Rusijos balsų klastojimo karuselė nustebins net visko mačiusius

Kremlius trimituoja apie skaidrius rinkimus, o tai neigiančius kritikus nubaudžia. Vienas Rusijos žurnalistas, atskleidęs vadinamojo karuselinio balsavimo aferą, turėjo nemalonumų su teisėsauga.

V.Putinas tikino, kad šįkart rinkimai, kuriuose užtikrintai laimėjo jo partija, buvo itin skaidrūs.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas tikino, kad šįkart rinkimai, kuriuose užtikrintai laimėjo jo partija, buvo itin skaidrūs.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Oct 2, 2016, 11:25 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:40 PM

Kremlius paskelbė 2016 metų rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatus sąžiningiausiais ir skaidriausiais per visą naujausią šalies istoriją.

O kai laikraščio „Fontanka“ žurnalistas Denisas Korotkovas demaskavo balsų klastojimą Sankt Peterburge, jis netrukus buvo suimtas.

Siūlė užsidirbti

Kaip pasakoja Rusijos žiniasklaidos priemonės, rinkimų išvakarėse D.Korotkovas gavo informacijos, kad nežinomi asmenys siūlo balsuoti už „reikalingus“ kandidatus į Valstybės Dūmą tiems, kurie nori užsidirbti.

Pagal šių „aktyvistų“ reikalavimą atiduoti savo balsą už pinigus reikėjo ne kartą ir įvairiose rinkimų apylinkėse.

Sutikusiems tai padaryti į pasus agitatoriai įklijuodavo specialius lipdukus, iš kurių rinkimų komisijų nariai galėjo atpažinti šio „sandorio“ dalyvius ir išduoti jiems balsavimo biuletenius ne vienoje apygardoje.

Žmonės taip pat turėjo nufotografuoti biuletenį, kuriame pažymėta, kad jie balsavo už partiją „Vieningoji Rusija“.

Demaskavo klastotojus

Žurnalistas D.Korotkovas taip pat nusprendė sudalyvauti šioje „balsavimo karuselėje“: atėjo į 616-ąją Sankt Peterburgo rinkimų apylinkę su pažymėtu pasu ir gavo keturis biuletenius. Už juos žurnalistui pasiūlyta pasirašyti grafoje su svetima pavarde.

Po to žurnalistas pasisakė, kas esąs, ir pareikalavo iš komisijos narių pasiaiškinti dėl tokio nusižengimo rinkimų skaidrumui.

Tačiau netrukus rinkimų apylinkę užgriuvo policija, surašė protokolą D.Korotkovui, apkaltindama jį neteisėtai gavus rinkimų biuletenius ir planavus balsuoti ne už save, o už kitą žmogų.

Tuo metu „karuselinio balsavimo“ aferos rengėjai teisėsaugai neparūpo.

Buvo nuspręsta bausti tą, kuris atskleidė nusižengimą, o ne tuos, kurie jį padarė.

Karuselių – ir daugiau

Sukčiavimo atvejų rugsėjo 18-osios rinkimuose nustatyta ir daugiau.

Maskvos miesto teismas pradeda nagrinėti Novomoskovsko vienmandatės apygardos Nr.202 buvusių kandidatų į Valstybės Dūmą Olego Bezniskos ir Igorio Segenbajevo pareiškimus.

Buvę kandidatai reikalauja panaikinti rinkimų rezultatus jų apylinkėje, tvirtindami, kad Maskvoje vyko panašus „karuselinis balsavimas“ kaip ir Sankt Peterburge.

Rusijos sostinėje ir jos priemiesčiuose buvo pastebėtos didelės rinkėjų grupės su dokumentais, leidžiančiais balsuoti bet kokioje rinkimų apylinkėje. Šie rinkėjai būdavo atvežami grupėmis, biuletenius jie buvo gavę „iš kažkokių asmenų“.

Beje, po balsavimo šie rinkėjai organizuotai vykdavo į kitą rinkimų apylinkę, kur prieš išlipdami iš automobilio gaudavo naujus bet kokioje rinkimų apylinkėje galimybę balsuoti suteikiančius dokumentus ir vėl eidavo prie balsadėžių.

Būtent taip tikino O.Bezniska ir I.Segenbajevas, prie savo skundo pridėję stebėtojų padarytus vaizdo įrašus.

Atskiruose Rusijos regionuose pasitaikė net juokingų dalykų. Interneto portalas „Slon“ pranešė, kad Saratovo srityje maždaug šimtas rinkimų apylinkių pasižymėjo unikaliu balsavimo rezultatu – už Kremliaus partiją „Vieningoji Rusija“ buvo atiduota lygiai tiek pat – 62,2 proc. – balsų.

Įdomu tai, kad šios srities partijos kandidatų sąrašo viršuje puikavosi Kremliaus administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas ir prezidento administracijos vidaus politikos kuratorius Viačeslavas Volodinas.

Dabar V.Putinas rekomendavo jį Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pareigoms.

Ne mažiau įdomų pareiškimą apie rinkimų klastojimą padarė rusų matematikas Sergejus Špilkinas, nuo 2007-ųjų matematiniais metodais tyrinėjantis oficialius balsavimo Rusijoje rezultatus.

Matematiko tyrimų duomenys atskleidė, kad dabartiniai rinkimai į Valstybės Dūmą buvo suklastoti pagal visus pagrindinius parametrus.

Prie balsadėžių atėjo ne 47,8 proc. rinkėjų, kaip pareikšta oficialiai, o tik 36,5 proc. Už „Vieningąją Rusiją“ savo balsus atidavė ne 54,2 proc., o ne daugiau kaip 40 proc. balsavusiųjų.

Tad ar tikrai tai buvo „skaidriausi rinkimai Rusijos istorijoje“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?