Pirmą kartą interviu davęs britų saugumo vadas perspėjo dėl Rusijos

Jungtinės Karalystės saugumo tarnybos (MI5) vadas Andrew Parkeris perspėjo, kad Europa ateityje neišvengs teroristinių atakų. Jis taip pat tikino, kad negalima numoti ranka į Rusijos grėsmę, kuri vis auga.

A.Parkeris apie terorizmą ir stiprėjančią Rusijos grėsmę prabilo pirmą kartą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
A.Parkeris apie terorizmą ir stiprėjančią Rusijos grėsmę prabilo pirmą kartą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-02 08:53, atnaujinta 2017-05-09 19:01

MI5 generalinis direktorius A.Parkeris atvirai prabilo apie iššūkius Jungtinei Karalystei, terorizmą ir stiprėjančią Rusijos grėsmę. Apskritai tai buvo pirmas kartas per 107 metus, kai saugumo tarnybos vadas davė interviu.

Anot jo, nors viso pasaulio akys dabar nukreiptos į terorizmo keliamą grėsmę, nevalia pamiršti ir Maskvos.

Rusija naudoja visus savo turimus išteklius ir galias siekdama padidinti įtaką kitose šalyse. Ir tie bandymai yra itin agresyvūs – propaganda, kibernetinės atakos, šnipinėjimas. Ji veikia visoje Europoje, ne išimtis ir Jungtinė Karalystė. O mūsų tarnybos darbas yra užkirsti tam kelią“, – sakė A.Parkeris.

Maskvos grėsmė didėja

Pasak A.Parkerio, Rusijos šnipų Jungtinėje Karalystėje ir dabar yra gausybė, tačiau jų veikimo principai skiriasi nuo taikytų Šaltojo karo metu. Mat dabar itin aktualus yra kibernetinis saugumas.

Kremliaus taikiniai yra britų užsienio politika, karinės paslaptys, ekonominė informacija, pramonės objektai.

„Rusija, atrodo, vis labiau suvokia save kaip opoziciją Vakarams ir todėl elgiasi atitinkamai.

Kremliaus veiksmai Ukrainoje ir Sirijoje tik dar labiau tai patvirtina.

Negana to, gausu ženklų, įrodančių Rusijos veikimą kibernetinėje erdvėje.

Tai buvo užslėpta grėsmė ištisus dešimtmečius. O dabar ji gali pasirinkti iš galybės metodų, kaip šią grėsmę stiprinti“, – teigė Saugumo tarnybos vadas.

Įtampa tarp Rusijos ir Vakarų padidėjo nuo Krymo aneksijos 2014 metais.

Problemą paaštrino ir jos veiksmai Sirijoje. Mat Kremlius neretai sulaukia kaltinimų, kad dėl rusų vykdomų antskrydžių Alepe žūsta daugybė civilių. Be to, Rusija remia Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą. Tai taip pat kritikuoja Vakarai.

Maskva sulaukė kritikos ir dėl laivų flotilės su lėktuvnešiu „Admirolas Kuznecovas“ priešakyje pasiuntimo Sirijos krantų link.

Manoma, kad tai tik suaktyvins Rusijos veiksmus Alepe, o dėl to nukentės dar daugiau civilių.

Rengs išpuolius

Viena daugiausia grėsmių keliančių problemų – teroristų vykdomi išpuoliai.

Pasak A.Parkerio, neatmetama, kad atakų Europoje vis daugės. O išpuoliai, kokius regėjo Paryžius, gali įvykti ir Londone.

Tai esą patvirtina trys reiškiniai. Pirmiausia – didelis įtariamų ekstremistų skaičius pačioje Jungtinėje Karalystėje. Nemenka jų dalis yra britai, skaičiuojama, kad jų gali būti net trys tūkstančiai.

Antra priežastis – teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ narių bandymas sėti neapykantą europiečiams jų pačių teritorijose.

Galiausiai – islamistų ideologijos skleidimas internete.

Pirmadienį Lordų Rūmus pasiekęs įstatymo projektas, esą leisiantis saugumo tarnyboms prieiti prie bet kurio žmogaus asmens duomenų, sulaukė nemažai kritikos.

Tačiau A.Parkeris tikino, kad šis įstatymas reikalingas siekiant kovoti su terorizmu. Be to, jis įsitikinęs, kad valdžia užtikrins pusiausvyrą tarp privatumo ir saugumo.

Plės saugumo aparatą

A.Parkeris prabilo ir apie tai, kad Jungtinės Karalystės saugumo tarnyboms reikia daugiau agentų. Esą vyraujant įtampai ir vis didėjant iššūkiams, su kuriais tenka kovoti, būtina, kad daugiau žmonių dirbtų saugumui.

„Turime įdarbinti kuo daugiau skirtingų žmonių, kurie dirbtų mums. Bus negerai, jei visi atrodys taip, kaip aš“, – teigė A.Parkeris.

Pasak jo, per artimiausius kelerius metus Jungtinėje Karalystėje saugumo agentų turėtų padaugėti penktadaliu.

Jis taip pat tikino, kad pasikeitus geopolitinei situacijai turi kisti ir pačios saugumo tarnybos.

„Mes nebegalime veikti uždarai. Turime suprasti, kad gyventojai privalo žinoti apie saugumo tarnybų veiklą ir suvokti ją“, – kalbėjo A.Parkeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.