Už Ukrainą kovojama ir radijo antenomis

Rytų Ukrainos gyventojams dvejus metus besitęsiantį konfliktą primena ne tik nesibaigiantys sprogimų garsai. Pakliuvę į Kremliaus propagandos spąstus ukrainiečiai pamažu sukasi nuo Kijevo.

O.Šazkova gali žiūrėti tik Rusijos arba separatistų transliuojamas laidas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
O.Šazkova gali žiūrėti tik Rusijos arba separatistų transliuojamas laidas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-08-18 09:15, atnaujinta 2017-05-15 14:35

Olga Šazkova vakarop neina į lauką, nes temstant paūmėja separatistų apšaudymai.

Tačiau namie pramogų – taip pat mažai. Ukrainiečių kontroliuojamame Avdijivkos miestelyje gyvenanti moteris per televiziją gali išgirsti tik rusišką įvykių Donecko regione versiją.

„Iki karo matėme visus kanalus. O dabar – tik Rusijos ir separatistų, – skundėsi Kijevo pajėgas palaikanti pensininkė. – Juk jeigu dešimt metų tave vadina kiaule, pradedi tuo tikėti. Mums būtinai reikia kitokios informacijos.“

Per dvejus metus trukusias ir daugiau nei 9,5 tūkstančio žmonių gyvybės pareikalavusias kovas buvo sunaikinta ir didžioji dalis transliacijai būtinų tinklų.

Tad garsas ir vaizdas iš Kijevo nebepasiekia Donecko regione įsikūrusių žmonių. O šią tuštumą skuba užpildyti Kremliaus propagandą transliuojantys kanalai.

„Avdijivkoje beveik visų gyventojų palydovinės antenos yra nukreiptos į Donecko pusę. Manau, kad būtent dėl to čia žmonės neigiamai žiūri į Ukrainos kariuomenę“, – apgailestavo karys Masi Nayyemas.

Tiesa, kai kurie Avdijivkos ukrainiečiai, tarp jų ir O.Šazkova, Ukrainos žinių laidas žiūri pas kaimynus. Tačiau šią prabangą sau leisti gali tik mažuma.

Nors 2014 metų pabaigoje Ukrainos įkurta Informacijos politikos ministerija stengiasi stoti į kovą prieš Kremliaus propagandą, tai – sunki užduotis.

Antai ir Avdijivkos radijo imtuvuose geriausiai girdėti Donecko radijo stotis „Kometa“. O jos eteryje – satyrinė naujienų laida, išjuokianti tariamą policijos smurtavimą Kijeve ir korupciją Ukrainos kariuomenėje.

Bet kai kurių miestų valdžia nepasiduoda. Antai Novoaidaro rajono vadovas Viktoras Serhijenka pats ėmėsi darbo ir administracinius pastatus apkabinėjo garsiakalbiais, transliuojančiais Ukrainos radiją.

Mintį pareigūnui pakišo Antrojo pasaulinio karo metais sovietų naudota taktika: „Nėra problemų, kurių nebūtų galima išspręsti naudojant XX amžiaus priemones.

Jeigu niekas nebeveikia, reikia naudoti garsiakalbius.“

O Luhansko televizija LOT ukrainiečius vilioja ne tik naudinga informacija apie tai, kaip, pavyzdžiui, galima pereiti fronto liniją, bet ir žaidimais, kuriuose į klausimus apie ukrainiečių kalbą ar kultūrą atsakę klausytojai gali laimėti prizų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.