Netesėti pažadai ir skandalai klampina Romos merę

Romos mere tapusi partijos „Penkių žvaigždučių judėjimas“ atstovė Virginia Raggi pažadėjo, kad miestas tuoj atsistos ant kojų, bet pažadus įgyvendinti sekasi sunkiai. Prasti ir partijos popieriai.

V.Raggi nesėkmės Romoje gali neigiamai atsiliepti visam „Penkių žvaigždučių judėjimui“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Raggi nesėkmės Romoje gali neigiamai atsiliepti visam „Penkių žvaigždučių judėjimui“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 10:12 PM, atnaujinta May 12, 2017, 8:49 AM

„Kuo sunkiau bus tai padaryti, tuo labiau galėsime džiaugtis pasiekę savo tikslą“, – apie Romos atsigavimą kalbėjo V.Raggi.

Bet vargu ar ji pati galėjo įsivaizduoti, kokia našta užgrius jos pečius.

Praėjus mažiau nei 3 mėnesiams nuo jos kadencijos pradžios, iš jos komandos pasitraukė keturi aukšti pareigūnai.

Nerimsta ir skandalas dėl Paolos Muraro, kuri buvo paskirta prižiūrėti komunalines paslaugas teikiančių bendrovių veiklą.

Merė aršiai gynė savo pavaldinę, kuri, kaip paaiškėjo, anksčiau už kelis šimtus tūkstančių eurų konsultavo miesto šiukšlių surinkimo tarnybą.

Planuotos investicijos į viešąjį transportą vėluoja, nes naujoji Romos merė neturi atsakingo žmogaus, galinčio tuo pasirūpinti. Viešosios paslaugos – ne tik transportas, bet ir šiukšlių rinkimas – neveikia, o V.Raggi neranda atsakymo, kaip kovoti su šiais iššūkiais.

„Kasdien sulaukiu spaudimo, kaltinimų ir abejonių. Bet man tai nėra problema. Turiu plačius pečius“, – savo sprendimus gynė merė.

Kai V.Reggi užėmė Italijos sostinės vadovo postą, atrodė, kad visoje šalyje stiprėja ir „Penkių žvaigždučių judėjimo“ pozicijos.

Euroskeptikų partija siekė įrodyti, kad nėra vien tik protesto balsus renkanti populistinė jėga. O V.Reggi laimėjimas Romoje tapo signalu, kad partija netrukus žengs ir į didžiąją šalies politiką.

Bet tai kol kas neįvyko. Dabar italai svarsto, ar V.Raggi problemos sumažins „Penkių žvaigždučių judėjimo“ populiarumą visoje šalyje likus vos kelioms savaitėms iki referendumo dėl konstitucinių reformų.

Šalies premjeras Matteo Renzi žadėjo trauktis iš posto, jeigu italai nebalsuos už jo siūlomus rinkimų sistemos pakeitimus.

Tai galėtų priversti šalies prezidentą paleisti parlamentą ir rengti naujus rinkimus. Tokiu atveju didžiausią grėsmę M.Renzi Demokratijos partijai galėtų kelti būtent „Penkių žvaigždučių judėjimas“.

Daugybę mėnesių ši partija bandė save pateikti kaip geriausią alternatyvą M.Renzi politinei jėgai. Tačiau V.Raggi nesugebėjimas išspręsti sostinę užgriuvusių problemų gali būti ženklas italams, kad partija nepajėgs vesti į priekį visos šalies.

„Jie neturi už Romos finansus atsakingo asmens, o dabar nori būti atsakingi už visą šalį, kurios skola siekia 2,5 trln. eurų?

Tai milžiniška atsakomybė“, – abejojo Londono analitinės grupės „Teneo“ viceprezidentas Wolfango Piccoli.

Tiesa, V.Raggi gynėjai tikina, kad politikė vis dėlto dar turi sąjungininkų. Esą patys Romos gyventojai vis dar ja pasitiki. Bet romiečių kantrybė taip pat nėra beribė. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.