Koks iš tiesų buvo separatistų vadeiva A.Pavlovas?

Pirmadienį savo namo lifte Donecke žuvusio separatistų vadeivos Arseno Pavlovo, geriau žinomo pravarde Motorola, mirtis sukėlė tikrą sąmyšį.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Donecke A.Pavlovas susituokė su Jelena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donecke A.Pavlovas susituokė su Jelena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 9:28 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:21 PM

Separatistų parlamento Donecke pirmininkas Denisas Pušilinas pareiškė, kad A.Pavlovo mirtis yra teroro aktas, ir kaltę suvertė Ukrainos pajėgoms. Pridūręs esą tokie veiksmai rodo, kad Ukraina nori kariauti.

Iškilo greitai

33-metis A.Pavlovas gerai žinomu tapo dėl savo veiksmų Rytų Ukrainoje. Kovos patirties jis įgijo dar Čečenijoje. Ukrainos rytuose, Slovianske jis stojo į separatistų pusę ir kovojo vadovaujant sukurtos Donecko respublikos pirmajam gynybos ministrui Igoriui Strelkovui.

Vėliau Donecke A.Pavlovas tapo „Spartos“ bataliono vadu. Netrukus jį buvo galima išvysti daugybėje vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota kova dėl vietos oro uosto.

Būtent tada ir iškilo A.Pavlovas. Separatistams palankios žiniasklaidos priemonės ėmė vaizduoti A.Pavlovą esant didvyriui. Atsidėkodamas už tai Motorola jį mėgstantiems žurnalistams dalindavo vaizdo įrašus, darytus kovų metu. Taip viskas, kas buvo filmuojama, netrukus atsidurdavo separatistams palankioje žiniasklaidoje. Be abejo, konfliktas Rytų Ukrainoje buvo parodomas taip, kaip tai buvo naudinga A.Pavlovui.

Bendraudamas su žiniasklaida A.Pavlovas niekada nesistengė būti mandagus. Po to, kai jam nepalankus žurnalistas uždavė klausimą apie vieną nužudytą ukrainiečių karį, dėl kurio žūties apkaltintas Motorola, šis rėžė: „Man nusispjaut, kuo mane kaltina. Sušaudžiau 15 įkaitų. Man tiesiog nusispjaut. Daugiau nieko nekomentuosiu“.

Į Donecką A.Pavlovas atvyko kariauti ir darė tai, kaip tik geriausiai galėjo. Tačiau veltis į politiką vengė. Su pasiskelbusiais vietos lyderiais jis nekonfliktavo, tačiau nuolatos pabrėždavo esantis išskirtinis asmuo Donecke.

Kai atėjo laikas A.Pavlovo vadovaujamam batalionui susijungti su kitais, jis tai padarė, tačiau ir toliau visi žinojo, kad Motorolos kariai turi išskirtinį statusą.

„Mes visi žinojome, kad jie yra ypatingi ir mažai, ko klausys. Nebent savo lyderio“, – sakė vienas separatistų.

A.Pavlovas gerai žinomas buvo ir Luhanske. Kai jo lyderis Igoris Plotnickis 2015 metų rudenį pranešė apie neva vykdytą bandymą jį nuversti, Donecko valdžia nusprendė į pagalbą atsiųsti būtent Motorolą ir jo batalioną.

Nelinkęs atvirauti

Apie asmeninį A.Pavlovo gyvenimą žinoma ne itin daug. Jis nebuvo linkęs atvirauti, tačiau vienam rusų leidiniui pasakojo tėvų netekęs būdamas 15. Nuo tada jį augino močiutė. Motorola yra prisipažinęs, kad jo vaikystė buvo išties sudėtinga.

Savo atvažiavimą į Rytų Ukrainą jis paaiškino paprastai, esą delsti nebuvo kada – reikėjo kovoti už „teisybę“.

„Įsėdau į traukinį ir atvažiavau. Kai prasidėjo Maidano įvykiai ir tie naciai paaiškino, kad žudys rusus, žinojau, kad prasidėjo karas. Nemačiau, kodėl turėčiau laukti kol situacija taps dar grėsmingesnė“, – viename interviu sakė A.Pavlovas.

Donecke jis gyveno kartu su savo žmona Jelena. Ją beje jis ir sutiko Rytų Ukrainoje. Kaip tikino separatistams palanki žiniasklaida, „A.Pavlovas ją išgelbėjo Slovianske vykusio apšaudymo metu“.

Pora susituokė 2014 metais. Į vestuves tuomet sugužėjo ne tik Donecko, bet ir Luhansko lyderiai. O tuoktuvės pavadintos „pirmosiomis oficialiomis vestuvėmis Donecke“.

Nors daugelis Donecko gyventojų verčiasi itin sunkiai, jiems trūksta medikamentų, produktų, A.Pavlovas tuoktuvių proga savo žmonai padovanojo prabangų automobilį. Taip tik patvirtindamas, kad jis yra ne tik vertinamas, bet ir gerai uždirbantis.

Kartą paklaustas, kaip žmona reaguoja, kai A.Pavlovas eina kariauti, jis atsakė: „Nieko jai nesakau. Išeinu į darbą. Toks yra mano darbas“.

Tiesa, teigiama, kad A.Pavlovas buvo vedęs jau anksčiau – jo žmona esą buvo rusė Vika, su ja jis turi sūnų. Tačiau pats Motorola apie tai per daug nekalbėdavo.

Su antrąja žmona A.Pavlovas 2015 metais susilaukė dukters. Tačiau separatistų vadeivos žmonos gyvenimas tikrai nelengvas. Net ir po vestuvių išvykę į Krymą pailsėti, sutuoktiniai netrūkus turėjo grįžti. Kaip tikino A.Pavlovas, „reikėjo kovoti“.

Kovojo jis tikrai iš visų jėgų, mat ne tik dalyvaudavo mūšiuose, bet ir kankindavo įkaitus, tardydavo. Nenuostabu tad, kad netrukus po atvykimo į Ukrainos rytus, jam buvo uždrausta keliauti į Europos šalis. Vakaruose jis tapo nepageidaujamu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.