieš keturis mėnesius apskundė prokuratūrai rasinę neapykantą skatinantį kunigo pamokslą ir jam dabar gresia dvejų metų kalėjimo bausmė.

Dešiniųjų žvaigždė

Vietos kraštutinių dešiniųjų nepaprastai garbinamas J.Miedlaras savo įrašą „Twitter“ išplatino nepaisydamas bažnytinės vyresnybės prieš keturis mėnesius paskelbto draudimo laikyti pamaldas ir kalbėti viešumoje.

Toks draudimas kunigui įsigaliojo po jo skandalingų pamokslų ir pareiškimų per futbolo chuliganų eitynes ir kraštutinių dešiniųjų partijos „Nacionalinė radikalų stovykla“ (NRS) suvažiavimą Balstogėje.

Žiniasklaida apie Vroclave dirbusio kunigo įsitraukimą į kraštutinių dešiniųjų radikalų veiklą ėmė rašyti jau prieš metus, kai jis kartu su NRS aktyvistais gatvėje skandavo: „Arabams ne vieta Lenkijoje!“

O netrukus po to kunigas dalyvavo Varšuvoje surengtose Nepriklausomybės dienos nacionalistų eitynėse ir pasakė skandalingą kalbą.

Futbolo chuliganus ir NRS aktyvistus J.Miedlaras pavadino tikraisiais patriotais, išgelbėsiančiais šalį nuo „kairuoliško Europos Sąjungos vėžio“.

„Jūs esate kovojančios Bažnyčios atstovai, patys tikriausi krikščionys, patys tikriausi patriotai, pasiryžę guldyti galvą dėl katalikiškos tėvynės“, – nacionalistus gyrė kunigas.

Iškėlė į kitą parapiją

Reaguodama į žiniasklaidos kritiką Lenkijos katalikų bažnyčios vadovybė skubiai iškėlė J.Miedlarą iš Vroclavo į atokesnę Zakopanės parapiją.

Tačiau kunigas per atsisveikinimo mišias pareiškė, kad savo patriotinių nacionalistinių pažiūrų neišsižadės ir toliau dalyvaus NRS mitinguose.

Ir po kelių mėnesių jis pažadą ištesėjo. Balandį J.Miedlaras atvyko į Balstogėje surengtą prieškariu antisemitiniais pogromais garsėjusios NRS 82-ųjų metinių šventę.

Iš visos šalies į Balstogę tada suvažiavo apie pusę tūkstančio skustagalvių.

Jie nevaržomai skandavo rasistinius ir šovinistinius šūkius miesto gatvėse, bažnyčioje, Politechnikos universitete.

Renginį ir Balstogės valdžios pataikavimą nacionalistams sukritikavo visos opozicinės Seimo partijos, nuo jo atsiribojo ir Katalikų bažnyčia.

O prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo fašizmo propagavimo ir tautinių bei religinių mažumų žeminimo. Jo centre atsidūrė ir J.Miedlaras.

Minėtas kunigas Balstogės bažnyčioje tvirtino, kad Lenkiją išgelbėti gali tik tautinis radikalizmas, kurį prilygino chemoterapijai, taikomai norint apsisaugoti internacionalizmo vėžio.

Kunigas aukštino lenkiškumą, žemino kitas tautas ir kartu su nacionalistais skandavo: „Katalikiška Lenkija – didi Lenkija“, „Europą apginsim, musulmonų neįleisim“, „Šalin ES“, „Jokių karų už Izraelį“, „Mirtis tautos priešams“.

Nusiuntė į vienuolyną

Tokius J.Miedlaro pareiškimus prokuratūrai ir apskundė PPP atstovė J.Scheuring-Wielgus.

Vėliau Bažnyčia atsiprašė tikinčiųjų dėl kunigo žodžių ir dėl to, kad NRS suvažiavimo iškilmes buvo leista surengti Balstogės katedroje.

Dvasininkai pasiuntė J.Miedlarą į vienuolyną ir jis keliems mėnesiams nutilo.

Bet praėjusią savaitę J.Miedlaras vėl netikėtai prabilo ir pradėjo grasinti jį apskundusiai parlamentarei.

Į J.Miedlaro siūlymą susidoroti su J.Scheuring-Wielgus Bažnyčios vadovybė kol kas visiškai nereagavo.

Tačiau savo kritišką asmeninę nuomonę išsakė jėzuitų vienuolis Grzegorzas Krameris: „Tokie pareiškimai neturi nieko bendra su krikščionybe ir Katalikų bažnyčia.“

O žurnalas „Newsweek“ spėja, kad bažnytinė vadovybė neskuba J.Miedlaro pašalinti iš dvasininkų luomo, nes jį užtaria dalis įtakingų politikų.

Mat Lenkiją šiuo metu valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija skelbia panašius šūkius kaip ir J.Miedlaras.

Šalyje kyla nerimas, kad dėl Bažnyčios ir teisėsaugos pasyvumo koks nors radikalas gali paklausyti kunigo raginimų susidoroti su tautiete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.