Rusijai nebeužtenka pinigų lepinti kariškius?

Rusijos Federacijos finansų ministerija mėgina atimti šieno kuokštelį iš Vladimiro Putino „šventos karvės“ – krašto gynybai skirto finansavimo. Tai rodo, kad Maskvos biudžetas – itin skylėtas.

Pastaruosius kelerius metus finansavimas ginkluotosioms pajėgoms augo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Pastaruosius kelerius metus finansavimas ginkluotosioms pajėgoms augo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2016-09-14 12:04, atnaujinta 2017-05-13 03:10

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas ketina šalies karinėms pajėgoms 2017–2019 m. skirtas išlaidas sumažinti 6 proc.

Akivaizdu, jog Rusijos ižde ima švilpauti vėjai: naftos eksporto pajamos sausį–liepą sumažėjo 30 proc., gamtinių dujų – 32,2 proc., o bendro biudžeto deficitas išaugo 4,8 proc. Per pusmetį beveik trečdaliu sumažėjo pinigų ir rezerviniame vyriausybės fonde.

Todėl biudžetui išgelbėti Finansų ministerija kitiems metams planuoja 6 proc. sumažinti visų federalinių žinybų, išskyrus socialinės srities, išlaidas.

„Bus paaukota netgi „šventoji karvė“ – išlaidos gynybai“, – pranešė laikraštis „Vedomosti“, remdamasis trimis federaliniais valdininkais.

Tiesa, prieš metus Finansų ministerija jau buvo pasiūliusi 2016 metų biudžete apkarpyti nacionalinės gynybos finansavimą 7,2 proc., tačiau šį žingsnį Kremlius ne tik uždraudė, bet dar ir padidino finansavimą. Šįmet Rusijos gynybai skirta 3,157 trilijono rublių (43 mlrd. eurų).

Dabar Rusijos finansų ministras A.Siluanovas sėkmę bando antrą kartą. Jo pasiūlymas bus svarstomas per jau suplanuotą specialų Rusijos Federacijos saugumo tarybos posėdį, skirtą naujai valstybinei ginkluotės programai iki 2025 metų.

Įdomu, kad pernelyg įsibėgėjusią Rusijos karinę mašiną bando pristabdyti jau ir prezidentas V.Putinas. Praėjusią savaitę jis lankėsi Tulos srityje, kuri vadinama vienu pagrindinių gynybinių šalies cechų.

Čia prezidentas surengė pasitarimą dėl dalinio gynybinių įmonių profilio pakeitimo pereinant prie civilinės paskirties produkcijos gamybos. Jis perspėjo, kad karinės technikos užsakymų bumas po kelerių metų baigsis.

„Reikia jau dabar galvoti apie gynybinio komplekso įmonių civilinės ir dvigubos paskirties produkcijos gamybos padidinimą.

Tai – svarbu finansiniam įmonių stabilumui užtikrinti ir darbuotojams išsaugoti“, – sakė prezidentas.

Tuo metu Rusijos Federacijos gynybos ministerija ir toliau didina ginkluotųjų pajėgų įtaką. Kaip neseniai pareiškė šalies gynybos ministras Sergejus Šoigu, per pastaruosius trejus metus Pietų karinėje apygardoje suformuota 13 divizijų ir brigadų, taip pat 22 pulkai. Sukurtos ir dvi raketų brigados, aprūpintos kompleksais „Iskander M“.

Vis labiau apginkluojami ir Tolimieji Rytai, bet ten pradedamas justi karininkų trūkumas. Rytų karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Sergejus Surovkinas, ketindamas suformuoti diviziją ir naujus karinius dalinius Arkties regione bei Kurilų salose, savo pavaldinius nusiuntė į 26 centrinius šalies regionus.

Rusijos gynybos ministerijos tvirtinimu, šalies ginkluotosioms pajėgoms dabar trūksta apie 17 tūkst. karininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.