Filipinų prezidentas pareiškė, kad JAV kariai privalo pasitraukti iš jo šalies

Filipinų prezidentas Rodrigo

R.Duterte nori, kad JAV kariai iš Filipinų pasitrauktų dvejų metų bėgyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
R.Duterte nori, kad JAV kariai iš Filipinų pasitrauktų dvejų metų bėgyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-26 13:18, atnaujinta 2017-05-10 04:08

Karingo būdo Filipinų lyderis tai pareiškė po naujos užgaulių žodžių tirados, išsakytos Jungtinių Valstijų atžvilgiu per vizitą Pekine, kur įvairiomis replikomis sujaukė savo šalies užsienio politiką. Visgi R.Duterte yra linkęs kartais atsiimti savo žodžius.

„Noriu, kad galbūt per artimiausius dvejus metus mano šalis išsivaduotų nuo užsienio kariuomenių“, – sakė R.Duterte per ekonomikos forumą Tokijuje, aiškiai turėdamas omenyje JAV pajėgas.

„Noriu, kad jie išeitų, o jei man reikės peržiūrėti ar panaikinti susitarimus, vykdomuosius susitarimus, aš tai padarysiu“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos, kažkada turėjusios daugybę karinių bazių visoje šalyje, dabar pietinėje Mindanao saloje turi laiko nedidelį specialiųjų pajėgų kontingentą, padedantį vykdyti kovos su terorizmu operacijas.

R.Duterte ir anksčiau yra sakęs, kad nori išvaryti JAV karius iš Mindanao, nes jų buvimas esą didina įtampą saloje, kur jau kelis dešimtmečius vyksta konfliktas su islamistų kovotojais separatistais.

Aštriais pareiškimais pagarsėjęs lyderis į Tokiją atvyko antradienį. Šis jo vizitas Japonijoje – pirmasis nuo prezidento kadencijos pradžios birželio 30-ąją.

R.Dutertė Japonijoje stengiasi įtikinti vietos verslo lyderius, kad jo šalis yra „atvira verslui“, nors anksčiau jis atsisakė tęsti bendradarbiavimą su Manilos ilgamečiais diplomatiniais partneriais.

71 metų R.Duterte išreiškė pasipiktinimą Vašingtono ir tarptautinės bendruomenės pareikšta kritika, esą aštri Filipinų lyderio retorika ir karas su nusikalstamumu, per keturis mėnesius nusinešęs jau maždaug 3 700 gyvybių, kenkia verslui.

Jis taip pat keliskart įžeidė JAV prezidentą Baracką Obamą pavadindamas jį „kalės vaiku“ ir paskelbdamas „atsiskyrimą“ nuo JAV, kai praėjusią savaitę su vizitu lankėsi Pekine.

Nors jis netrukus atsiėmė savo žodžius, sakydamas, kad „atsiskyrimas“ nereiškia ryšių „nutraukimo“, trečiadienį jis pakartojo savo raginimus užbaigti visas bendras karines pratybas su JAV.

„Tai bus paskutiniai manevrai tarp Jungtinių Valstijų ir Filipinų kariuomenių“, – jis sakė apie renginį, kurį pastarosiomis savaitėmis rengė Filipinai.

R. Duterte vėliau trečiadienį turėtų susitikti su Japonijos premjeru Shinzo Abe, taip pat susitiks su imperatoriumi Akihito.

Nors Jungtinės Valstijos yra svarbios Japonijos saugumą padedančios užtikrinti partnerės, Tokijas iki šiol nėra pateikęs jokios reakcijos į R.Duterte pagiežingas kalbas, o Vašingtonas savo ruožtu rinkosi ramų toną.

„Žiūrėsime į ateitį“, – antradienį sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

„Nesiruošiame reaguoti ir atsakinėti į kiekvieną repliką“, – pridūrė jis.

Sh.Abe stengėsi gerinti dvišalius santykius bendradarbiaudamas su R.Duterte pirmtaku – Benigno Aquino – ir siuntė Manilai patrulinių laivų, palaikydamas Filipinų poziciją ginče su Pekinu dėl teritorijų Pietų Kinijos jūroje.

B.Aquino bandė priešintis Kinijos ekspansionizmui Pietų Kinijos jūroje ir pateikė ieškinį Jungtinių Tautų remiamam tribunolui. Pastarasis liepos mėnesį nusprendė, kad Pekino pretenzijos į beveik visą Pietų Kinijos jūrą neturi teisinio pagrindo.

Tačiau R.Duterte, užuot daręs spaudimą Pekinui dėl šios problemos, nusprendė stengtis gerinti dvišalius santykius ir pritraukti milijardus dolerių kinų paskolų ir investicijų.

Filipinų prezidentas taip pat bandė nuraminti nuogąstavimus Japonijoje dėl jo vizito Kinijoje ir užtikrino publiką, kad nesiruošia užmegzti karinių ryšių su Pekinu, jis siekiąs tik artimesnių ekonominių santykių.

„Nekalbėjome apie ginklus, nekalbėjome apie karių dislokavimą, – sakė jis. – Vengėme kalbų apie aljansus, kariuomenę ir visa kita.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.