Trijų vaikų tėvas Prancūzijoje tapo žudikų globėju

Anksčiau prižiūrėjęs vaikus socialiniame centre, dabar Rachidas Kassimas sėja baimę visoje Prancūzijoje. Spėjama, kad būtent jis organizavo ir yra atsakingas už pastaruosius išpuolius šalyje.

R.Kassimas pasikeitė grįžęs iš Alžyro.
R.Kassimas pasikeitė grįžęs iš Alžyro.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-09-14 15:42, atnaujinta 2017-05-13 02:30

Luaros regione Prancūzijoje gyvenęs trijų vaikų tėvas 29 metų R.Kassimas ilgą laiką nekėlė jokių įtarimų aplinkiniams – jis dirbo socialiniame centre, kur globojo ir prižiūrėjo vaikus.

Niekas negalėjo įsivaizduoti, kad vėliau jis bus įtariamas dėl kelių išpuolių Prancūzijoje.

Teigiama, kad jis galėjo organizuoti ataką Ruano mieste, kur buvo nužudytas kunigas, taip pat birželio mėnesį įvykusį išpuolį, kurio metu nužudyti du policijos pareigūnai.

Spėjama, kad už praėjusią savaitę Paryžiaus centre aptiktą dujų balionų prikištą automobilį taip pat yra atsakingas ne kas kitas, o R.Kassimas. Tiesa, dėl šio įvykio Prancūzijoje sulaikytos trys moterys, kurioms pateikti kaltinimai planavus teroristinį išpuolį.

Matydamas, kad teroristinius išpuolius vis dažniau įvykdo moterys, R.Kassimas ragino „nesnausti“ džihadistus vyrus.

„Moterys, seserys vykdo atakas. Viena jų su peiliu puolė policijos pareigūną. Kur yra vyrai? Kodėl atakų nevykdo jie?“ – socialiniuose tinkluose klausė R.Kassimas po to, kai Prancūzijoje suimama džihadistė peiliu sužalojo policininką.

Be to, po teroristinio išpuolio Nicoje šių metų liepą, kurio metu žuvo 90 žmonių, vyras išplatino įrašą, sveikinantį ataką.

Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ (IV), kuriai priklauso R.Kassimas, taip pat prisiėmė atsakomybę už 2015 m. lapkritį Paryžiuje įvykdytus išpuolius, kai žuvo 130 žmonių ir šimtai buvo sužeista.

Pirmą kartą Prancūzijoje gyvenantis vyras įtarimų sukėlė įrašęs repo muzikos albumą 2009 m. Viena jo dainų pavadinta „Teroristas“. Bet tada jokių ryškesnių pasikeitimų vyro elgesyje nebuvo.

Viskas pasikeitė 2011 metais, kai jis grįžo į Prancūziją iš kelionės Alžyre. Aplinkiniai pastebėjo, kad R.Kassimas karštligiškai ėmė domėtis Koranu. Netrukus jis metė rūkyti, užsiaugino barzdą ir pareikalavo jo darbo vietoje įrengti maldų kambarį.

Jau po metų R.Kassimas su savo šeima persikėlė gyventi į Egiptą. Manoma, kad būtent tuo metu jis tapo teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ nariu.

Tiesa, dabar nėra tiksliai žinoma, kur jis gyvena. Tiktai spėjama, kad vyras galėjo išvykti į Siriją arba Iraką.

R.Kassimas reguliariai skelbia propagandinius IV vaizdo įrašus, kuriuose kviečia vykdyti atakas Prancūzijoje.

Pasak vietos žiniasklaidos, vyras rašinėja interneto forumuose, kur skatina kelis šimtus asmenų vykdyti išpuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.