V. Putinas pasirengęs būti Artimųjų Rytų taikos derybininku

Egipto prezidentas Abdelis

Egipto prezidentas A.F.el-Sisi pareiškė, kad Rusijos lyderis V.Putinas pasiryžęs tapti Izraelio ir Palestinos taikos derybų šeimininku.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Egipto prezidentas A.F.el-Sisi pareiškė, kad Rusijos lyderis V.Putinas pasiryžęs tapti Izraelio ir Palestinos taikos derybų šeimininku.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2016, 2:52 PM, atnaujinta May 15, 2017, 5:14 AM

Tai A.F.el-Sisi pareiškė viename pirmadienį paskelbtame interviu.

Egipto vadovas žurnalistams sakė manąs, jog Izraelis vis labiau įsitikina taikos susitarimo būtinybe, ir pridūrė, jog tai yra „teigiamas ženklas“.

Tačiau nesantaika tarp Gazą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ vadovų ir Mahmudo Abbaso judėjimo „Fatah“ Vakarų Krante ir toliau tam trukdo, sakė jis interviu.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu ir M.Abbaso taikos derybos yra sustabdytos nuo 2014 metų, nepaisant Vašingtono ir Prancūzijos raginimų atnaujinti taikos procesą.

A.F.el-Sisi, kuris palaiko gerus ryšius ir su Izraeliu, ir su M.Abbaso Palestiniečių savivalda, taip pat spaudžia atnaujinti taikos derybas.

„Putinas man sakė, kad yra yra pasiruošęs priimti abu M.Abbasą ir B.Netanyahu Maskvoje, kad jie surengtų tiesiogines derybas sprendimui surasti ir problemai išspręsti“, – kalbėjo jis.

„Manau, kad izraeliečių pusėje įsitikinimas taikos (proceso) svarba auga, o įsitikinimas, kad reikia rasti kokią nors išeitį iš šios problemos, yra teigiamas ženklas“, – sakė Egipto prezidentas.

„Tuo pačiu metu taip pat svarbu užbaigti nesantaiką tarp palestiniečių ir sulaukti Palestiniečių savivaldos ir „Hamas“ nacionalinio susitaikymo, kad būtų paruoštas klimatas tikroms pastangoms įkurti valstybę“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį A.F.el-Sisi sakė, kad jo šalis deda dideles pastangas, siekdama išjudinti įstrigusį Izraelio ir palestiniečių taikos procesą.

Po šio jo pareiškimo Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry pirmą kartą po devynių metų apsilankė Izraelyje.

Egiptas tapo pirmąją arabų valstybe, kuri 1979 metais pasirašė taikos sutartį su Izraeliu, su kuriuo kariavo keturiuose karuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.