Senos H. Clinton šmėklos maišo rinkimų kortas

Likus kelioms dienoms iki JAV prezidento rinkimų – nauji netikėtumai. Juos lėmęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) žingsnis privertė Hillary Clinton iššvaistyti patogų pranašumą prieš Donaldą Trumpą.

Demokratų kandidatė H.Clinton paskutinėmis dienomis prieš JAV prezidento rinkimus svarbiose valstijose mėgina įtikinti amerikiečius ateiti balsuoti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Demokratų kandidatė H.Clinton paskutinėmis dienomis prieš JAV prezidento rinkimus svarbiose valstijose mėgina įtikinti amerikiečius ateiti balsuoti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-03 13:50, atnaujinta 2017-05-09 16:54

Paskutinę savaitę kandidatai bando iš paskutiniųjų užsitikrinti rinkėjų prielankumą. Tiesa, demokratei tai sekasi sunkiau, nes pasivijo elektroninių laiškų skandalas, kurio H.Clinton jau vylėsi atsikračiusi.

Praėjusį penktadienį FTB vadovas Jamesas Comey pranešė JAV Kongreso nariams, kad FTB aptiko naujos medžiagos, kuri gali būti susijusi su jau pristabdytu tyrimu.

Juo mėginama išsiaiškinti, ar tuometė JAV valstybės sekretorė iš privačios elektroninio pašto paskyros siuntė laiškus su slapta informacija.

Tyrimas buvo užbaigtas liepą, o H.Clinton nepateikti jokie kaltinimai. Tiesa, FTB pabrėžė, kad dirbdama Valstybės departamente ji elgėsi neatsakingai.

Nauji laiškai buvo aptikti visiškai netikėtai. JAV teisėsaugos dėmesį atkreipė Jungtinės Karalystės dienraščio „Daily Mail“ žinia, kad buvęs Kongreso narys Anthony Weineris galimai siuntė nepadorias savo nuotraukas penkiolikametei amerikietei.

Tad FTB agentai ėmėsi tirti jo kompiuterį, kuriuo politikas dalijosi su savo žmona Huma Abedin – artimiausia H.Clinton patikėtine.

Bet kompiuteryje buvo aptikta ir apie 650 tūkstančių elektroninių laiškų, susijusių su darbu JAV valstybės departamente. Dėl jų pradėtas tyrimas, apie kurį savo laiške ir pranešė J.Comey.

Tačiau FTB vadovo sprendimas viešai paskelbti apie atnaujintą tyrimą sulaukė gausios kritikos iš abiejų partijų.

Mat nėra aišku, ar H.Abedin kompiuteryje iš viso rasta H.Clinton rašytų laiškų, ar juose yra kokios nors slaptos informacijos ir ar jų agentai netyrė anksčiau.

Be to, laiškų tiek daug, kad iki lapkričio 8-osios FTB tikrai nespės jų išnagrinėti. Tad J.Comey smarkiai išpeiktas, kad tokį neaiškų tyrimą paviešino likus kiek daugiau nei savaitei iki JAV prezidento rinkimų.

Žinios apie elektroninius laiškus greitai paveikė ir reitingus. Kai kuriose visuomenės nuomonės apklausose D.Trumpas sumažino savo atsilikimą nuo H.Clinton vos iki 1 procentinio punkto.

Be to, daugėja valstijų, kuriose laimėtoją sunku prognozuoti.

Į respublikono spurtą sureagavo ir finansų rinkos. Vakar krito JAV ir Azijos akcijų biržų indeksai, o finansininkai tai aiškina kylančiu nerimu, kad JAV prezidento postą gali užimti ne stabilumą simbolizuojanti H.Clinton, o nenuspėjamas D.Trumpas.

Spalį ramiu pranašumu džiaugęsis H.Clinton rinkimų štabas taip pat užsipuolė J.Comey.

„Prieš pat rinkimus išplatinti ką nors panašaus turint tiek mažai informacijos yra labai keista. Iš tiesų tai daugiau nei keista – tai negirdėta ir kelia nerimą“, – Floridoje susirinkusiems šalininkams kalbėjo demokratė.

O JAV demokratų lyderis Senate Harry Reidas apkaltino J.Comey pažeidus įstatymą, draudžiantį valstybės tarnautojams naudotis mokesčių mokėtojų išlaikomu postu ir kištis į politiką.

Bet keisti FTB žingsniai čia nesibaigė. Šią savaitę institucija taip pat paviešino archyvinius dokumentus, kuriuose aprašomas seniai užbaigtas tyrimas dėl tuomečio JAV prezidento Billo Clintono suteiktos malonės nuo teisėsaugos besislapsčiusiam turtuoliui Marcui Richui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.