V. Putino bičiuliai ir vėl lengvai nuraškė pergalę

Rinkėjai buvo abejingi, pažeidimų neišvengta, o pokyčių nebuvo – laimėjo Kremliaus partija „Vieningoji Rusija“. Prezidento parankiniai ne tik toliau dominuos Dūmoje, bet ir turės daugiau vietų parlamente.

Pergale džiaugėsi partijos „Vieningoji Rusija“ pirmininkas premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pergale džiaugėsi partijos „Vieningoji Rusija“ pirmininkas premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rinkimų rezultatai patvirtino išankstines prognozes – Dūmoje vėl dominuos partija „Vieningoji Rusija“. Pergale džiaugėsi partijos pirmininkas premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rinkimų rezultatai patvirtino išankstines prognozes – Dūmoje vėl dominuos partija „Vieningoji Rusija“. Pergale džiaugėsi partijos pirmininkas premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Sep 20, 2016, 9:25 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:37 PM

„Pusiau sąžiningi rinkimai“ – taip straipsnį apie sekmadienį įvykusius Rusijos Dūmos rinkimus pavadino „Vedomosti“ – vienas autoritetingiausių ir įtakingiausių Rusijos verslo žiniasklaidos leidinių.

Rinkėjų aktyvumas šįkart buvo mažas – prie balsadėžių atėjo apie 48 proc. rinkėjų. Per praėjusius rinkimus šis skaičius siekė 60 proc.

Tai nesutrukdė, o gal ir padėjo triumfuoti Kremliui.

Naujajame Rusijos parlamente Kremliaus partija „Vieningoji Rusija“ ir vėl sudarys daugumą – gavo 343 mandatus iš 450, kurie leis jai savarankiškai, kitoms partijoms nedalyvaujant, priimti bet kokius įstatymus, taip pat ir konstitucinius.

Šis skaičius – dar didesnis nei prieš tai: ankstesnėje kadencijoje Valstybės Dūmoje ši partija turėjo 238 narius.

Beje, šią partiją palaikė ir dauguma Lietuvoje gyvenančių rusų.

Iš viso Lietuvoje balsavo per 2 tūkst. asmenų, o beveik 55 proc. jų palaikė šią prezidentui Vladimirui Putinui palankią partiją.

Naujoji sistema – palankesnė

Dabartiniai rinkimai nuo ankstesnių skyrėsi demokratiškesniu parlamento formavimo principu: pusė mandatų – politinėms partijoms pagal proporcinę sistemą, o kita pusė – pagal mažoritarinę sistemą – vienmandačių apylinkių nugalėtojams.

Vis dėlto paaiškėjo, kad naujoji rinkimų sistema paranki valdantiesiems.

„Vieningoji Rusija“ šiais metais turės dar daugiau deputatų negu ankstesniais metais, kai balsų skirstymas vyko tik pagal proporcinę sistemą.

Šįmet neįprasta buvo ir registracijos dalyvauti rinkimuose laisvė. Pavyzdžiui, norą dalyvauti rinkimuose į Valstybės Dūmą pareiškė net 14 partijų – vietoj įprastinių keturių – ir nė viena nebuvo išstumta ar uždrausta.

Partija debiutantė – „Rusijos komunistai“ – netikėtai atsikando 2,28 proc. balsų iš Sovietų Sąjungos komunistų partijos įpėdinės – Komunistų partijos, kuri gavo tiktai 13,35 proc. balsų.

Tačiau, norint patekti į Valstybės Dūmą, reikėjo surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, o to nepavyko nė vienam iš naujokų.

Kaip ir anksčiau, parlamente lieka keturios partijos: „Vieningoji Rusija“, Komunistų partija, Vladimiro Žirinovskio Liberalų demokratų partija, gavusi 13,16 proc. balsų, ir 6,21 proc. surinkusi Sergejaus Mironovo partija „Teisingoji Rusija“.

