Vaikų nutukimo epidemija verčia medikus rautis plaukus

Ispanija pirmauja Europoje antsvorį ir nutukimą turinčių vaikų skaičiumi. Čia net 31 procentas 6–12 metų vaikų sveria per daug dėl nesveikos mitybos. Dėl to ypač nerimsta sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai. Tačiau ką apie tai mano vaikų tėvai?

Daugiausia prie vaikų nesveikos mitybos įpročių ir jų nutukimo prisideda tėvai, kurie patys nesveikai maitinasi.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiausia prie vaikų nesveikos mitybos įpročių ir jų nutukimo prisideda tėvai, kurie patys nesveikai maitinasi.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pediatrė S.Bosnich tikina, jog nutukimo epidemija Ispanijoje jau pasiekė pavojingą lygį.<br>K.Nastopkaitės nuotr.
Pediatrė S.Bosnich tikina, jog nutukimo epidemija Ispanijoje jau pasiekė pavojingą lygį.<br>K.Nastopkaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 2, 2016, 8:02 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:08 PM

Dvylikametis ispanas Arnau sveria 90 kilogramų. Jo ūgis – 168 cm. Arnau kūno masės indeksas rodo, kad jam reikia numesti bent 12 kilogramų. Kaip tokio amžiaus vaikui padėti įveikti nutukimą ir kas dėl to kaltas?

„Storulių namuose – storulių įpročiai. Matau, jog mano vaikui reikėtų sulieknėti, bet mums, tėvams, patiems turintiems antsvorio, labai sunku pakeisti mitybos įgūdžius. Reikia profesionalų pagalbos“, – tikina Luisas Domene, Arnau tėvas.

Anot jo, sūnaus antsvoris jo pernelyg nejaudintų, jei ne visuomenės požiūris.

„Arnau pradeda dairytis į mergaites, mato, kad joms patinka kitokio sudėjimo berniukai. Mokykloje iš jo dėl nutukimo kai kurie vaikai net ir šaiposi. Bėda ta, jog riebalai berniukams kaupiasi ant krūtinės, todėl mano sūnaus krūtinė atrodo lyg moters ir tai jam įvarė didžiulį kompleksą“, – sako Arnau tėvas.

Manresos miesto vaikų gydytoja Silvana Bosnich kalbėdama su „Lietuvos rytu“ tikino, kad nuolat didėjantis vaikų, turinčių antsvorio, skaičius Ispanijoje jau tampa tikra epidemija: „Tai visuomenei yra kur kas pavojingiau nei koks paukščių gripas.“

Ispanų sveikatos apsaugos darbuotojai kiekvieną kartą krūpteli sužinoję naują antsvorio turinčių vaikų skaičių.

Kas nutiko? Kur dingo visoje Europoje pagarsėjusi sveikatai naudinga Viduržemio regiono mityba? Kodėl ispanų vaikai nuolat storėja ir, anot medikų, situacija vis labiau panašėja į JAV?

Veikia stresas ir mityba

„Mes užmiršome puikius Viduržemio regiono mitybos įgūdžius: tyras alyvuogių aliejus, daugybė vaisių ir daržovių, puikus žuvies pasirinkimas. Stresas ir nuolatinis skubėjimas keičia mūsų mitybos įpročius ir tai atsispindi mūsų mažylių kūnuose. Reikia žūtbūt ką nors daryti, kad grįžtume prie ankstesnės dietos“, – įsitikinusi S.Bosnich.

Pediatrė teigė, kad svarbiausia sveikam vaiko vystymuisi yra motinos pienas.

„Manau, kad iš dalies nutukimas gali būti susijęs su ankstyvu žindymo nutraukimu kūdikystėje, tai praėjusiame dešimtmetyje Ispanijoje buvo labai madinga. Motinos pienas apsaugo kūdikį nuo įvairiausių blogybių, tarp jų ir nutukimo. Be to, motinos žindomas kūdikis pats reguliuojasi ir motinos pieno niekad nebus per daug. Per anksti košėmis pradėti maitinti vaikai patenka į rizikos grupę“, – vieną Ispanijos vaikų nutukimo priežasčių įvardija gydytoja.

Statistikos duomenys rodo, jog antsvorio turintys ir nutukę vaikai auga mažai išsilavinusiose šeimose.

Pasak gydytojos S.Bosnich, tokios šeimos turi mažiau informacijos apie sveiką mitybą ir ieško mažiau atsakymų į klausimus apie sveiko gyvenimo įgūdžius.

Problemos – šeimoje

Kai Ispanijos gydytojai mažamečiams nustato antsvorį, jie pradeda nuosekliau stebėti šio vaiko mitybą ir įpročius. S.Bosnich tvirtina, kad labai svarbu veikti vos tik nustačius antsvorio ir nelaukti, kol vaiko svoris priaugs iki nutukimo lygio.

