Rusijoje verda aistros: siūlo užverti gyvybės langelius

Rusijoje verda diskusijos dėl gyvybės langelių uždraudimo. Nesutaria ir valstybininkai: vieni tikina, kad jie skatina tėvus atsižadėti vaikų, kiti bijo, jog uždraudus langelius padaugės kūdikių nužudymų.

Skaičiuojama, kad Rusijoje gyvybės langeliai išgelbėjo per 50 vaikų gyvybę.<br>AP nuotr.
Skaičiuojama, kad Rusijoje gyvybės langeliai išgelbėjo per 50 vaikų gyvybę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Oct 4, 2016, 11:02 AM, atnaujinta May 11, 2017, 12:39 PM

Rusijos Federacijos vyriausybė palaikė senatorės Jelenos Mizulinos įstatymo projektą, kuriame numatyta uždrausti gyvybės langelius.

Šie langeliai – specialiai medicinos įstaigose įrengtos vietos, kuriose tėvai anonimiškai palieka vaikus, kurių nenori ar neišgali auginti. Paliktais kūdikiais pasirūpina medikai.

Pagal įstatymo projektą ne tik siūloma uždrausti gyvybės langelius, bet ir bausti 1–5 mln. rb (14,2–71 mln. eurų) bauda tuos, kurie juos įrengtų.

Tačiau dalis žmonių nerimauja, kad, uždraudus šias gyvybės kapsules ligoninėse, mažyliai bus pasmerkti žiauriai mirčiai.

Laukia parlamento sprendimo

Savo įstatymo projektą Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos narė, teisės mokslų daktarė J.Mizulina pateikė dar birželio 1-ąją – per Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

„Šiandien pateiksiu Valstybės Dūmai įstatymo projektą, kuris numato draudimą anonimiškai palikti vaikus po gimimo“, – tada kalbėjo senatorė, kuri įsitikinusi, kad galimybė palikti vaiką tik paskatina vargstančias motinas atsižadėti atžalų.

Bet visą vasarą šis dokumentas dūlėjo laukdamas Rusijos vyriausybės išvados.

Dabar ji pateikta: vykdomoji valdžia palaikė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, kurį daug šalies žiniasklaidos priemonių pakrikštijo „žmogėdrišku“.

„Draudimai nieko neišspręs. Jei bus uždrausti gyvybės langeliai, padaugės nelegalių abortų ir vaikų, kurie bus palikti numirti šiukšlių konteineriuose“, – J.Mizulinos pasiūlymu piktinosi vienas Rusijos internautas.

Dabar laukiama. Kaip dėl jo balsuos ką tik perrinktos Valstybės Dūmos parlamentarai – galima tik spėlioti.

Juolab kad dar anksčiau Valstybės Dūmos aukštuosius rūmus buvo pasiekęs visiškai priešingas įstatymo projektas – legalizuoti gyvybės langelius.

Nužudo naujagimius

Specialūs langeliai prie ligoninių ir gimdymo namų, kur moteris anonimiškai gali palikti mažylį, Rusijoje atsirado daugiau negu prieš ketverius metus.

Dabar jų visoje Rusijoje suskaičiuojama 20 – atsižvelgiant į šalies mastą, šis skaičius nėra didelis.

Per ketverius metus šiuose langeliuose palikta maždaug 50 naujagimių, kurių dauguma dabar jau turi naujas šeimas – mažyliai buvo įvaikinti.

Tačiau egzistuoja ir kitokia statistika: pernai Rusijoje buvo nužudyti 136 vaikai iki vienų metų. Vien Maskvos srityje esančiame Liubercų mieste kasmet šiukšlių konteineriuose būdavo randami 2–3 naujagimiai.

Kai miesto gimdymo namuose gydytojų iniciatyva atsirado gyvybės langelis, išsaugota 16 mažylių gyvybė. Vien rugsėjo pabaigoje į šį langelį buvo atnešti du naujagimiai.

Bijo didesnių žudynių

Tačiau naujagimių žudymas Pamaskvyje nesiliauja. O daug Rusijos valdininkų mano, kad gyvybės langeliai problemos nesprendžia.

„Iš tos visuomenės grupės, kuri žudo vaikus, iš tų moterų negalima tikėtis protingo elgesio. Negalime manyti, kad jos ateis į gimdymo namus ir vaiką paliks gyvybės langelyje. Mažyliui jos jaučia neapykantą, prieš jį neigiamai nusistačiusios nuo pat nėštumo pradžios, – buvo įsitikinusi Rusijos visuomeninės organizacijos dėl reprodukcinės piliečių sveikatos apsaugos ir paramos „Tauta. Gyventojai. Raida“ generalinė direktorė Liubovė Jerofejeva.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija taip pat mano, kad gyvybės langeliai neišspręs kūdikius žudančių motinų problemos.

Anksčiau už gyvybės langelių įteisinimą pasisakė Rusijos tyrimų komitetas ir šalies parlamento žemieji rūmai. Antraip nei Sveikatos apsaugos ministerija, jie tikino, kad gyvybės langeliai padeda sumažinti naujagimių žmogžudysčių skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.