Rusijos nepriklausoma tyrimų agentūra paskelbta užsienio agentu

Rusijos teisingumo

Rusijos teisingumo ministerija paskelbė, kad Jurijaus Levados analitinis centras – „užsienio agentas“.<br>„123rf“ nuotr.
Rusijos teisingumo ministerija paskelbė, kad Jurijaus Levados analitinis centras – „užsienio agentas“.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, „Interfax“, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2016, 8:59 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:27 PM

Levados centras „užsienio agentu“ pripažintas vadovaujantis prieštaringai vertinamu įstatymu, kuris, anot kritikų, buvo priimtas siekiant suvaržyti pilietinę visuomenę.

Centro vadovas Levas Gudkovas pasmerkė šį žingsnį ir pavadino jį „politine cenzūra“. Jis pridūrė, kad dėl šio sprendimo agentūra nebegalės tęsti darbo.

Autoritetingas Levados centras, reguliariai rengiantis apklausas apie rusų politines pažiūras, „buvo įtrauktas į ne pelno organizacijų, vykdančių užsienio agento funkcijas“, registrą, rašoma Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime.

Pranešime nurodoma, kad sprendimas pripažinti Levados centrą „užsienio agentu“ buvo priimtas po neplaninio dokumentų patikrinimo.

„Mums tai labai blogas dalykas; jei mus iš tikrųjų pripažins užsienio agentu ir neatšauks šio sprendimo, tai reikš Levados centro veiklos nutraukimą, nes su tokia žyme rengti viešosios nuomonės apklausas tiesiog neįmanoma“, – pirmadienį sakė L.Gudkovas.

Levados centras yra viešosios nuomonės barometras, kuriuo dažniausiai remiasi tarptautinė žiniasklaida. Kitos Rusijos sociologinių tyrimų agentūros, tokios kaip Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centras (VCIOM), yra valstybės kontroliuojamos.

„Tai praktiškai yra politinė cenzūra ir nepriklausomų viešosios nuomonės apklausų blokavimas“, – sakė Levados centro vadovas.

„Tai tipiškas šio represinio režimo elgesys“, – pabrėžė jis.

Sprendimas suteikti Levados centrui „užsienio agento“ statusą priimtas likus mažiau nei dviem savaitėms iki rugsėjo 18 dieną vyksiančių parlamento rinkimų.

Nevyriausybinės organizacijos tvirtina, kad minėtas įstatymas, kuriuo finansavimą iš užsienio gaunančių ir politinėje veikloje dalyvaujančių organizacijų reikalaujama registruotis „užsienio agentais“, joms kenkia ir kad juo siekiama suvaržyti pilietinę visuomenę.

Nuo šio įstatymo yra nukentėjusi ne viena organizacija, tarp jų nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Golos“ , taip pat autoritetingiausios žmogaus teisių organizacijos, įskaitant „Memorial“ ir Komitetą prieš kankinimą.

L.Gudkovas sakė, kad Levados centras mėgins užginčyti Teisingumo ministerijos sprendimą. Jeigu to nepavyks padaryti, L.Gudkovas neatmeta scenarijaus, kad organizacijai gali tekti apskritai užsidaryti.

Jo nuomone, įstatymas dėl „užsienio agentų“ juridiniu požiūriu yra tiesiog absurdiškas ir visiškai neteisinis – be to, labai platus.

„Sukosėjote ne ten, kur reikia, sučiaudėjote, kreivai pažiūrėjote į kokį nors valdininką – visa tai bus traktuojama kaip politinė veikla“, – sakė Levados centro vadovas.

„Tampa kriminalu, jei vykdote komercinius užsakymus užsienio firmoms. Kitų finansavimo šaltinių mes neturime: mes nefinansuojami iš biudžeto, iš ten negauname nieko. Užsidirbdavome pinigų vykdydami rinkodaros tyrimus, vartotojų elgsenos tyrimus“, – aiškino jis.

2014 metais Levados centrui pavyko išvengti „užsienio agento“ statuso, nes tuo metu įstatymas apėmė tik finansavimą iš užsienio. Tačiau dėl šį pavasarį priimtų pataisų įstatymas tapo „absoliučiai neribotos“ aprėpties, sakė L.Gudkovas.

Levados centrą 2003 metais įsteigė iškilus sociologas Jurijus Levada. Anksčiau jis vadovavo VCIOM, kurį įkūrė 1988-aisiais, Michailo Gorbačiovo inicijuotų politinių ir ekonominių reformų, vadinamojo persitvarkymo, laikotarpiu.

J.Levada paliko VCIOM, protestuodamas prieš centro perėmimą valstybės žinion. Jis mirė 2006 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą