Indijos ir Rusijos lyderių planai rodo stiprėjančią partnerystę

Oro erdvės gynybos sistema

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (kairėje) ir Indijos premjeras Narendra Modi (dešinėje) šeštadienį skelbė pasirašantys sutarčių energetikos ir gynybos srityje.<br>AP nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (kairėje) ir Indijos premjeras Narendra Modi (dešinėje) šeštadienį skelbė pasirašantys sutarčių energetikos ir gynybos srityje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2016, 9:37 AM, atnaujinta May 10, 2017, 8:39 PM

V.Putino ir N.Modi derybos rengiamos daug turistų pritraukiančioje Indijos pietvakarinėje Goa valstijoje, kur vyks kylančių ekonomikų klubo BRICS viršūnių susitikimas. Jame tai pat dalyvaus Brazilijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos lyderiai.

Be kita ko, V.Putinas ir N.Modi tikriausiai pasirašys susitarimą dėl moderniausių Rusijos gaminamų zenitinių raketų kompleksų pardavimo Indijai.

Indija, didžiausia pasaulyje gynybos technologijų importuotoja, šiuo metu vykdo 100 mlrd. JAV dolerių vertės gynybos modernizavimo programą, siekdama pakeisti savo turimą Sovietų Sąjungos laikų karinę techniką nauja. Delis siekia apsaugoti savo sienas nuo pagrindinio priešininko Pakistano ir vis aktyviau savo galią demonstruojančios Kinijos.

N.Modi ir V.Putinas taip pat sutelks dėmesį į pastangas stiprinti abiejų šalių energetikos ryšius. Sparčiai augant Indijos ekonomikai, šalyje taip pat didėja degalų ir elektros energijos poreikis.

Rusijos didžiausia naftos bendrovė „Rosneft“ tikriausiai įsigis Indijos kompaniją „Essar Oil“ pagal milijardų dolerių vertės sutartį, pranešė vietos žiniasklaida, citavusi šiame procese dalyvaujančius pareigūnus.

„Pasirinkimas didžiulis“, – per spaudos konferenciją, surengtą prieš viršūnių susitikimą, sakė Indijos ambasadorius Rusijoje Pankajas Saranas, bet jis nepateikė išsamesnių detalių apie planuojamas pasirašyti sutartis.

„Tai daugiau negu ryšiai – tai partnerystė. Abu lyderiai ją yra labai teisingai nusakę kaip ypatingą ir privilegijuotą, taip pat, be abejo, strateginę“, – aiškino jis.

„Ji yra labai gili ir intensyvi; ji bus dar toliau plėtojama“, – pridūrė ambasadorius.

Pasak P.Sarano, lyderiai taip pat tikriausiai aptars įtampą tarp Indijos ir Pakistano, padidėjusią po praeitą mėnesį įvykdyto išpuolio prieš indų armijos bazę, kai žuvo 19 karių.

Po šio išpuolio N.Modi stengėsi izoliuoti Pakistaną tarptautinėje arenoje. Delis dėl tos atakos kaltino Pakistane veikiančius kovotojus.

Indija paskelbė, kad surengė atsakomųjų smūgių prieš kovotojus palei abiejų šalių sieną, o šis žingsnis sulaukė tūžmingo Islamabado atsako.

„Išdėstėme savo požiūrį Rusijos pusei. Esame tikri, kad Rusija atsižvelgs į mūsų susirūpinimą“, – sakė P.Saranas.

Tačiau V.Putinas vargu ar kišis į šių besivaržančių šalių ginčą, nes Maskva taip pat siekia glaudesnių gynybos ryšių su Islamabadu. Praeitą mėnesį buvo surengtos pirmosios bendros Rusijos ir Pakistano karinės pratybos.

Oro erdvės gynybos sistema

Goa pajūryje abu lyderiai pasirašys susitarimą, numatantį, kad Maskva pristatys Indijai zenitinių raketų kompleksų „S-400 Triumph“, Rusijos naujienų agentūros penktadienį citavo vieną V.Putino padėjėją. Visgi šis nenurodė, kada Indija gaus šias ginkluotės sistemas.

S-400 – moderniausia Rusijos gaminama oro erdvės gynybos sistema. Ji anksčiau buvo dislokuota Sirijoje, kur Maskva vykdo bombardavimo kampaniją, palaikydama prezidentą Basharą al Assadą, savo ilgametį sąjungininką.

Per Šaltąjį karą Indija anksčiau buvo artimiausia Sovietų Sąjungos karinė sąjungininkė ir svarbi karinės įrangos importuotoja. Tačiau pastaraisiais metais Delis taip pat stiprino gynybos ryšius su Jungtinėmis Valstijomis.

N.Modi taip pat surengs dvišalius susitikimus su kitais BRICS lyderiais, įskaitant šeštadienį vakare vyksiančias derybas su Kinijos prezidentu Xi Jinping'u. Vėliau įvyks iškilminga vakarienė BRICS viršūnių susitikimo oficialaus atidarymo proga.

BRICS lyderių derybos vyks sekmadienį. Tarp susitikimo programoje įrašytų klausimų – pastangos stiprinti prekybos ryšius, taip pat spręsti „regioninio ir pasaulinio terorizmo“ problemas.

BRICS buvo įkurtas 2011 metais, siekiant panaudoti šio bloko narių didėjančią ekonominę ir politinę įtaką kaip atsvarą Vakarų hegemonijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.