Pažeidimai ir apatija

Sekmadienio rinkimuose neišvengta pažeidimų. Pranešta apie biuletenių klastojimą, taip pat kolektyvinius balsavimus, kurie vyko naudojantis dokumentu, leidžiančiu balsuoti ne savo, o bet kurioje apygardoje.

Pavyzdžiui, Nepaprastųjų situacijų ministerijos akademijos kursantai rikiuote atėjo balsuoti už akademijos prezidentą Ivaną Teteriną. O į kelias balsavietes politikai vežė rinkėjus ištisais autobusiukais.

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Ela Pamfilova pareiškė, kad trijose rinkimų apylinkėse rezultatai bus anuliuoti dėl atskleisto falsifikavimo. Tai stebina, nes anksčiau tokių pareiškimų Rusijoje nebūdavo.

Per rinkimus nutiko ir kuriozų: per išankstinį balsavimą Arkties vandenyno Baltosios salos meteorologinėje stotyje, kur atskrido rinkimų komisijos nariai, kelią užtvėrė neįprasti stebėtojai – 15 baltųjų lokių.

Padėtį išgelbėjo šuo Bocmanas, kuris išvijo nelauktus svečius.

Vis dėlto kaip svarbiausią dabartinių rinkimų į Valstybės Dūmą trūkumą dauguma ekspertų įvardijo bendrą gyventojų apatiją, dėl kurios rinkimų apylinkėse katastrofiškai trūko stebėtojų.

„Net kai kurie rinkimų komisijų nariai, turintys lemiamą balsą, tiesiog neatėjo į rinkimus“, – skundėsi Maskvos visuomeninio rinkimų stebėjimo štabo vadovas, vyriausiasis radijo stoties „Echo Moskvy“ redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Rinkėjų skaičius visoje Rusijoje pasiekė apie 48 proc. O Maskvoje – tik 29 proc., Sankt Peterburge – 26 proc., užtat Šiaurės Kaukazo respublikose – nuo 80 proc. ir daugiau.

Tiesa, itin drausmingas balsavimas buvo Čečėnijoje, kur kartu vyko respublikos vadovo rinkimai, kuriuose 95,7 proc. balsų surinko Ramzanas Kadyrovas. „Vieningoji Rusija“ čia gavo truputį mažiau – 96,29 proc.

„Kam reikia keistis?“

Bendrą rinkėjų pasyvumą partijos „Vieningoji Rusija“ atstovai aiškina tuo, kad elektoratas užtikrintas dabartinės valdžios vidaus ir užsienio politikos teisingumu: tad kam gi ją keisti?

Opoziciniams kandidatams ir partijoms nepadėjo ir iki rinkimų internete paviešinti Aleksejaus Navalno Kovos su korupcija fondo tyrimų rezultatai.

Juose buvo minima didžiulė Rusijos ministro pirmininko ir oficialaus partijos „Vieningoji Rusija“ lyderio Dmitrijaus Medvedevo vila, išdygusi ant Volgos kranto Ivanovo srityje prie Pleso miesto.

Jai priklauso restauruota 1775 metų dvarininkų sodyba „Malinovka“ ir 80 hektarų teritorijos, aptvertos 6 metrų aukščio tvora.

Kovos su korupcijos fondas vilą įvertino 25–30 milijardų rublių (345–414 mln. eurų). Tačiau į fondo užklausą, kaip šalies vyriausybės vadovas apsirūpino tokia nuosavybe, premjero spaudos tarnyba pareiškė: „Jūsų nurodyti objektai nėra D.Medvedevo nuosavybė – ir jais nei jis, nei jo šeima nesinaudoja kitokiu teisiniu pagrindu.“

Bet vyriausybės nurodymu netrukus virš sodybos „Malinovka“ buvo įrengta uždara skraidymo zona.

O po dabartinių rinkimų „Vieningosios Rusijos“ lyderis D.Medvedevas padėkojo visiems šalies piliečiams, kurie atėjo į rinkimų apylinkes, ir pažymėjo, kad rezultatas labai geras, nes suteikia galimybę dirbti savo šalies gerovei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?