JT Saugumo Taryba oficialiai vieningai pasiūlė A.Guteresą JT vadovu

Jungtinių Tautų

JT Saugumo Taryba oficialiai vieningai pasiūlė Guteresą JT vadovu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT Saugumo Taryba oficialiai vieningai pasiūlė Guteresą JT vadovu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 6:56 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:44 AM

Susirinkę už uždarų durų 15 tarybos narių patvirtino rezoliuciją, kuria jie formaliai teikia Generalinei Asamblėjai A.Guterresą savo parinktu asmeniu į pasaulio vyriausiojo diplomato postą, sakė naujienų agentūrai AFP posėdyje dalyvavę diplomatai.

Pasak diplomatų, patvirtinus rezoliuciją, rekomenduojančią A.Guterresą penkerių metų kadencijai, prasidėsiančiai sausio 1 dieną, salėje nuaidėjo plojimai.

67 metų socialistas, kuris bus pirmasis buvęs vyriausybės vadovas, tapęs JT vadovu, pažadėjo pertvarkyti šią pasaulinę diplomatinę organizaciją, stiprinti jos taikdariškas pastangas ir žmogaus teisių gynimą.

Laukiama, kad ketvirtadienį Lisabonoje esantis A.Guterresas 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku padarys pareiškimą.

A.Guterresą Ban Ki-moono įpėdiniu dar tvirtins 193 Generalinės Asamblėjos narės; manoma, kad tai įvyks kitą savaitę, galbūt ketvirtadienį.

Kelią į pasaulio diplomatijos vadovo postą A.Guterresui atvėrė trečiadienį vykęs lemiamas Saugumo Tarybos balsavimas, kuriame 13 iš 15 Tarybos narių palaikė jo kandidatūrą. Prieš jį nebalsavo nė viena iš veto teisę turinčių galingųjų šalių.

Kalbėdamas Romoje Ban Ki-moonas sakė, kad A.Guterreso „pasirinkimas yra nuostabus“, kad „jo pasaulio reikalų žinojimas ir gyvas intelektas tarnaus jam gerai vadovaujant Jungtinėms Tautoms kritiniu laikotarpiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.