Sveiki, mielieji vatnikai, aš būsiu jūsų fėja

Taip jau susiklostė, kad darbe itin dažnai tenka susidurti su informacija rusų kalba ir kartais tų šaltinių nepriklausomais tikrai nepavadinsi. Štai taip visi smagieji Rusijos propagandos perlai atkeliauja pas mane, tad po kurio laiko pradėjau juokauti, kad esu vatnikų fėja. Tiesa, jaučiu pareigą paaiškinti – nejaučiu nemeilės visiems rusų tautybės žmonėms. Tik Kremliui ir, be abejo, vatnikams.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-28 16:08, atnaujinta 2017-05-11 20:33

Ar kam nors dar reikia aiškinti, kas yra vatnikas? Mano subjektyvia nuomone, tai toks propagandos praplautomis smegenėlėmis vaikščiojantis robotukas. „Rotožopa“ arba burnašiknė kaip kad rašė Viktoras Pelevinas, kuri ryja viską, ką rodo televizija ir mąstyti tiesiog atsisako arba nebemoka.

Vatnikui prie ruso ir buvo ir yra geriau. Kodėl yra? Mat jam neabejotinai atrodo, kad tas rusas niekur nedingo. Na blogiausiu atveju kiek atsitraukė, budi, bet jau visai netrukus ateis gelbėti vakarų ideologijos neigiamai paveiktos Lietuvos.

Kodėl esu tuo taip įsitikinusi? Feisbukas, tas nelemtasis feisbukas, kuriuo naudotis neišmoko ne tik mūsų politikai, bet ir kai kurie jauni ir, kaip anksčiau atrodė, ne tokie ir kvaili žmonės.

Klydau, naiviai klydau. Randu ne vieną savo bendraamžį, kuris savo feisbuko profilyje didžiuojasi Sovietų Sąjunga, garbina Vladimirą Putiną ir smerkia ne tik Ukrainą, NATO, bet ir Lietuvą. Jam viskas blogai, išskyrus tvirtą V.Putino ranką, nes šis – tai jau tikras lyderis. Kas čia tokio, sakysite. Kiekvienas turi teisę į savo nuomonę. Galbūt. Tačiau, ar tikrai istorijos pamokos nieko taip ir neišmoko?

Nemeluosiu, kartais rusiškos propagandos einu paskaityti savo noru. Toks sportinis interesas. Mėgstu įvertinti, kaip tuos pačius įvykius nušviečia visiškai skirtingi šaltiniai.

Be to, visai smagu, propagandinėje rusų spaudoje gali prisiskaityti tokių minčių vingių, kad kai kurių veikėjų taip pamėgtas įrodinėjimas „savi šaudė į savus“ pasirodys tik žiedeliai.

Šis ruduo – metas ypatingas. Parlamento rinkimai Rusijoje, Lietuvos seimo rinkimai ir galiausiai – lapkritį sužinosime, kas ateinančius ketverius metus valdys galingiausią pasaulio valstybę – JAV.

Terpė puiki ne tik politiniams debatams, rietenoms, spėliojimams ir planų dėliojimams. Tai tiesiog nuostabi vieta skleisti propagandą ir dygti vatnikams. O jie ir nesikuklina – dygsta it grybai po lietaus.

Antai po respublikonų kandidato į JAV prezidento postą Donaldo Trumpo debatų su savo oponente Hillary Clinton daugelis užsienio ekspertų aiškino, kad pastaroji atrodė geriau. Tačiau tik ne propagandiniai Rusijos leidiniai.

Juose buvo skelbiama, kad debatus užtikrintai laimėjo D.Trumpas. O štai Pirmasis Baltijos kanalas nuėjo dar toliau. Jo reportažas turėjo skambėti it melodija propagandos paveiktiems žmonėms. Mat kanalas nesikuklino – reportaže parodė, kad D.Trumpas savo kalboje peikė H.Clinton už JAV saugumo neužtikrinimą ir gyrė Rusijos karinę galią iki kurios Amerikai esą labai toli.

Tiek tų debatų. Keli pagyrimai Rusijai ir gana. Ir čia pasipylė komentarai..

Rusijos Dūmos rinkimai dar vienas propagandos perliukas. Mat V.Putinas rinkimus užtikrinai laimėjus Kremlių palaikančiai „Vieningosios Rusijos“ partijai gyrėsi, esą rusai tvirtai įrodė palaikantys dabartinę valdžią. Džiaugėsi ir vatnikai.

O štai praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjęs Rusijos sociologas Viktoras Vachštanovas, kalbėjęs apie rinkimus, juokėsi esą šiemet niekam jie nerūpėjo, nes valdžia nė nebandė vaizduoti, kad rinkimai demokratiški. Partijos nekonkuravo, gyventojai rūpinosi pertekliniu moliūgų derliumi, o ne politiniais debatais, kurių didžiąją dalį teko atšaukti, nes televizijos „ėjo į minusą“ – tokie „puikūs“ buvo jų reitingai.

Galiausiai trečiadienį tarptautinių ekspertų komandai paskelbus, kad dėl numušto “Malaysia Airlines“ lėktuvo kaltė greičiausiai guls ant Rusijos pečių, netruko šaukiančių, jog visa tai – bjaurus pramanas. 

Laukiame rinkimų Lietuvoje. Nors pasiklausius kai kurių politikų kalbų, vatnikams ir dabar yra kuo džiaugtis. Ar jie džiaugsis ir po rinkimų? Iš visos širdies tikiuosi, kad ne.

Lygiai taip pat tikiuosi, kad vatnikai negaus progos džiaugtis lapkričio 8 dieną, kai įvyks JAV prezidento rinkimai. Sunku ir įsivaizduoti, ką pasauliui reikštų D.Trumpo ir V.Putino strateginė partnerystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.