Artėjantys Rusijos rinkimai vėl kiršina kaimynę

Rusijos Valstybės Dūmos rinkimai, vyksiantys rugsėjo 18 d., kelia dar daugiau nesutarimų tarp Maskvos ir Ukrainos. Pastaroji tikina neleisianti balsavimo rengti jos teritorijoje esančiose diplomatinėse atstovybėse.

Rusija įsitikinusi, kad turi teisę rengti balsavimą Kryme, nors su tuo Ukraina ir nesutinka.<br>„Sputnik“ nuotr.
Rusija įsitikinusi, kad turi teisę rengti balsavimą Kryme, nors su tuo Ukraina ir nesutinka.<br>„Sputnik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Kyiv Post“, „Ukraine Today“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 13, 2016, 2:10 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:25 AM

Ukrainos prezidento Petro Porošenkos atstovas spaudai Sviatoslavas Cegolka rugsėjo 10 dieną savo socialinio tinklo paskyroje pareiškė, kad Rusijos piliečiai, gyvenantys Ukrainoje, artėjantį sekmadienį gali nesivarginti eiti prie balsadėžių.

Maskva norėjo suteikti galimybę Ukrainoje gyvenantiems rusams, kurių yra maždaug 150 tūkst., balsuoti bent jau konsulatuose ir ambasadoje Kijeve.

Tačiau Ukraina tikino tokios galimybės nematanti, nes Rusija balsavimą planuoja rengti ir aneksuotame Krymo pusiasalyje.

Įtampa dėl Krymo

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Pavlo Klimkino, Kremlius rengdamas balsavimą Kryme pažeidė tarptautinės teisės normas.

Todėl šalis apskritai atsisako rengti Dūmos rinkimus Ukrainos teritorijoje.

Šalies Aukščiausioji Rada taip pat priėmė nutarimą, kuriame teigiama, kad balsavimas Kryme yra neteisėtas.

Ukrainos parlamentarai paragino tarptautines organizacijas nepripažinti išrinktais tų Dūmos deputatų, kurie to pasieks Kryme gautų balsų sąskaita.

Toks žingsnis netruko sulaukti Rusijos atsako. Prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, esą šalis nekreips dėmesio į Ukrainos poziciją, nes „Krymas dabar yra Rusijos teritorija“.

Ukraina ragino Krymo gyventojus paprasčiausiai nedalyvauti Rusijos Dūmos rinkimuose, bet, atrodo, ne viskas taip paprasta.

Mat žmogaus teisių gynėjai tvirtino, esą Kremlius pusiasalio gyventojus „verčia eiti į rinkimus“.

Krymo žmogaus teisių gynimo organizacijos direktorė Olga Skrypnyk tvirtino sulaukusi ne vieno vietos gyventojo nusiskundimo dėl grasinimų, kad nedalyvavusieji rinkimuose bus atleisti iš darbo arba jiems bus sumažintas atlyginimas.

Baiminasi provokacijų

Dėl artėjančių rinkimų tarp Ukrainos ir Rusijos prasidėjus nesutarimams, Kremlius ėmė skųstis, kad Kijevas neužtikrina rusų teisių bei saugumo.

Rusijos Dūmos deputatas Viačeslavas Nikonovas pareiškė, kad rusų, gyvenančių Ukrainoje, balsavimas rinkimuose nebus įmanomas, nes jie gali būti apkaltinti nelojalumu Kijevui.

„Tai tiesiog neįmanoma. Negalime kelti rusams tokios rizikos“, – teigė V.Nikonovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos Rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojas Andrejus Nesterenka paantrino, kad situacija Ukrainoje „gana sudėtinga“, todėl šioje šalyje gyvenantys rusai balsuoti greičiausiai negalės.

Rusijos centrinio rinkimų komiteto narys Vasilijus Lichačiovas taip pat tvirtino turįs informacijos, kad rinkimų dieną Ukrainoje prieš rusakalbius gali būti organizuojamos provokacijos.

Rinkimuose nedalyvaus

Tuo metu opozicinė Rusijos partija „Parnas“ pareiškė nekelsianti savo kandidatų ir nedalyvausianti Rusijos Dūmos rinkimuose Kryme.

Esą taip partija elgiasi, nes Ukrainos valdžia rinkimų organizavimą Kryme laiko neteisėtu.

„Mes įsiklausysime į Ukrainos sprendimą ir laikysimės tarptautinės teisės normų“, – sakė „Parnas“ atstovai.

„Parnas“ lyderis Michailas Kasjanovas šių metų kovą teigė, jog Krymo okupaciją laiko neteisėta ir norėtų, kad pusiasalis būtų grąžintas Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.