JT pasiuntinys bandys gaivinti Sirijos taikos derybas

Jungtinių Tautų (JT)

S.de Mistura bandys gaivinti Sirijos taikos derybas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.de Mistura bandys gaivinti Sirijos taikos derybas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP ir lrytas.lt inf.

2016-09-01 16:56, atnaujinta 2017-05-14 07:04

Staffanas de Mistura sakė, kad ši „svarbi“ iniciatyva bus pateikta prieš rugsėjo 21 dieną planuojamą JT Generalinės Asamblėjos ministrų susitikimą Niujorke Sirijos klausimu.

S.de Mistura ketvirtadienį taip pat sakė, kad detales pateiks savaitę prieš susitikimą, „kad padėtų Generalinei Asamblėjai tiesiai į akis pažvelgti Sirijos problemai“.

JT pasiuntinys tikėjosi dar rugpjūčio mėnesį atgaivinti Sirijos prezidento Basharo al-Assado vyriausybės ir pagrindinės opozicinės grupės derybas, net buvo numatęs dvi siektinas datas. Derybas jis sustabdė balandžio mėnesį, atsinaujinus kovoms.

S.de Mistura taip pat perspėjo, kad neseniai pasiektas susitarimas, pagal kurį vieno Damasko priemiesčio gyventojai pasidavė vyriausybei ir evakavosi, gali būti pakartotas ir kitose šalies vietose.

Spaudos konferencijoje Ženevoje S.de Mistura pabrėžė, kad „po Darajos galime turėti ir kitų darajų“.

Vyriausybinės pajėgos ketverius metus buvo apsiautusios Darają, iš kurios saugumo pajėgos buvo išvarytos 2012 metais, ir galiausiai pasiekė susitarimą, kad maždaug 6 tūkst. likusių civilių gyventojų išvyktų. Tai jie padarė praėjusią savaitę.

S.de Mistura pripažino, kad tokia taktika „galėtų virsti strategija“.

S.de Misturos patarėjas humanitariniais klausimais Janas Egelandas sakė, kad JT humanitarinė grupė Sirijai „nuvylė Darajos žmones“.

J.Egelandas perspėjo, kad Vaero priemiesčio Homse ir netoli Damasko esančios Madajos apsiaustys panašiai galėtų priversti žmones evakuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.