Kalnų pūga įkalino gedinčią čekę

Čekijos pilietė viena mėnesį išgyveno Naujosios Zelandijos kalnuose po to, kai jos vaikinas žuvo nukritęs nuo skardžio. Trobelėje gelbėtojų laukusi moteris įstrigo dėl nesibaigiančios pūgos.

Moteris mėnesį glaudėsi nacionalinio parko prižiūrėtojo trobelėje.
Moteris mėnesį glaudėsi nacionalinio parko prižiūrėtojo trobelėje.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Stuff“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 26, 2016, 12:02 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:57 PM

Angliškai nekalbanti turistė trečiadienį buvo rasta Fjordlando nacionalinio parko prižiūrėtojo trobelėje.

Policijai pavyko išsiaiškinti, kad čekų pora kelionę po parką pradėjo liepos 26 dieną, bet jau trečią žygio dieną vaikinas mirtinai susižeidė krisdamas nuo stataus šlaito.

Moteriai pavyko nusileisti iki šlaite įstrigusio draugo, tačiau čekas greitai mirė. Spaudžiant žiemos šalčiui moteris klajojo dar dvi dienas ir turėjo nakvoti po atviru dangumi, kol susirado prižiūrėtojo trobelę netoli Makenzio ežero ir įlipo per langą.

Nors per pastarąjį mėnesį Pietinėje saloje įsikūrusiame nacionaliniame parke siautė pūgos, turistę aptikę gelbėtojai tikino, kad jos sveikatos būklė buvo stebėtinai gera.

Moterį išgelbėjo namelyje rastos maisto, malkų ir dujų atsargos. Trobelėje buvo ir radijo ryšio aparatas, tačiau angliškai surašytų naudojimosi instrukcijų nesupratusi čekė nemokėjo juo pasinaudoti ir pranešti apie savo buvimo vietą.

Išeiti iš prieglobsčio keliautojai neleido pačios patirti sužeidimai, metro aukščio pusnys ir sniego griūčių pavojus.

Paieškų operacija buvo pradėta tiktai šią savaitę, kai Čekijos konsulatas kreipėsi į Naujosios Zelandijos policiją dėl dingusios poros. Turistų pasigedo giminės Europoje ir kreipėsi į diplomatus.

„Tai labai neįprastas atvejis – neatsimenu, kad apie dingusį asmenį būtų nepranešta taip ilgai“, – teigė vietos policijos vadovas Olafas Jensenas.

Į trečią dešimtį įkopusi pora po Naująją Zelandiją keliavo jau nuo vasario mėnesio.

Policijos teigimu, turistai buvo pakankamai patyrę, tačiau pasiklydo ir nukrypo nuo įprasto tako.

Keliautojams sutrukdė pakilęs rūkas ir nesibaigiančios pūgos. Be to, pora nebuvo pasiėmusi palapinės, o apie savo planuojamą kelionės trukmę neįspėjo parko darbuotojų.

Prižiūrėtojo namelyje besiglaudžianti moteris per mėnesį sniege spėjo išrašyti pagalbos prašymą, tikėdamasi, kad jį iš oro pastebės gelbėtojai.

„Ji elgėsi teisingai nebandydama pati ieškoti kelio atgal, nes tokiu oru tikrai nebūtų likusi gyva“, – teigė Fjordlando žygeivis Barry Walkeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.