„Mes susitinkame pokalbio su šeima, bandome išsiaiškinti, kuo vaikas minta ir kokie yra šeimos įpročiai.

Dažnai sužinome, kad vietoj vaisių vaikai gauna pakelį iš koncentrato pagamintų sulčių, kuriose nėra nė lašo vitaminų, tik kalorijos. Į ir taip saldžią kakavą tėvai dar pila cukraus ir panašiai.

Viskas priklauso nuo šių mažyčių įpročių, juos pakeitus, vaikams nėra taip sunku numesti svorio“, – tvirtino gydytoja.

S.Bosnich pasakojo, kad tuomet, kai vaikui Manresoje ambulatoriniu lygiu nustatomas nutukimas, jis siunčiamas į Nutukimo sekciją miesto ligoninėje.

Ten nutukęs vaikas stebimas iš arčiau, vyksta grupinės sesijos su vaikais ir vaikų tėvais, yra ugdomi maisto ir sveiko gyvenimo įgūdžiai. Ši specialiai nutukimui skirta programa vadinasi „Nens in moviment“ (išvertus iš katalonų k. – judantys vaikai).

Programa atsirado Barselonoje, Val d’Ebrono ligoninėje, ir pamažu paplito po visą Kataloniją.

„Programa sukurta dirbti su nutukusiais vaikais įvairiais aspektais. Barselonoje pasiekta puikių rezultatų, Manresoje vis dar trūksta patirties“, – sakė S.Bosnich.

Užkrauna psichologinę naštą

Pasak S.Bosnich, dauguma tokių vaikų auga antsvorį arba nutukimą turinčių tėvų šeimose.

„Įtikinti visą šeimą pakeisti mitybos įpročius labai sunku. Su tėvais kalbamės apie problemas, kurių ateityje vaikui gali sukelti nutukimas. Pirmiausia tai psichologinės bėdos – nutukėliams dažnai trūksta pasitikėjimo savimi, jiems gėda dėl savo kūno ir t.t.

Tačiau nutukimas gali turėti ir rimtų padarinių sveikatai – sukelti diabetą, artikuliacijos problemų, širdies ligas. Nutukę vaikai ateityje bus nutukę suaugusieji, turintys daugybę sveikatos bėdų, o tai skaudžiai atsilieps visuomenei ir sveikatos apsaugos sistemai“, – mano vaikų gydytoja.

„Mano vaikui trauma, padėk jam“, – tokiais žodžiais į endokrinologę neseniai kreipėsi Arnau tėvas.

„Arnau dėl nutukimo prasideda psichologinės problemos.

Jam gėda dėl antsvorio, jis bando slėptis nuo kitų ir nenori apie tai kalbėti, – pasakoja dvylikamečio tėvas. – Aš pats esu nutukęs ir kol kas dėl to nesu turėjęs sveikatos problemų, todėl manau, jog ir mano sūnus jų neturės. Man svarbiau psichologinė jo būsena – jeigu ne ji, Arnau nutukimas manęs nejaudintų.“

L.Domene tikina, kad savo antsvorio nesureikšmina ir dėl jo neketina nieko daryti: esą jei vieną dieną dėl svorio jam sutriks sveikata, tada ir imsis veiksmų. Bet dėl sūnaus stengiasi jau dabar.

„Arnau nori sulieknėti, bet jis, kaip ir aš, yra įpratęs valgyti tiek daug, kad jam labai sunku sumažinti maisto kiekį.

Dabar laikomės gydytojos nurodytos programos, pagal kurią kas dvi savaites bandome sumažinti maisto kiekį. Sūnus pusryčiams yra įpratęs suvalgyti 15 sausainių, tačiau po dviejų savaičių šį skaičių sumažinsime iki trylikos, vėliau iki vienuolikos ir taip toliau, kol Arnau suvalgys penkis ar šešis sausainius – tai normalus kiekis jo amžiaus vaikui“, – apie neseniai pradėtą sūnaus lieknėjimo programą pasakojo tėvas.

Patarė, ko vengti

„Siūlau nutukusių vaikų tėvus laikyti smurtautojais“, – „Lietuvos rytui“ rėžė Greitosios pagalbos skyriuje dirbanti šeimos gydytoja Gemma Roch.

