Rusijos sociologas: „Padėtis šalyje tokia, kad moliūgai svarbesni nei rinkimai“

„Iš rinkimų Rusijoje nieko kito ir negalima buvo tikėtis. Jei būtų politinis sprendimas, būtų kitaip, tačiau valdžia nusprendė nieko nekeisti. Jie pasirinko nesistengti parodyti, kad vyksta demokratiniai rinkimai, o išlaikyti Dūmos kontrolę. Ir tai pavyko. Dar niekada anksčiau „Vieningoji Rusija“ neturėjo tiek vietų parlamente“, – tikino į Vilnių atvykęs Rusijos sociologas Viktoras Vachštainas.

Dūmos rinkimai Rusijoje sustiprino V,.Putino pozicijas.<br>Sputnik nuotr.
Dūmos rinkimai Rusijoje sustiprino V,.Putino pozicijas.<br>Sputnik nuotr.
Rusijos sociologas V.Vachštainas.
Rusijos sociologas V.Vachštainas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2016, 6:23 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:49 AM

Šių metų Rusijos Dūmos rinkimai – tylūs ir taikūs. Jokių protestų, jokių didesnių incidentų. Pažeidimų, aišku, būta kaip ir kiekvieną kartą, tačiau apie juos kalbėta vos puse lūpų. Kodėl? O gi todėl, kad nei Rusijos politinės partijos, nei gyventojai, ko gero, nė nebandė apsimesti, kad šalyje vyksta demokratiniai rinkimai.

434 vietas iš 450 Dūmoje laimėjo prezidentą Vladimirą Putiną palaikanti „Vieningosios Rusijos“ partija, kuri galės džiaugtis absoliučia savo rankose sutelkta politine kontrole.

Teoriškai tai leistų partijai netgi apeiti prezidento veto priimant sprendimus. „Tai geriausias pokštas, kokį šiandien girdėjau“, – juokdamasis sakė V.Vachštainas.

Pasak sociologo, kuris rinkimus šalyje stebi nuo 2004 metų, demokratinėse šalyse įprasta prieš rinkimus matyti politines rietenas, kovą, tačiau tokia taisyklė negaliojo šių metų Dūmos rinkimuose.

„Rinkimų kampanija Rusijoje tiesiog nebuvo vykdoma. Tai bene nuobodžiausi rinkimai nuo Sovietų Sąjungos griuvimo. Kitą dieną po balsavimo socialiniuose tinkluose atsirado pokštas, kad šį rudenį svarbiausia buvo ne už ką balsuoti rinkimuose, o ką daryti su gausiu moliūgų derliumi.

Stebint pranešimus žiniasklaidoje apie artėjančius rinkimus ir kandidatus, buvo akivaizdu, kad niekas nesistengia reklamuotis. Išskyrus vieną atvejį – kai „Vieningosios Rusijos“ pavadinimas skambėjo visur. Ir to priežastis – V.Putino atvykimas į „Vieningosios Rusijos“ partijos suvažiavimą. Štai ir viskas, toliau buvo vėl absoliuti tyla.

Toks jausmas, kad „Vieningoji Rusija“ visomis išgalėmis stengėsi paprasčiausiai nebūti matoma. Todėl nemažai žmonių net nežinojo, kad prasidėjo rinkimų kampanija. „, – teigė V.Vachštainas.

Sociologas priminė, kad 2011 metais rinkimų kampanija buvo labai aktyvi. Netruko ir neigiamų politikų pasisakymų, stengtasi kovoti arba bent jau parodyti, kad kova vyksta.

Tiesa, neparlamentinės partijos šiemet vis dėlto stengėsi būti matomos žiniasklaidoje iki pat rinkimų dienos. Tačiau bet kokiu atveju, didžiosios žiniasklaidos priemonės joms dėmesio skyrė mažai. Akivaizdu, kad balsavimui tai bet kokiu atveju neturėjo jokios įtakos. Taigi tie, kurie stengėsi žaisti pagal taisykles, liko už borto.

„Politinė agitacija apskritai prarado prasmę. O debatai atrodo nykūs ir neįdomūs. Kodėl? Nes visiems nusispjaut. Vienintelis dalykas, kuris bent kiek domina rusus prieš rinkimus – televizijos pokalbių laidos, nors ir jos iš dalies yra surežisuotos. Tiesa, žiūrimiausias jų momentas buvo, kai vienas „PARNAS“ partijos atstovų, kalbėdamas apie sveikatos apsaugą tarė esą pagrindinė Rusijos liga yra V.Putinas ir būtent jį reikia gydyti“, – kalbėjo sociologas.

Nykūs ir neįdomūs šių metų rinkimai Rusijoje, pasak V.Vachštaino, padarė meškos paslaugą ir pačiam Kremliui, kuris stengėsi išlaikyti kontrolę savo rankose. „Toks politinis sprendimas reiškia, kad kiti rinkimai bus ypatingai sudėtingi. Žmones turbūt reikės jėga versti eiti į juos“, – teigė sociologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.