Išaiškėjo paslaptis: JAV diplomatai Rusijoje buvo apnuodyti

Dėl kylančios įtampos Rusijoje nebėra saugūs net JAV diplomatinio korpuso tarnautojai. Paaiškėjo, kad pernai buvo apnuodyti du pareigūnai. Amerikiečių diplomatų Maskvoje tyko vis daugiau pavojų.

Rusijoje dirbantys JAV diplomatai vis dažniau tampa išpuolių aukomis.
Rusijoje dirbantys JAV diplomatai vis dažniau tampa išpuolių aukomis.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Daily Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 6, 2016, 10:55 AM, atnaujinta May 11, 2017, 9:50 AM

JAV diplomatų puldinėjimas, provokavimas ir gąsdinimas pradėjo dažnėti 2013-aisiais, o ypač paaštrėjo po to, kai 2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Vakarų sankcijos supykdė Kremlių, ir rusai ėmė keršyti.

Amerikos diplomatinio korpuso darbuotojai prieš kelerius metus pranešdavo apie mažus, tačiau nerimą keliančius įvykius. Pavyzdžiui, jų butuose paliktą smilkstančią cigaretę, įjungtas dujas, atsuktus čiaupus, žmonių išmatomis išteptas grindis, vietomis apkeistus daiktus arba nužudytus naminius gyvūnus.

Tačiau diplomatų apsvaiginimas Sankt Peterburge per Jungtinių Tautų konferenciją prieš korupciją pernai lapkritį – aukšto lygio išpuolis, nematytas nuo Šaltojo karo laikų. Apie jį pranešta tik visai neseniai.

Pareigūnams į gėrimus greičiausiai buvo įpilta narkotiko, kurį naudoja prievartautojai klubuose svaigindami savo aukas.

„Mūsų nerimas negali būti dar didesnis, – kalbėjo JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau. – Labai padaugėjo atvejų, kai diplomatai sekami ir puldinėjami.“

JAV valstybės departamentas perspėja visus į Rusiją keliaujančius tautiečius, kad jie niekados nepaliktų be priežiūros savo gėrimų. Mat plėšikai užsieniečius apsvaigina sausakimšuose baruose ar klubuose, o tada atima vertingus daiktus.

O pernai apsvaiginti diplomatai buvo apnuodyti ne pasipelnyti siekusių nepatyrusių nusikaltėlių, o profesionalų. Apsvaiginta prabangiame Sankt Peterburgo viešbučio bare.

Be to, nebuvo jokių apiplėšimo užuominų. Vienas diplomatų buvo skubiai nugabentas į ligoninę.

Ten paslaptingai dingo elektra ir nebuvo įmanoma atlikti tyrimų, kurie būtų nustatę, koks tiksliai narkotikas buvo panaudotas nuodijant amerikietį. Netrukus jis buvo išskraidintas gydyti už Rusijos ribų.

Kai JAV tyrėjai nuvyko išsiaiškinti, kas per įvykį darbavosi prabangiame Sankt Peterburgo viešbutyje, jie susidūrė su dar viena kliūtimi – paaiškėjo, kad staiga pradingo visi žiniaraščiai tomis dienomis, kai viešbutyje gyveno diplomatai.

Kadangi apnuodyti diplomatai nebuvo aukšto rango, Vašingtonas Maskvai nusiuntė tik tylią protesto notą.

„Kuo labiau JAV gadins santykius, tuo sunkiau bus jų diplomatams dirbti Rusijoje“, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusija kaltinimus skubiai paneigė. Šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas pasvarstė, kad amerikiečiai galėjo tiesiog padauginti alkoholio.

Pasak jo, kaltinimai yra JAV valstybės departamento kerštas už sužlugusias derybas dėl Sirijos konflikto.

„Rusijos atliktas tyrimas nustatė, kad nė vienas amerikietis nebuvo gydomas Sankt Peterburgo ligoninėse. Jeigu jie tiesiog prisigėrė viešbučio bare, niekas kitas dėl to nekaltas“, – aiškino S.Riabkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.