Ministro išdalinti postai užrūstino Lenkijos vyriausybę

Lenkijos iždo ministrą Dawidą Jackiewiczių atleidus iš pareigų tą pačią dieną pasitraukė ir kelių valstybės įmonių vadovai. Lenkai spėlioja: gal ministro bičiulius išgąsdino netikėtas patikrinimas?

D.Jackiewiczius iždo ministru turėjo dirbti iki metų pabaigos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Jackiewiczius iždo ministru turėjo dirbti iki metų pabaigos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 21, 2016, 10:12 PM, atnaujinta May 12, 2017, 8:59 AM

Specialiųjų tarnybų koordinatorius Mariuszas Kaminskis iškart po žinios apie iždo ministro pasitraukimą pareikalavo patikrinti 66 valstybės įmonių veiklą.

Jų vadovai iki šio mėnesio pabaigos buvo įpareigoti paviešinti sudarytas viešųjų pirkimų ir konsultavimo sutartis ir paaiškinti, kodėl jos buvo būtinos.

M.Kaminskis tikino, kad tai seniai suplanuoti patikrinimai, tačiau tuo mažai kas tiki.

Spėjama, kad valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) sunerimo dėl žiniasklaidos kaltinimų D.Jackiewicziui, esą jis savo bičiulius apdovanojo pelningomis pareigomis.

Opozicija spėja, jog tai, kad tikrinamos kelios dešimtys valstybės įmonių, tėra bandymas nuslėpti valdžios susidomėjimą tik keliomis didžiausiomis, su kuriomis buvo tiesiogiai susijęs D.Jackiewiczius.

Regis, žinia apie tyrimą išgąsdino.

Apie pasitraukimą iš pareigų pranešė energetikos bendrovės „Tauron Dystrybucja“ viceprezidentas Maciejus Patalasas ir naftos koncerno „PKN Orlen“ tarybos narys Remigiuszas Nowakowskis.

O verslo dienraščiai spėja, kad netrukus iš pareigų bus atleisti ir D.Jackiewicziaus bičiuliai iš naftos koncerno „Lotos“, draudimo įmonės PZU, oro skrydžių bendrovės LOT, Varšuvos vertybinių popierių biržos ir dar kelių didelių įmonių.

Karjerą sužlugdė skundas

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ teigia, kad audros debesys virš D.Jackiewicziaus galvos pradėjo telktis po to, kai apie jo neetiškus sprendimus kažkas pranešė TTP lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui.

Pastarasis pareiškė, kad partijoje „telkiasi įvairūs apsukruoliai“, o vyriausybę norima įpainioti į „purvinus tinklus“.

D.Jackiewiczius buvo skubiai pašalintas iš TTP tarybos, o po kelių dienų atsisveikino ir su ministro pareigomis.

Tiesa, siekdama nuslėpti skandalą premjerė Beata Szydlo tvirtino, kad D.Jackiewiczius nėra šalinamas, bet traukiasi iš pareigų, nes nuo kitų metų bus panaikinta Iždo ministerija.

Tačiau iš tikrųjų D.Jackiewiczius pareigas turėjo eiti iki gruodžio pabaigos. Tada jis turėjo būti paskirtas naujos visas valstybės įmones vienijančios kontroliuojančios bendrovės vadovu.

Dviem buvo per ankšta

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, D.Jackiewicziaus atstatydinimas labiausiai pradžiugino vicepremjerą ir plėtros ministrą Mateuszą Morawieckį. Tarp šių dviejų politikų jau seniai tvyrojo įtampa ir nesutarimai dėl to, kieno nuomonė formuojant ekonominę vyriausybės strategiją bus svarbesnė.

Regis, M.Morawieckis mūšį laimėjo. Apžvalgininkai šį buvusį bankininką vis dažniau vadina dešiniąja J.Kaczynskio ranka.

Ekonomiką prastai išmanančiam J.Kaczynskiui esą patinka M.Morawieckio idėja mažinti užsienio įmonių įtaką Lenkijoje.

Tapo atpirkimo ožiu?

Nors D.Jackiewiczių atleidusi TTP siekė parodyti, kad nesitaikstys su ministrų savivale, jokia kita partija taip akivaizdžiai nepažeidinėjo etikos normų.

Anot „Newsweek“, visi ministrai įdarbina savo partijos kolegas ir bičiulius, o blogiausią pavyzdį rodo pats TTP patriarchas J.Kaczynskis.

Antai būtent partijos lyderio nurodymu į valstybinio giganto Lenkijos energetikos grupės valdybą buvo įtraukta Janina Goss. 70 metų žolininkė niekada nedirbo tokiose įmonėse, bet pelningomis pareigomis jai buvo atsidėkota už tai, kad pasiaukojamai globojo velionę J.Kaczynskio motiną.

Didelės valstybinės energetikos įmonės „Energia Operator“ valdybos nare tapusi medicinos sesuo Violeta Mackiewicz-Sasiak taip pat pareiškė, kad jai taip buvo atsidėkota už TTP rinkimų mitingų organizavimą.

O 27-erių Bartlomiejus Misiewiczius tapo ne tik politiniu gynybos ministro patarėju, bet ir buvo išrinktas į energetikos bei ginklų gamyklos valdybas, nors iki tol turėjo vien vaistininko darbo patirties. Viskas tik dėl to, kad vaikinas surengė Smolensko aviakatastrofos, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, metinių minėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.