Maskvos ambicijos ėmė priminti Šaltąjį karą

Rusijos gynybos viceministras Nikolajus Pankovas pranešė, kad Rusija svarsto vėl atidaryti karines bazes Kuboje. Jeigu taip įvyktų, rusų pajėgos vėl atsidurtų visai netoli JAV – kaip Šaltojo karo metais.

Šių metų gegužę su V.Putinu susitiko Kubos viceprezidentas M.Diazas-Canelis.
Šių metų gegužę su V.Putinu susitiko Kubos viceprezidentas M.Diazas-Canelis.
1962 m. su Kubos lyderiu F.Castro (kairėje) susitiko SSRS vadovas N.Chruščiovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
1962 m. su Kubos lyderiu F.Castro (kairėje) susitiko SSRS vadovas N.Chruščiovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Oct 13, 2016, 6:25 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:54 PM

N.Pankovas apie galimybę atidaryti karines bazes Kuboje neseniai pranešė Rusijos Dūmos deputatams.

Taip pat rusai svarsto bazes įkurti ir Vietname – tai esą būtų tinkama reakcija į padidėjusią įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kol kas šių planų nei patvirtino, nei paneigė.

Tik pasakė: „Padėtis tarptautinėje politinėje arenoje kinta.“

Tuo metu pats V.Putinas tokias kalbas anksčiau neigė: esą Rusija savo saugumą gali užtikrinti ir be bazės Kuboje.

Bazė skirta žvalgybai

Jei Rusija pasiryš tokiam žingsniui, Rusijos kariškiai žengs į Kubą pirmąkart nuo 2002 metų, kai Maskva uždarė Lurdeso radioelektroninės žvalgybos centrą.

Kol kas neaišku, kur tiksliai galėtų būti atidaryta bazė, bet ji gali atsirasti ir vos 144 kilometrai nuo JAV sienos. Tokia situacija gali priminti Šaltojo karo metus ir 1962 metų Kubos krizę.

Ankstesnė Rusijos bazė buvo atidaryta kaip tik 1962 m. Lurdese. Ji buvo skirta šnipinėti JAV. Bazėje dirbo net keli tūkstančiai žvalgybos specialistų, Užsienio karinės žvalgybos agentūros darbuotojų iš Rusijos, Kubos ir Rytų bloko šalių.

Žlugus Sovietų Sąjungai Lurdeso radioelektroninės žvalgybos centras veikė kaip didžiausia bazė, kontroliuojama Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos. Kalbama, kad naujoji bazė Kuboje taip pat būtų žvalgybinė.

O Rusijos karinio prognozavimo centro ekspertas Anatolijus Cyganokas tvirtino, jog Maskva akivaizdžiai nori sugrįžti į Kubą, kad galėtų daryti spaudimą JAV.

Rusijai kainuos brangiai

Tiesa, pranešti apie bazės įkūrimą yra daug lengviau, nei tai iš tiesų padaryti. Pastaruoju metu JAV ir Kubos santykiai pamažu gerėja. Amerika atšaukė daugiau nei 50 metų kubiečiams galiojusias sankcijas, o Havana nerizikuotų jas vėl užsikrauti ant pečių.

Ne ką mažiau svarbus ir finansinis naujos bazės atidarymo klausimas. Didelės išlaikymo išlaidos buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl V.Putinas, tapęs Rusijos prezidentu, pasiryžo uždaryti Lurdeso radioelektroninės žvalgybos centrą.

Gal Kuba nebereikalautų kasmet jai mokėti 200 mln. dolerių (181 mln. eurų) už galimybę jos teritorijoje turėti bazę, bet neabejojama, kad atlygio vis tiek prašytų.

Su ekonominiais sunkumais susiduriančiam Kremliui ir taip brangiai kainuoja bazės išlaikymas Sirijoje ir išlaidos Rytų Ukrainoje, kurioje Maskva remia separatistus. Kuba būtų dar vienas finansinis balastas.

Vis dėlto ekspertai iš Rusijos tikino, kad nauja bazė Kuboje gali būti įkurta. Buvęs generolas ir Rusijos politikos tyrimų centro direktorius Jevgenijus Bužinskis įsitikinęs, kad Kremlius dėl strateginių interesų tikrai norės grįžti į Kubą.

„Ten tikrai kas nors atsiras. Bet nevadinčiau to baze. Pavadinčiau tai būstine“, – teigė J.Bužinskis.

Buvęs generolas pats lankėsi Kuboje daugybę kartų ir yra įsitikinęs – šios šalies valdžia neatsuks nugaros Rusijai. Kubos politikai, priimantys svarbiausius sprendimus, iki šiol yra nusiteikę skeptiškai JAV atžvilgiu, todėl šiltėjantys abiejų šalių santykiai tik iliuziniai.

Užmojai kelia abejonių

Maskvos Strategijų ir technologijų analizės centro ekspertas Ruslanas Puchovas ne taip optimistiškai nusiteikęs naujų rusų bazių Kuboje bei Vietname atsiradimo klausimu.

„Manau, atsižvelgiant į dabartinę politinę padėtį, kai Kuba ir JAV bando gerinti santykius, bazės atsiradimas sunkiai įsivaizduojamas. Kuba nenorės įsileisti Rusijos“, – sakė R.Puchovas.

Bazės atsiradimas Vietname jam atrodo dar mažiau tikėtinas, nes esą tai nėra suderinama su dabartine šios šalies karine strategija. Maža to, pasak R.Puchovo, nei Vietnamas, nei Kuba nesutiktų to padaryti net ir už pinigus.

„Vietnamo ekonomika auga, o Kuba turės daugiau naudos iš JAV turistų nei iš Rusijos bazių.

Manau, tai tik Rusijos karinių pajėgų rožinė svajonė, kuri greitu metu tikrai neišsipildys“, – tvirtino R.Puchovas.

Tuo metu JAV valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby nesureikšmino galimo Rusijos bazių Vietname ir Kuboje atsiradimo. Pasak jo, JAV taip pat turi bazių kitose teritorijose ir tai yra „suverenūs valstybių sprendimai, kuriuos turi spręsti su tuo susijusios šalys“. („The Moscow Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.