Laukia atšilimas? J. Kerry ir S. Lavrovas kalbėjosi dėl Sirijos

JAV valstybės sekretorius

J.Kerry ir S.Lavrovas telefonu kalbėjosi apie karą Sirijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Kerry ir S.Lavrovas telefonu kalbėjosi apie karą Sirijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 11:27 AM, atnaujinta May 11, 2017, 9:39 AM

JAV pareigūnų iniciatyva J.Kerry paskambino S.Lavrovui, tačiau jų pokalbis nepakeitė situacijos, o „dvišalės derybos“ dėl krizės Sirijoje tebėra įšalusios.

„Įsipareigojimai išlieka“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

„Anądien kalbėjomės apie dvišalius įsipareigojimus Sirijoje. Derybos tebėra sustabdytos, tačiau tai netrukdo pasikalbėti JAV valstybės sekretoriui ir Rusijos užsienio reikalų ministrui“, – pridūrė jis.

Pirmadienį, Jungtinės Valstijos nutraukė pastangas atnaujinti žlugusias amerikiečių ir rusų pasiūlytas paliaubas. Vašingtonas įtūžo dėl, anot jo, Rusijos aktyvaus palaikymo Sirijos vyriausybės pajėgų vykdomam puolimui prieš Alepo miesto rytinius rajonus, kontroliuojamus sukilėlių.

Tačiau J.Kerry patikino, kad tebėra įsipareigojęs ieškoti šio konflikto diplomatinio sprendinio ir įtraukti Rusiją į platesnį dialogą su JAV sąjungininkais bei Sirijos kaimynais.

M.Toneris nurodė, kad J.Kerry apie tolimesnius veiksmus kalbėjosi ne tik su S.Lavrovu, bet ir su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Turkijos, Europos Sąjungos ir Kataro diplomatijos vadovais.

Jis pridūrė, kad J.Kerry su S.Lavrovu taip pat aptarė krizę Ukrainoje, nes Rusija kaltinama remiant jos separatistų kovotojus, ir pasaulio lyderių priešpriešą su Šiaurės Korėja dėl Pchenjano branduolinio ginklavimosi programos.

Tačiau M.Toneriui taip pat buvo užduota klausimų, kodėl J.Kerry, apkaltinęs Maskvą sužlugdžius paliaubų derybas, suskubo paskambinti S.Lavrovui ir su juo pasikalbėti.

„Sakyčiau, kad yra priešingai. Manau, elgtumės neatsakingai, jei nesikalbėtume su ministru S.Lavrovu, o rusai žengtų į priekį“, – pareiškė M.Toneris.

Rusijos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad pokalbis telefonu įvyko ir kad buvo kalbėtasi apie Siriją, Ukrainą bei Šiaurės Korėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.