Iš dūmijančio Maskvos lėktuvnešio išsityčiojo net patys rusai

Didžiosios Rusijos flotilės kelionė į Viduržemio jūrą turėjo būti diplomatinis smūgis, privertęs gėrėtis Maskvos galia. Bent jau to tikėjosi Rusija. Tačiau išėjo visiškai priešingai – aštuonių laivų judėjimas pro Vakarų Europą sulaukė pajuokų Vakaruose, rašo „The Moscow Times“.

Patys rusai išsityčiojo iš „Admirolo Kuznecovo“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Patys rusai išsityčiojo iš „Admirolo Kuznecovo“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO pavadino ją didžiausia vandens paviršiuje dislokuota flotile nuo Šaltojo karo pabaigos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
NATO pavadino ją didžiausia vandens paviršiuje dislokuota flotile nuo Šaltojo karo pabaigos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Patys rusai išsityčiojo iš „Admirolo Kuznecovo“
Patys rusai išsityčiojo iš „Admirolo Kuznecovo“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2016, 7:37 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:09 AM

Tiesa, NATO pavadino ją didžiausia vandens paviršiuje dislokuota flotile nuo Šaltojo karo pabaigos, tačiau dauguma žmonių Rusijoje ar Vakaruose matė tik vienintelio šalies laivyno lėktuvnešio „Admirolas Kuznecovas“ nuotraukas, o jose – laivo leidžiamus juodus dūmus.

Bet tai nereiškia, kad lėktuvnešis yra sugedęs – 30 metų tarnaujančiam dyzeliniu kuru varomam laivui dūmai yra normalu. Tad Rusijos kariuomenė tikrai tikėjosi, kad šiuos dūmus visi pamatys.

Tačiau, regis, Maskva nesitikėjo, kad tokia senoviškai atrodanti technologija iššauks šitokias pajuokas internete, kur Kremliaus kritikai ir užsienio apžvalgininkai nuotraukas pavadino Rusijos kariuomenės silpnėjimo įrodymu.

Socialiniuose tinkluose Vladimiro Putino kritikai išsityčiojo iš flotilės palygindami ją su dailininko Iljos Repino kūriniu „Baržos traukikai Volgoje“, ir jame laivą pakeitė dūmijančiu lėktuvnešiu.

Rusijos opozicijos aktyvistas Aleksejus Navalnas pasijuokė, kad net ir Rusijos žiniasklaida, rašydama apie Lamanšo sąsiauriu praėjusią savaitę plaukusius laivus, straipsnius iliustravo JAV laivų nuotraukomis.

„V.Putino režimas išleidžia trečdalį federalinio biudžeto gynybai, bet taip gėdijamės parodyti net vieną savo lėktuvnešio nuotrauką, kad imame kadrus iš JAV karinio laivyno“, – rašė antikorupcijos aktyvistas.

Lygino su ugnikalnio išsiveržimu

Ukrainą palaikantis politinis karikatūristas „Night Separator“ nupiešė Rusijos prezidentą plaukiantį lygiai taip, kaip žymiojoje nuotraukoje ežere, bet prie jo prikabino „Admirolo Kuznecovo“ juodų garų stulpą.

„Dūmai eina iš ten, kur pagalvojote“, – paaiškino karikatūristas.

Laivo kelionę kiti spėjo palyginti ir su stichinėmis nelaimėmis.

„Admirolas Kuznecovas“ prie Islandijos krantų“, – taip Islandijos Katlos ugnikalnio nuotrauką pavadino vienas „Twitter“ vartotojas.

Nemažai socialinių tinklų vartotojų per savaitgalį dalinosi nuotraukomis, kuriose esą lėktuvnešio dūmai užfiksuoti net iš kosmoso. Tam buvo naudotos Meksikos įlankoje įvykusio naftos platformos gaisro ar pelenus į atmosferą skleidžiančių ugnikalnių nuotraukos.

Kiti jau žvelgė į Siriją, kur ir plaukė Rusijos flotilė: „Matydami, kad artėja lėktuvnešis, kovotojai išsigandę apleidžia savo pozicijas.“

Kremlius mėgino gintis

Pajuokos taip įgriso Maskvai, kad laikraštis „Komsomolskaja Pravda“ net paprašė tinklaraštininko Sergejaus Leleka parašyti komentarą pavadinimu „Kodėl „Admirolas Kuznecovas“ aptemdė Europos dangų“.

Joje apžvalgininkas teigia, kad laivas juodus dūmus leidžia „dėl tradicijos“, o jo variklis nėra nei pasenęs, nei sugedęs.

„Tai tarsi ženklas, pasakantis „Sveiki, aš atvykau!“, „Iki, aš išvykstu“ arba „Aš jau pakeliui“, – tikino S.Leleka.

Straipsnio autoriaus teigimu, dūmai gali būti naudojami kaip draugiškas ženklas sąjungininkams, parodantis, kad pagalba jau atvyksta, o priešus įspėjantis, kad Rusijos karinė galia tuoj atvyks.

Tiesa, kol laikraštis nespėjo sutrumpinti šio komentaro, teksto dalyje S.Leleka taip pat surengė antisemitinę Rusijos liberalų Antono Nosiko ir Sergejaus Parchomenko ataką už pajuokas iš „Admirolo Kuznecovo“.

Palygindamas kovą prieš kritikus su Holokaustu, S.Leleka parašė, kad A.Nosikas ir S.Parchomenko nuo savo ūmaus išprusimo karinėje srityje gali būti išgydyti tik „dūmų kameroje“.

Panašiame komentare „Komsomolskaja Pravda“ autoriui 2013 metais leido išreikšti savo apgailestavimus, kad Vokietijos naciai neleido iš Kremliaus priešininkų senelių pagaminti lempos gaubtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.