Pasak jos, suaugusiesiems beveik neįmanoma atsikratyti vaikystėje įgyto nutukimo: „Tėvai turėtų žinoti, jog nutukę vaikai yra potencialūs suaugę ligoniai. Nutukusiame augančiame organizme riebalus kaupiančios ląstelės adipocitai sparčiai dauginasi, tad nutukimas šiems vaikams suaugus yra garantuotas. Suaugusiam žmogui vaikystėje sukauptų adipocitų pavyks atsikratyti tik atlikus riebalų nusiurbimo operaciją.“

„Mes niekada nesiūlysime vaikams laikytis dietos. Keisti maitinimosi ir gyvenimo būdo įpročius ir mažinti porcijas – štai kur raktas į vaiko sveikos mitybos ir lieknėjimo kelią“, – įsitikinusi S.Bosnich.

Pediatrė tėvams nurodo, jog vietoj dviejų sumuštinių per dieną antsvorį turinčiam vaikui reikėtų suvalgyti tik vieną, o kitą sumuštinį pakeisti vaisiumi.

„Svarbiausia – vengti pramoninio maisto, kuris turi labai daug vadinamųjų tuščių kalorijų.

Toks maistas ne maitina, o tik teikia organizmui nereikalingų kalorijų. Tai įvairiausi pyragaičiai, pramoniniai kruasanai, iš koncentratų pagamintos sultys ir pan.

Reikia valgyti kuo daugiau žuvies, daržovių ir vaisių“, – nutukusių ar antsvorio turinčių vaikų tėvams pataria gydytoja.

Ispanijoje egzistuoja specialios programos, skirtos nutukimo prevencijai ir turintiems antsvorio bei nutukusiems vaikams. Jau kelerius metus iš eilės Katalonijos vyriausybė mokyklose yra įdiegusi vaisių platinimo programą.

Visus metus skirtingomis savaitėmis į mokyklą vežami vaisiai, kuriuos vaikai gali valgyti pusryčiams.

Pasak mokytojų bendruomenės, ši programa suteikia vaikams, namuose nevalgantiems vaisių, galimybę jų paragauti ir juos pamėgti.

Bėdų dėl nutukimo atsiranda ir Lietuvoje

Vaikų antsvorio ir nutukimo problema Lietuvoje aktuali, nes antsvorio turinčių ir nutukusių vaikų procentas kasmet didėja. Tokią statistiką atskleidė Mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrimas (angl. „Health Behaviour in School-aged Children“, HB SC).

Jo duomenimis, Lietuva pagal nutukusių ir antsvorio turinčių 11-mečių skaičių buvo 26-ojoje vietoje iš 39 tyrime dalyvavusių šalių. Per didelio svorio berniukų nustatyta 16 proc., mergaičių – 10 proc.

13-mečių amžiaus grupėje antsvorio ir nutukimo paplitimas tarp berniukų ir mergaičių buvo atitinkamai 13 ir 8 proc.

15-mečių amžiaus grupėje antsvorio ir nutukimo paplitimas tarp Lietuvos paauglių buvo vienas mažiausių iš visų 22 tyrime dalyvavusių šalių: per didelį svorį turinčių berniukų nustatyta 13 proc., mergaičių – 5 proc.

Pasak Janinos Tutkuvienės, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros mokslininkų kolektyvo vadovės, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje vaikų ir paauglių nutukimo rodiklis ūgtelėjo apie 1–3 proc., o antsvorio – 5–7 proc.

Nors akivaizdu, jog Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, gausėja antsvorį turinčių ir nutukusių vaikų, reprezentatyvių tyrimų padėčiai įvertinti ir palyginti su kitomis šalimis trūksta.

Dr. Editos Albavičiūtės disertacija „Lietuvos jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikų antropometriniai rodikliai ir jų sąsajos su socialiniais bei gyvensenos veiksniais“ buvo atliktas dalyvaujant tarptautiniame Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos vaikų nutukimo stebėsenos iniciatyvos („European Childhood Obesity Surveillance Iniative, COSI) projekte.

Tarp 12 šalių, kurios tuo pat metu įsitraukė į COSI projektą, Lietuvos rezultatai nėra blogiausi – 16,2 proc. septynmečių turi antsvorio ar yra nutukę. Tačiau, palyginti su Ispanija ir Italija, kur šis skaičius siekia 30 proc., Lietuvos rezultatai yra geri.

Dr. E.Albavičiūtė pabrėžia, kad labai sunku daryti išvadas dėl socialinių veiksnių įtakos vaikų mitybai. Pavyzdžiui, Lietuvoje, priešingai nei Ispanijoje ir kitose Europos šalyse, nustatytas didesnis vaikų nutukimas tose šeimose, kuriose motinos yra labiau išsilavinusios ir pajamos didesnės.

Daugelyje Vakarų Europos šalių tokius rezultatus lemia žemesnė tėvų socialinė padėtis. Mokslininkė daro prielaidą, kad Lietuvoje tėvams, nors ir išsilavinusiems ir pasiturintiems, dar trūksta žinių apie sveiką mitybą ir tinkamą rūpinimąsi vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.