V. Putino asmens sargybinis neatlaikė išbandymo Kaliningrade

Jevgenijus Ziničevas Kaliningrado gubernatoriumi išbuvo vos daugiau nei du mėnesius ir paslaptingomis aplinkybėmis pasitraukė iš posto. Buvusį prezidento apsauginį šią savaitę pakeitė jaunas įpėdinis.

Naujasis Kaliningrado srities gubernatorius A.Alichanovas (dešinėje) ketvirtadienį susitiko su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Naujasis Kaliningrado srities gubernatorius A.Alichanovas (dešinėje) ketvirtadienį susitiko su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

Oct 8, 2016, 11:33 AM, atnaujinta May 11, 2017, 6:57 AM

Į strategiškai Rusijai svarbią Kaliningrado sritį prezidentas Vladimiras Putinas siunčia tik lojaliausius žmones, kurie gali padėti jam sustiprinti valdžią.

Tas tas naujasis Lietuvos pašonėje esančios srities vadas?

Ilgai planuotas pakeitimas?

Liepos 28 dieną sovietinės KGB įpėdinės Federalinės saugumo tarnybos (FST) generolas ir buvęs V.Putino asmens sargybinis J.Ziničevas šio regiono gubernatoriaus poste pakeitė netikėtai atsistatydinusį Nikolajų Cukanovą.

Tiesa, tuo metu apie J.Ziničevą Kaliningrado gyventojai nežinojo faktiškai nieko.

Bet buvo akivaizdu, kad pasikeitus geopolitinei situacijai ir Kaliningradui atsidūrus Rusijos ir Vakarų konflikto epicentre ši teritorija privalo būti akylai stebima, o N.Cukavonas nebeįtiko Kremliui.

Kad N.Cukanovas Kaliningrado gubernatoriumi neužsibus, pradėjo aiškėti dar 2015 metų vasarą.

Kaip tik tuo metu į Kaliningradą atvyko ir J.Ziničevas, o į oficialią Kremliaus interneto svetainę buvo įdėta informacija apie N.Cukanovo atsistatydinimą.

Tiesa, greitai ji buvo ištrinta, o Maskva aiškino, jog įsivėlė klaida.

Vis dėlto buvo aišku – pamainos N.Cukanovui jau ieškoma. 2015 m. į Kaliningradą atvyko ir A.Alichanovas. Jis netrukus pabandė užmegzti kuo glaudesnius ryšius su Kaliningrado elitu, nors tai ir nepatiko N.Cukanovui.

Pats A.Alichanovas tikino, kad „atvyko, nes buvo paprašytas“.

Tačiau po metų paaiškėjo tikroji tiesa. Jo užduotis buvo padėti buvusiam V.Putino apsauginiui J.Ziničevui perprasti Kaliningrado ekonominę padėtį ir kartu pakloti jam pamatus naujai – gubernatoriaus pozicijai.

Sulaukė savo momento

Šiemet V.Putinas atliko didelę valdžios kadrų rokiruotę, tai reiškė, kad A.Alichanovas ir J.Ziničevas pagaliau sulaukė savo momento.

A.Alichanovo pavardė Kaliningrade tapo vis geriau žinoma. Jis iš regioninės vyriausybės premjero pavaduotojo tapo premjeru. Iki tol ši pozicija beveik šešerius metus buvo tuščia.

A.Alichanovas, anksčiau dirbęs Rusijos pramonės ir prekybos ministerijoje, tapo itin mėgstamas Kaliningrado verslininkų. Daugeliui jis atrodė tinkamas asmuo, galintis pritraukti investicijų, gerinti regiono ūkio padėtį.

Taip Kaliningrade atsirado beveik dvivaldystė – J.Ziničevas tapo atsakingas už atstovavimą regionui ir jo stabilizavimą, A.Alichanovas – už ekonomiką ir ūkio plėtrą.

Tačiau J.Ziničevas Kaliningrado gubernatoriumi taip pat neužsibuvo. Pareigas jis ėjo vos daugiau nei du mėnesius ir dabar pareiškė atsistatydinąs „dėl šeiminių priežasčių“. O laikinuoju Kaliningrado gubernatoriumi tapo vos 30-metis A.Alichanovas.

Žadėjo būti lojalus

„J.Ziničevas paprašė būti grąžintas į Maskvą dėl šeiminių priežasčių, versti jo pasilikti Kaliningrade negalėjau“, – vakar paminėjęs savo 64-ąjį gimtadienį aiškino V.Putinas.

Tuo pat metu prezidentas tikino, kad A.Alichanovas, nors ir jaunas, bet gali eiti Kaliningrado gubernatoriaus pareigas: „Esate jaunas, bet turite jau nemažai patirties. Tikiuosi, padarysite viską, kad šis strategiškai svarbus regionas klestėtų.“

Tačiau J.Ziničevo atstovė Larisa Poliakova teigė, kad gubernatoriaus administracijai nebuvo žinoma apie pokyčius. Tiesa, Kaliningrado regiono Dūmos deputatas Solomonas Ginzburgas taip pat teigė, esą J.Ziničevo atsistatydinimas buvo netikėtas.

„Jis kurį laiką buvo Maskvoje, bet netrukus turėjome susitikti. Jis planavo formuoti savo komandą“, – teigė politikas.

Laikinuoju Kaliningrado gubernatoriumi tapęs rugsėjį vos 30-metį atšventęs A.Alichanovas apsidžiaugė dėl naujojo posto ir žadėjo būti lojalus V.Putinui.

„Esu dėkingas už pasitikėjimą. Pasistengsime Kaliningrade, kad visi jūsų nurodymai būtų visiškai įvykdyti. Laikas, kurį praleidau Kaliningrade, leido man suprasti, ko reikia šiam regionui. Glaudžiai bendradarbiausime su federaline valdžia ir, tikiuosi, visos užduotys netrukus bus įvykdytos“, – V.Putinui sakė A.Alichanovas.

Kaliningrado gubernatoriaus rinkimai vyks kitąmet. O iki tol, kaip A.Alichanovui teigė V.Putinas, jis privalo įrodyti gebąs susitvarkyti su jam pavestomis užduotimis ir galbūt nebe laikinai užimti gubernatoriaus postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.